معرفی رشته صنایع نساجی فنی حرفه ای
رشته صنایع نساجی، از شاخههای فنی حرفه ای بوده که مفاهیم موردنیاز درباره تولید انواع پارچهها و منسوجات و همچنین مهارتهای علمی مربوط به نساجی مانند استفاده از ماشینآلات بافندگی و دستگاههای مربوط به رنگرزی و چاپ را به دانش آموزان ارائه میدهد.
![معرفی رشته صنایع نساجی فنی حرفه ای](https://cdn.safheeghtesad.ir/thumbnail/NTfgd5sKJEir/6jK1xLTWnsc4J8wuaJy0GBySxWKkPo7DPsxA4PYFGTYaNU4-iYx7_RnflFx1mrY46BG01Dokcwkfo-rYSkvxMARgH1-9-MDxldi6KE8CvuQDTWx-RyzEjA,,/73bc17a3-2d40-403c-a339-335851c9dfe5.jpg)
رشته صنایع نساجی فنی حرفه ای، یکی از رشتههای مهندسی بوده که دانش آموزان با انتخاب این رشته میتوانند دروس عمومی و تخصصی را گذرانده و مهارتهای لازم را یاد بگیرند. رشته صنایع نساجی، از شاخههای فنی حرفه ای بوده که مفاهیم موردنیاز درباره تولید انواع پارچهها و منسوجات و همچنین مهارتهای علمی مربوط به نساجی مانند استفاده از ماشینآلات بافندگی و دستگاههای مربوط به رنگرزی و چاپ را به دانش آموزان ارائه میدهد. بهطورکلی هدف از رشته صنایع نساجی، آماده کردن دانش آموزان برای وارد شدن به بازار کار در این صنعت است که بهطور حرفه ای بتوانند کار کنند.
آشنایی با رشته مهندسی نساجی
رشته مهندسی نساجی فنی حرفه ای، در تولید انواع محصولات از جمله لباس، پوشاک، تجهیزات پزشکی و غیره از اصول مهندسی و علمی منحصربهفردی استفاده مینماید. مهندسان نساجی برای تولید انواع پارچه، نخ، الیاف و غیره تحقیقات زیادی درباره مواد نساجی انجام داده تا بتوانند انواع محصولات با کیفیت بالا با استفاده از روشهای نوین تولید کنند. با نگاهی به لیست مشاغل فنی و حرفه ای میبینیم که این رشته یکی از رشته های جذاب و پردرآمد فنی حرفه ای است که با گذراندن دوره های آن هنرجویان قادر خواهند بود به راحتی در بازار کار این صنعت مشغول به کار شوند.
توانمندی های لازم برای رشته مهندسی نساجی
افرادی که در رشته صنایع نساجی فنی حرفه ای، میخواهند تحصیل نمایند، برای وارد شدن به بازار کار و همچنین موفق شدن در این زمینه باید توانمندی های منحصربهفردی را در خود پروش دهند. برخی از این توانمندیها عبارتاند از:
۱- خلاق بودن
یکی از توانمندیها در افرادی که در رشته نساجی تحصیل میکنند، خلاق بودن است؛ زیرا مهندسان نساجی، در برخی از زمینهها و همچنین تولید انواع منسوجات از خلاقیت خود استفاده مینمایند. یک مهندس نساجی خلاق، میتواند با انواع روشها پارچههای جدیدی را تولید کرده و با بررسی عوامل موثر بر افزایش کیفیت پارچه میتواند کیفیت آنها را بهبود دهد.
۲- پژوهشی بودن
پژوهشی بودن و یا داشتن مهارتهای تحقیقاتی در مهندسان نساجی، یکی دیگر از توانمندی های موردنیاز است که میتواند باعث بهبود فرآیند تولید شود. مهندسان صنایع میتوانند با تحقیقات خود درباره خواص انواع پارچهها مانند الیاف مصنوعی و یا طبیعی، تشخیص دهند که چه نوع مادهای برای تولید پارچههای جدید میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت آنها بگذارد.
۳- داشتن دیدگاه جزئی نگر
هنگام کار کردن بر روی یک فرآیند پیچیده، به منظور گسترش منسوجات و انواع پارچهها، داشتن دیدگاه جزئینگر در مهندسان نساجی اهمیت بالایی دارد. دید جزئینگر، به عنوان یک مهارت و توانمندی به مهندسان کمک کرده تا بر روی نظارت فرآیندهای تولید شده دقت زیادی کنند و باعث توسعه کارها شوند.
۴- داشتن تفکر انتقادی
داشتن مهارت تفکر انتقادی یکی دیگر از توانمندی های مهندسان صنایع نساجی است. این مهارت به مهندسان نساجی کمک نموده تا با پردازش اطلاعات، برای مشکلات پیش آمده راهحلهایی پیدا کنند. بهطورکلی، از این توانمندی، برای طرح کردن سوالاتی درباره تولید نساجی و حل هرگونه مشکل در فرآیندها استفاده میگردد. مهندسان نساجی، با جمعآوری دادهها و اطلاعاتی، میتوانند مشکلات را سازماندهی نمایند و راهحلهای جدیدی را برای رفع مشکلات پیدا کنند.
دانشگاه های برتر رشته نساجی
جذب دانش جویان برای تحصیل در این رشته از طریق کنکور است. ولی به طور کلی برخی از دانشگاه ها بدون آزمون و با استفاده از سوابق تحصیلی در این رشته، دانشجو می پذیرد. از برترین دانشگاه ها که با کنکور دانشجوی رشته مهندسی نساجی می پذیرند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دانشگاه صنعتی ارومیه
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه رازی
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- دانشگاه یزد
دروس رشته مهندسی نساجی
دروس رشته صنایع نساجی فنی حرفه ای، به سه دسته دروس پایه، دروس اصلی و دروس تخصصی تقسیم بندی شده که به طور کلی 144 واحد است و در 4 سال تحصیلی ارائه می گردد. در جدول زیر به معرفی کامل دروس های رشته مهندسی نساجی می پردازیم.
دروس پایه |
دروس اصلی |
دروس تخصصی |
شیمی عمومی، فیزیک عمومی، ریاضی عمومی، آزمایشگاه شیمی عمومی، آزمایشگاه فیزیک عمومی، برنامهنویسی کامپیوتر، معادلات دیفرانسیل، آمار و احتمالات مهندسی |
نقشهکشی صنعتی،شیمی آلی مهندسی، استاتیک، کارگاه ماشین ابزار، مقاومت مصالح، شیمی فیزیک، علوم پلیمر و الیاف، دینامیک عمومی، کارگاه جوشکاری و ورقکاری، ریاضیات مهندسی، مبانی مهندسی برق، آزمایشگاه مبانی مهندسی برق، آزمایشگاه شناسایی الیاف، فرایند ریسندگی، کارگاه فرایند ریسندگی، مکانیک سیالات، فیزیک الیاف، فرایند تکمیل، ترمودینامیک عمومی، آزمایشگاه فیزیک الیاف، فرایند بافندگی تاری و پودی، کارگاه فرایند بافندگی، فرایند تولید الیاف، اصول رنگرزی، آزمایشگاه اصول رنگرزی، کارآموزی |
فناوری نانو در نساجی، طراحی اجزا ماشین، اصول و مکانیزمهای ریسندگی، کارگاه مکانیزمهای ریسندگی، زبان تخصصی، کنترل کیفیت آماری، فرایند بافندگی حلقوی، سامانههای نوین ریسندگی، کارگاه فرایند بافندگی حلقوی، طرح و محاسبه کارخانه، صول مکانیزمهای بافندگی تاریوپودی، کارگاه مکانیزمهای بافندگی تاریوپودی، آزمایشگاه کنترل کیفیت آماری، مکانیزم بافندگی حلقوی، کارگاه مکانیزمهای بافندگی حلقوی، تکنیک بافت، مکاترونیک و آزمایشگاه، چاپ، فناوری رنگرزی، گرمایش، تهویه و تبرید در نساجی، تجزیه فنی و محاسبات بافت پارچه، پروژه |
گرایش ها در رشته نساجی
بهطورکلی، رشته نساجی دارای 5 گرایش است که با توجه به علاقه خود میتوانید در هریک از آنها اقدام به تحصیل کنید. این گرایشها عبارتاند از:
- تکنولوژی نساجی: این گرایش، به ماشینآلاتی مربوط است که به وسیله آن، به فرآیندهای بافندگی و ریسندگی میپردازند.
- پوشاک: این گرایش از رشته نساجی، بیش از آنکه به طراحی لباس و پوشاک بپردازد؛ با ماشینآلات مربوط به دوخت و همچنین بهینه سازی و یا نحوه بالانس در تولیدیهای لباس میپردازد.
- علوم الیاف یا شیمی نساجی: این گرایش مربوط به پایه تولید منسوجات و الیاف است.
- مدیریت تولید: یکی دیگر از گرایشهای پرطرفدار در رشته نساجی، مدیریت تولید است. در این گرایش، افراد به انواع روشهای تولید کامپوزیت و همچنین خاصیت متنوع در مواد به کار رفته میپردازند.
- ساختارهای نانو لیفی: این گرایش ترکیبی از مهندسی نانو مواد و مهندسی نساجی بوده که انواع الیاف در ابعادهای نانو مواد تولید میکنند که حاوی عملکردها و خواصهای گوناگونی هستند.
فرصت شغلی و بازارکار رشته مهندسی نساجی
با توجه به اینکه صنعت نساجی پس از نفت، یکی از قدیمیترین و بزرگترین صنعت کشور است. با توجه به تاثیر بالای این رشته در اقتصاد کشور، دارای بازار کار پر پتانسیلی بوده و همیشه به نیروهای متخصص و کاربلد در بخشهای مختلف فنی و مدیریتی کارخانهها نیاز است. در ادامه فرصتهای شغلی و بازار کار در رشته مهندسی نساجی را بررسی میکنیم:
- با توجه به رشد روز افزون تکنولوژی در مهندسی نساجی، بسیاری از شرکتها به افراد متخصص و با تجربه نیاز دارند؛ که بتوانند با آشنا بودن به تکنولوژیهای مدرن، در این زمینه فعالیت کنند.
- یکی دیگر از دلایلی که در ایران رشته مهندسی نساجی دارای طرفداران زیادی است؛ این بوده که ایران بزرگترین کشور در زمینه تولید پارچه و منسوجات است.
- از مهمترین ویژگیهای این رشته فرصتهای صادرات بوده که فارغالتحصیلان با داشتن توانایی بازاریابی، امکان فعالیت در سطح بین الملی را دارند.
رشته صنایع نساجی فنی حرفهای به آموزش مهارتها و مفاهیم مرتبط با تولید پارچه، منسوجات، ماشینآلات بافندگی، رنگرزی و چاپ میپردازد و هدف آن آمادهسازی دانشآموزان برای ورود حرفهای به بازار کار است. این رشته با گرایشهای مختلفی مانند تکنولوژی نساجی، پوشاک، علوم الیاف، مدیریت تولید و ساختارهای نانولیفی، فرصتهای شغلی متنوعی در صنایع نساجی و صادرات ارائه میدهد و یکی از محبوبترین رشته های فنی حرفه ای است.
نظر شما