طریقه خواندن نماز اول ماه قمری + نماز ماه جمادی الثانی و ثواب آن

در روایات آمده است که با آغاز ماه قمری نمازی خوانده می شود که برکات فراوانی دارد. در این مطلب با طریقه خواندن نمازهای اول ماه آشنا خواهیم شد.

طریقه خواندن نماز اول ماه قمری + نماز ماه جمادی الثانی و ثواب آن
صفحه اقتصاد -

از جمله نمازهایی که حضرت آیت‌الله بهجت(قدس سره) به خواندن آن مداومت داشتند، نماز اول ماه است که در ابتدای ماه‌های قمری خوانده می‌شود.

نماز اول ماه قمری

از امام جواد علیه‌السلام روایت شده است: هر گاه ماه جدید قمری آمد در روز نخست آن دو رکعت نماز بگزار و در رکعت اول آن پس از حمد ۳۰بار سورۀ توحید و در رکعت دوم پس از حمد ۳۰بار سورۀ قدر را بخوان؛ سپس صدقه بده که اگر این کار را کنی سلامتی در آن ماه را از خداوند متعال خریده‌ای.

و در روایتی آمده است این دعا را پس از نماز بخوان:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِی الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ یَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا کُلٌّ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ إِنْ یَمْسَسْکَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا کَاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَ إِنْ یُرِدْکَ بِخَیْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ یُصِیبُ بِهِ مَنْ یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ سَیَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یُسْرًا، مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکِیلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ، رَبِّ إِنِّی لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَیَّ مِنْ خَیْرٍ فَقِیرٌ، رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا وَ أَنْتَ خَیْرُ الْوَارِثِینَ.

بهجت‌الدعاء، ص٣٧٨
نماز اول ماه

نمازهای ماه جمادی الثانی

امروز نخستین روز از ماه جمادی‌الثانی می‌باشد. ماه جمادی‌الثانی که نام دیگر آن جمادی‌الآخر است، ماه هشتم از ماه‌های قمری به حساب می‌آید و حوادث تاریخی و مذهبی فراوانی در این ماه روی داده است.

نماز روز اول جمادی الثانی

در کتاب شریف مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی به نقل از سید بن طاووس درباره اعمال این ماه آمده است:

مؤمن در این ماه هرگاه که خواهد، چهار رکعت نماز بخواند همراه با دو سلام که در رکعت اول پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» «آیت‌الکرسی» و «بیست‌وپنج مرتبه» سوره «قَدر» و در رکعت دوم پس از سوره «حمد» «یک مرتبه» سوره «أَلْهٰاکُمُ التَّکٰاثُرُ» و «بیست‌وپنج مرتبه» سوره «توحید» و در دو رکعت بعد، در رکعت اول پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» سوره «کافرون» و «بیست‌وپنج مرتبه» سوره «فلق» و در رکعت دوم پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» سوره «نصر» و «بیست‌وپنج مرتبه» سوره «ناس» و پس از سلام، «هفتاد مرتبه» بگوید:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ.

منزّه است خدا و ستایش از آن اوست، معبودی جز او نیست و خدا بزرگ‌تر از این است که وصف شود.

و «هفتاد مرتبه»: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست.

آنگاه «سه مرتبه» بگوید: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ. خدایا مردان و زنان با ایمان را بیامرز.

پس سر به سجده نهاده و «سه مرتبه» بگوید: یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ، یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ، یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ، یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ. ای زنده، ای پاینده، ای دارای بزرگی و رأفت و محبت، ای خدا، ای بخشنده، ای مهربان، ای مهربان‌ترین مهربانان.

سپس هر حاجت که دارد از خدا بخواهد؛ هرکه این عمل را بجا آورد، خدا خود و مال و زنان و فرزندان و دین و دنیایش را تا سال آینده حفظ می‌کند و اگر در این سال از دنیا برود بر حال شهادت رفته است، یعنی ثواب شهیدان را دارا می‌باشد.

روز سوم جمادی‌الآخر، شهادت حضرت فاطمه (س) و اعمال آن

در این روز در سال یازدهم شهادت حضرت فاطمه (صلوات‌الله‌علیها) واقع شده و شیعیان باید در این روز، به مراسم سوگواری آن حضرت قیام کنند و آن مظلومه را زیارت و بر ستمگران و غاصبان حق او نفرین کنند.

سید بن طاووس در کتاب «اقبال الاعمال» پس از ذکر شهادت آن حضرت در این روز، این زیارت را برای آن بانوی بزرگ ذکر کرده:

السَّلامُ عَلَیْکِ یَا سَیِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ، السَّلامُ عَلَیْکِ یَا وَالِدَةَ الْحُجَجِ عَلَی النَّاسِ أَجْمَعِینَ، السَّلامُ عَلَیْکِ أَیَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقَّهَا

سلام بر تو ای بانوی بانوان جهانیان، سلام بر تو ای مادر حجت‌های الهی بر همه مردم، سلام بر تو ای ستمدیده محروم گشته از حق خویش

پس بگو:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی أَمَتِکَ وَ ابْنَةِ نَبِیِّکَ، وَ زَوْجَةِ وَصِیِّ نَبِیِّکَ، صَلاةً تُزْلِفُهَا فَوْقَ زُلْفَی عِبَادِکَ الْمُکَرَّمِینَ مِنْ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ وَ أَهْلِ الْأَرَضِینَ.

خدایا درود فرست بر کنیزت و دختر پیامبرت و همسر جانشین پیامبرت، درودی که بر فراز جایگاه بندگان گرامی‌ات از اهل آسمان‌ها و زمین‌ها جایش دهی.

به تحقیق روایت شده: هرکه آن حضرت را به این شیوه زیارت کند و از خدا آمرزش بخواهد، حق‌تعالی گناهانش را بیامرزد و او را وارد بهشت کند.

شیخ عباس قمی در ادامه می‌گوید: فرزند سید بن طاووس هم این زیارت را در کتاب «روائد الفوائد» نقل کرده و گفته است که ویژه روز شهادت آن حضرت یعنی سوم جمادی‌الآخر می‌باشد و کیفیت زیارت را به این طریق بیان فرموده: می‌خوانی نماز زیارت یا نماز خود آن حضرت را که دو رکعت است و در هر رکعت پس از سوره «حمد» «شصت مرتبه» سوره «توحید» و اگر نتوانستی در رکعت اول پس از سوره «حمد» یک مرتبه «توحید» و در رکعت دوم سوره «کافرون» را بخوان و چون سلام دادی بگو: «السَّلامُ عَلَیْکِ..» تا آخر زیارت یاد شده.

وقایعی که در این ماه قمری اتفاق افتاده است عبارت است از:

  • هلاکت هارون الرشید / ۱ جمادی الثانی ۱۹۳ ه. ق
  • شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها / ۳ جمادی الثانی ۱۱ ه. ق
  • عهدنامه امام علی علیه السلام به اهالی نجران / ۱۰ جمادی الثانی ۳۷ ه. ق
  • قیام بن طباطبا در کوفه / ۱۰ جمادی الثانی ۱۹۹ ه. ق
  • آغاز خلافت امین عباسی / ۱۴ جمادی الثانی ۱۹۳ ه. ق
  • آغاز حمل حضرت آمنه به رسول خدا (ص) / ۱۹ جمادی الثانی
  • ولادت حضرت فاطمه سلام الله علیها / ۲۰ جمادی الثانی ۵ بعثت
  • مرگ ابوبکر بن ابی قحافه / ۲۰ جمادی الثانی ۱۳ ه. ق
  • شهادت امام هادی علیه السلام بنا به قولی / ۲۷ جمادی الثانی ۲۵۴ ه. ق
  • قیام حسین بن محمد علوی / ۳۰ جمادی الثانی ۳۰۱ ه. ق

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد