صفحه اقتصاد بررسی می کند:
سویچیرو هوندا کارآفرین برتر ژاپنی کیست؟

در این پست از صفحه اقتصاد درباره زندگینامه سویچیرو هوندا برایتان خواهیم گفت. با ما همراه باشید!
او بنیانگذار شرکت هوندا موتور و شرکت های خودروسازی در ایالات متحده و ژاپن است. سوئیچیرو هوندا خالق مدل های محبوب موتورسیکلت ها و اتومبیل ها است: سوپر کاب، سیویک، آکورد، پرلود و غیره. او صاحب موقعیت چند میلیارد دلاری است.
دوران کودکی و خانواده سویچیرو هوندا
هوندا در ۱۷ نوامبر ۱۹۰۶ در روستایی از توابع هاماماتسو از توابع شهر شیزوکا ژاپن به دنیا آمد روستای کومیو که او هم مانند سویچیرو هوندا توسعه یافته و حالا با نام شهر تنریف شناخته میشود، پدرش گیاهی هوندا آهنگر و مادرش میکا بافنده بود، پدر و مادری آفریننده و خالق که شاید بهترین اثرشان سویچیرو باشد.
گیاهی هوندا تنها یک آهنگر نبود بیشتر مانند آچار فرانسه روستا به نظر میآمد، گاهی در نقش دندانپزشک و ازآنجاییکه آهنگری زبردست بود دوچرخههای آسیبدیده مردم را نیز تعمیر میکرد همین امر موجب شد تا دوچرخههای خراب را خریداری کند و پس از تعمیر با قیمتی مناسبتر بفروشد و با این کار رونقی در کاروبار ایجاد کند و همینطور هم شد و دیری نپایید که فروشگاه دوچرخه آنها به بزرگترین فروشگاه محل تبدیل شد. در این هنگام سویچیرو نیز در لابهلای تعمیرات پدر شاید نهادینهشدن «ساختن» را تمرین می کرد.
تحصیلات سویچیرو هوندا

سویچیرو در سال ۱۹۱۳ به مدرسه رفت او دانشآموز درسخوانی نبود، اما روحیه کنجکاوانهای داشت و دنبال خلق و ابداع بود، یکبار در مدرسه به جعل امضای والدین دستزده بود و این کار را برای هممدرسهایهایشم هم انجام داده بود و مسئولان مدرسه متوجه این امر شده بودند به پدرش گزارش داده بودند، گیاهی که او هم یک ژاپنی سختگیر در امر تربیت بود یک روز تمام سویچیرو را تنبیه کرده بود.
سویچیرو که چندان دل به درس نمیداد در خانه هم در تعمیر دوچرخه به پدرش کمک میکرد و کار با ابزارآلات مکانیکی باعث میشد دست و رویش همیشه کثیف باشد و در مدرسه لقب “دماغ سیاه” را به او داده بودند. او عاشق صدای موتورهای آسیاب برنج بود بهطوریکه میگوید: اگر با آنها فاصله داشتم چشمانم را میبستم و با تمام وجود به صدا گوش میدادم و اگر نزدیک بودم ساعتها به نظاره کار موتورش مینشستم.
تحصیلات عالیه سویچیرو هوندا

اما حتی این احساس نیاز هم نتوانست او را با تئوریات بدون تجربه آشتی دهد. او که نه یادداشتی برمیداشت و نه در امتحانات شرکت میکرد از سمت مدیر مدرسه بهخاطر شرکت نکردن در امتحانات دعوت به ترک مدرسه شد. به گفته خودش تحصیلات صرف برای مدرک ارزشش برای او کمتر از یک بلیت سینما بود و از حرفهای مدیر هم برمیآشفت.
در آن سالها سیستم تشکیل شبکهای گاکوباتسو موسوم به پسران خوب قدیم در ژاپن مرسوم بود که سویچیرو همیشه از آن با احساس تحقیر شدگی فراوان یاد میکند. زیرا معتقد بود این سیستم بهجای تمرکز بر تواناییها و استعدادهای فردی بر مدرسهای که افراد از آن فارغ و تحصیل شدهاند اهمیت میدهد.
گرچه در ابتدا از ۵۰ نمونهای که برای شرکت تویوتا فرستاده بود تنها ۳ نمونه مورد قبول واقع شد. اما بعد از آن در این راستا بسیار موفق شد و حالا او بزرگترین تولیدکننده قطعات شرکت تویوتا و شرکت هواپیماسازی ناکاجیما را به خود اختصاص داده بود. اما پاگرفتن شرکت و قدرت آن دیری نپایید و در سال ۱۹۴۱ ژاپن وارد جنگ شد. این تنها شرکت هوندا نبود که در شعلههای آتش جنگ جهانی میسوخت که شهر هاماماتسو هم به کل از آن آتش در امان نبود.
این شروع زندگی کاری سویچیرو بهحساب میآید. او در سال 1935 ازدواج کرد و همسرش حسابدار شرکتش بود و در اکثر سفرها او همراه سویچیرو بود. حاصل این ازدواج 4 فرزند بود که معروفترین آنها هیروتوشی هوندا مالک شرکت Mugen است.
شروع به کار سویچیرو هوندا
سویچیرو در مورد اولین دیدارش با ماشین اینگونه سخن میگوید: وقتی اولینبار اتومبیل در حال حرکت در جاده را دیدم، بدون دلیل و تنها از روی کنجکاوی شروع به دویدن به دنبال آن کردم. حرکت اتومبیل بدون نیاز به نیروی محرکه مانند اسب و تنها با نیروی خودش، مرا را شگفتزده کرده بود. سویچیرو با تمام وجود به دنبال اتومبیل دوید تا این که آن را در مسیر جاده گم کرد. او در صحبتهایش از لحظهای یاد میکند که لکه روغن چکیده شده از خودرو روی زمین را مانند فردی که در بیابان آب پیدا کرده، بوسیده است و همواره این لحظه را نقطه عطف زندگیاش میداند.
حالا با این تصورات از سویچیرو کودکی که علاقهای به نشستن پشت نیمکتهای مدرسه ندارد و همیشه با دست و رویی کثیف ناشی از کار در تعمیرگاه پدرش در کلاس حاضر میشد. ساعتهای متمادی به گوشدادن به صدای موتور آسیاب برنج و نگاهکردن به اجزای آن سپری میکرد. اولینبار که اتومبیل میبیند تا میتواند از سر شگفتی دنبالش میدود. بعد به بو کشیدن قطرات روغنی که بر جاده ریخته میپردازد. دیگر عجیب نیست شنیدن اینکه وقتی آگهی استخدام شرکتی را در روزنامه دید بلافاصله دست از تحصیل کشید. به توکیو پایتخت ژاپن رفت و در سن 15 سالگی به استخدام شرکت Art shokai رفت.
درخواست او از سوی شرکت Art shokai پذیرفته شد. او در ابتدا بهعنوان شاگرد گاراژ مسئولیتهای ناچیزی چون نظافت و پذیرایی را بر عهده داشت. اما کمم یوزو ساکاکیبارا صاحب کارخانه که علاقه شدید و توانایی سویچیرو را میدید تعمیرات مکانیکی و مهارت برخورد با مشتری را به او یاد داد. این شرکت در آن زمان که مردم عادی قدرت خرید اتومبیل را داشتند به کار اتومبیلهای مسابقهای هم مشغول بود.
تاسیس شرکت شرکت Tokai Seiki Heavy Industry
هوندای ۲۰ساله به دلیل کوررنگی از خدمت سربازی معاف شده بود. تصمیم گرفت به طور مستقل کار کند و به همین خاطر یک شعبه از شرکت شوکای را در شهر هاماتسو تأسیس کرد. او باز هم اولین بود و این بار اولین شاگرد ساکاکیبارا بهحساب میآمد که کسبوکار مستقل دایر کرده است. آنها کمکم تعداد ۳۰ کارمند استخدام کردند و به تولید کامیونهای کمپرس و بهینهسازی اتوبوسان مسافربری بری مشغول بودند.
اما هوندا آدم ماندن در یک وضعیت و درجازدن نبود و علیرغم پیشرفت تصمیم گرفت با همکاری شرکت شوکای کسبوکار جدیدی را راه بیندازد. آنها شرکت Tokai Seiki Heavy Industry را تأسیس کردند. هوندا که شبها در کارخانه قدمی کار میکرد و بر روی پروژههای طراحی و تولید رینگ و پیستون مشغول بود، فقدان تحصیلات آکادمیک را احساس کرد. به همین دلیل تصمیم گرفت در مؤسسه آموزشهای صنعتی هاماتسو ثبتنام کند.
غلبه بر ناملایمات و محدودیتها
سالهای ویرانی پس از جنگ فرارسیده بود حالا که همه چیز سهمیهبندی و بهاندازه محدود وجود داشت. خود هوندا هم سوخت کافی برای اتومبیلش نداشت به فکر ساختن سوخت ترکیبی افتاد و موفق هم شد. ولی در این مدت که از دوچرخهاش بیشتر برای حملونقل استفاده میکرد. به این فکر افتاد که موتوری را بر روی دوچرخهاش سوار کند و با این کار اولین موتورسیکلت دنیا را با نام خودش ثبت کرد. اما دیری نپایید که زلزله باقیمانده کارخانهاش را نابود کرد.
بیوگرافی سویچیرو هوندا و تولد شرکت هوندا
در سال ۱۹۵۸ هوندا سهام شرکت توکای سبکی را به شرکت تویوتا فروخت و خودش مرکز تحقیقات فنی هوندا را تأسیس کرد. مراکزی که بعدا به هوندا موتور تغییر نام داد. سویچیر هوندا سرمایهگذار مطمئنی را یافت و دیگر خودش تمام تمرکزش را بر روی کارهای مهندسی گذاشت. تاکایو فوجیساوا هم مانند هوندا شخصیت بلندپرواز و ریسکپذیری داشت. گرچه در ابتدا تا مرز نابودی شرکت پیش رفت. اما نهایتاً هوندا موتور را به اولین شرکت تولیدکننده موتور در ژاپن تبدیل کرد.
در کنار توسعه و پیشرفت فنی و مالی شرکت هوندا موتور, این شرکت در امر مدیریت هم انقلابی به پا کرده بود. سوییچ که در سبک مدیریتی خودش بیش از هرچیز بر تواناییهای فردی برای ارتقاء اعتقاد داشت تا طی کردن سلسله مراتب افراد شایسته را روز به روز شناسایی و در جایگاه درست قرار میداد. او در تمام سالهای کاری خود هیچ یک از آشنایانش را در پست مقامی خاص قرار نداد.
تولید موتورسیکلت هوندا
حالا هوندا تنها باعرضه و تولید موتورسیکلت ارضا نمیشد و تصمیم گرفت رؤیا کودکی خود تولید اتومبیل را به واقعیت تبدیل کند. دور از پیشبینی نبود که در این زمینه هم بهسرعت قلههای موفقیت را در مینوردد. او در ابتدا مقام سوم را در تولید خودرو در ژاپن به دست آورد. ولی دیری نپایید که نهتنها مقام اول ژاپن که خودروسازی خود را به آمریکا هم توسعه داد و HONDA ACCORD در پایان دهه 80 به پرفروشترین خودرو آمریکا تبدیل شد.
هوندا که در طول ۶۵ سال مدیریت شرکتش هیچ خودرویی نمانده بود امتحان نکند. در سال ۱۹۷۳ بازنشسته شد و به سمت معاونت اتاق بازرگانی توکیو و صنعت اتومبیلرانی ژاپن منصوب شد. سرانجام این اسطوره سامورایی با کوله باری از افتخارات از جمله دکترای افتخاری از دانشگاههای فنی میشیگان ایالات اوهایو، بالاترین مقام ژاپن یعنی روبان آبی، با ۴۷۰ اختراع و ۱۵۰ پتنت ثبت تاجری که با ۳۲۰۰ دلار پا به عرصه گذاشت. در نهایت شرکتی تأسیس کرد که درآمد ماهانهاش بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار بود در ۵ آگوست ۱۹۹۱ چشم از دنیا فروبست.
الگوبرداری از افراد موفق

هوندا موفق شد؛ چون به کارش علاقه و اشتیاق وافر داشت. با مطالعه بیوگرافی سویچیرو هوندا به این نتیجه رسیدیم که تلاش و پشتکار همراه با اشتیاق و شور وافر نیازهای ضروری برای غلبه بر مشکلات و محدودیتها و رسیدن به پیروزی است. هر کس که به کارش علاقهمند باشد و جهت رسیدن به آن تلاش آگاهانه و هدفمند و مستمر داشته باشد، موفق خواهد شد. بیوگرافی سویچیرو هوندا مصداق بارز این قانون جهانی است که تلاش مداوم و علاقه میتواند هر مشکلی را پیشروی بردارد و مسیر موفقیت را صاف و هموار نماید.
کارخانجات موتورسیکلت هوندا با تولید بیش از ۱۰۰ میلیون دستگاه، جایگاه بزرگترین کارخانجات تولید موتورسیکلت جهان و در صنعت خودروسازی مقام هفتم را از آن خود کرده اند. هم اکنون کارخانجات هوندا با تولید سالانه بیش از ۱۰ میلیون موتورسیکلت، اسکوتر، دستگاه های چمن زنی، تراکتور و تجهیزات فنی جایگاه محکمی را در این صنعت به خود اختصاص داده است.
افتخار کسب تمام این موفقیت ها از آن مردی است که پس از جنگ جهانی دوم و مشکلات ناشی از رکود اقتصادی دهه ۱۹۶۰ قاطعانه بر اصول خود- تولید ملی در گرو بازاریابی جهان- اصرار ورزید. چیرو هوندا معتقد بود اقتصاد کشورها تنها با زیر نظر داشتن بازارهای جهانی می توانند به موفقیت دست پیدا کنند. سوئی چیرو مدیری بود که نمی توانست میز کار خود را برای دو ساعت متوالی تحمل کند.
وی همیشه در سالن تولید کارخانجات یا مؤسسه تحقیقاتی هوندا به سر می برد و معتقد بود که موفقیت های بزرگ اقتصادی در سالن های تولیدی رقم می خورد.
سوئی چیرو هوندا بزرگ مرد صنعت موتور و خودروسازی در سال ۱۹۹۱ در سن ۸۵ سالگی از دنیا رفت.
کپی شد! |