گفتگوی اختصاصی با مسیح فرزانه کارشناس خودرو

از سنگ اندازی واردات خودرو تا کسری ۸۵۰ همتی بودجه ۱۴۰۴

فرزانه کارشناس خودرو با اشاره به سنگ اندازی واردات خودرو می گوید: برخی معتقدند؛ برای واردات ارز وجود ندارد، که باید بگویم ارز بخوبی وجود دارد ولی واردات خودرو هیچ وقت در اولویت نبوده است. کاملا مشخص است تخصیص ارز روند کُند و سختی دارد و چیزی که واردکنندگان و بازار نیاز دارد سیاستگذار نمی تواند تامین کند و حوزه تامین ارز در حیطه اختیارات بانک مرکزی است.

از سنگ اندازی واردات خودرو تا کسری ۸۵۰ همتی بودجه ۱۴۰۴
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - مسیح فرزانه کارشناس خودرو در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره واردات خودرو در سال جاری گفت: استارت دقیق واردات خودرو در شهریور ۱۴۰۲ خورد. طبق آمارها از شهریور ۱۴۰۲ تا پایان سال ۱۴۰۳ سیاستگذاران صحبت از حدود ۶۰ هزار دستگاه خودرو به گمرکات می کنند، ولی در حقیقت بازار این مقدار را به ما نشان نمی دهد و این حجم از خودرو اصلاً در بازار وجود ندارد. مسئله بعد این است که بازار با اعداد و ارقام گمرک و سیاستگذارکاری ندارد. بازار به این نگاه می کند واقعا چه تعداد خودرو در کف بازار پلاک ملی موجود است و چه تعداد خریدار وجود دارد و گردش بر حسب عرضه و تقاضا به چه صورت جلو می رود.

وی ادامه داد: وقتی آیین نامه‌ها برای واردات خودرو بیرون آمد و از شهریور ۱۴۰۲ حالت اجرایی پیدا کرد و به صورت ابلاغیه از طرف دولت برای نهادهای مختلف فرستاده شد که این روند را جلو ببرند، معتقدم واردات هنوز قطره چکانی اتفاق می افتد. شهریور 1404 تقریبا پنج ماه آینده، دو سال است که واردات بصورت قطره چکانی اتفاق می افتد. زمان کافی بوده که در این دو سال نهادهای مختلف از استاندارد، شماره گذاری، گمرک، وزارت صمت، سازمان توسعه، بانک مرکزی و تمام نهادهایی که دخیل بر این داستان هستند با همدیگر هماهنگی و اجماعی داشته باشند که واردات به سختی اتفاق نیفتد.

گفتگوی اختصاصی با مسیح فرزانه کارشناس خودرو

این کارشناس اضافه کرد: بحث تخصیص ارز کاملا شفاف و مشخص است. برخی اعتقاد دارند؛ برای واردات ارز وجود ندارد، که باید بگویم ارز بخوبی وجود دارد ولی واردات خودرو هیچ وقت در اولویت نبوده است. زنجیره‌ای که از نهادهای مختلف نام بردم باید مسیری را خیلی تسهیل شده بعد دو سال پشت سر هم طی کنند. بخش مهم این موضوع تخصیص ارز است. کاملا مشخص است تخصیص ارز روند کُند و سختی دارد و چیزی که واردکنندگان و بازار نیاز دارد سیاستگذار نمی تواند تامین کند و حوزه تامین ارز در حیطه اختیارات بانک مرکزی است.

فرزانه اظهار کرد: من حیث المجموع کلیه این‌ موارد را کنار هم بگذاریم و نگاهی به بودجه ۱۴۰۴ که دولت چهاردهم تهیه کرده اند، داشته باشیم باز هم در این بودجه نگاه به این سمت بیشتر می رود که سیاست گذار به فکر واردات و دنبال تنظیم‌گری در بازار نیست. بیشتر به دنبال این است که درآمدهایی را برای خودش کسب کند. طبق آماری که آقای همتی وزیر سابق اقتصاد ارائه دادند، گفتند در بودجه سال ۱۴۰۴ حداقل ۸۵۰ همت کسری داریم که ظاهرا حدود ۱۵۰ همت از این کسری قرار است از بخش واردات تامین شود. از بهمن ۱۴۰۳ که لوایح بودجه ۱۴۰۴ به مجلس رفت و مصوب شد، روزهای پایانی سال بود. اخباری بابت تغییر تعرفه آمد که یکی، دو ماه است تعرفه ۱۰۰ درصدی را در واردات خودروهای نه تنها بنزینی را می‌شنویم بلکه در موردخودروهای برقی نیز به گوش می رسد. طی یک هفته گذشته هم بارها می بینیم تایید می شود و یک سازمان دیگر تکذیب می کند.

گفتگوی اختصاصی با مسیح فرزانه کارشناس خودرو

این کارشناس در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از گذشته بازار خودرو تحت تاثیر مذاکرات ایران و ایالات متحده است، ولی مسئله تعرفه ها کاملا بازار را در یک سردرگمی برده است. سیاست گذار به جای اینکه بازار را به نظم و آرامش بیشتری دعوت کند، خودشان با این کارها عملاً بازار را دچار سردرگمی بیشتری می کنند. کاملا مشخص است ابلاغیه‌هایی که برای لوایح بودجه سال ۱۴۰۴ مصوب و منتشر شده منشا ارز از ۲۸۵۰۰ تومان به سمت ۶۸۵۰۰ تومان جهش پیدا کرده است. ارزی که برای واردات خودرو قرار است استفاده شود.

 

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار