نیاز مردم در حوزه مسکن را نباید مقابل احکام شرعی قرار داد
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مرزبندی متراژ خانهها بر مبنای معیارهای شرعی، پایه فقهی مشخصیندارد و تاکنون هیچ فتوا یا نظر دینی قاطع مبنی بر عدم مشروعیت خانههای کوچکصادر نشده است گفت:قرار دادن موازین شرعی در برابر نیازهای روزمره مردم درحوزه مسکن خطای راهبردی است.

جهانبخش قلاوند در گفتگو با ساختمان آنلاین ضمن بیان مطلب فوق و با اشاره بهالگوی ساختوساز در دهههای گذشته گفت:
پیشتر مردم در زمینهایی با متراژهای بالا—۳۰۰، ۴۰۰، یا ۲۵۰ متر—خانههای ویلاییمیساختند. اما امروز بسیاری از نهادها نظیر کمیته امداد، بهزیستی و بنیاد مسکن،واحدهایی با متراژهای ۵۰ تا ۱۰۰ متر احداث میکنند که با نیاز خانوادههای کوچک یازوجهای جوان تطابق بیشتری دارد.
قلاوند ادامه داد:
اگر از فناوریهای نوین در ساختوساز بهره ببریم و تخصیص زمین را اصولی وهدفمند انجام دهیم، میتوان برای زوجهای جوان—که فرزندی ندارند و سرپرستیدیگری هم به عهده ندارند—مسکنهای کوچک اما کارآمد طراحی کرد.
او همچنین به تجربه کشورهای پیشرفته اشاره کرد و گفت:
در کشورهایی مانند ژاپن، واحدهای مسکونی زیر ۵۰ متر نیز بهصورت کاملاً علمیطراحی و بهرهبرداری میشوند. ما نیز باید در مناطقی که با کمبود زمین مواجههستیم، به سمت ساختوسازهای ارتفاعی برویم و تخصیصهای وسیع و بیقاعده راکنار بگذاریم.
قلاوند در پاسخ به برخی دیدگاهها مبنی بر مغایرت خانههای کوچک با سبک زندگیاسلامی تأکید کرد:
هیچ حکم شرعی قطعیای وجود ندارد که مثلا خانه ۵۰ متری را اسلامی بدانیم و ۴۰متری را نه. نباید احکام شرعی را در تقابل با نیازهای واقعی زندگی مردم قرار دهیم. دراین زمینه هیچ فتوای خاصی مبنی بر مغایرت شرعی مسکن کوچکمتراژ نشنیدهام.
او همچنین گفت:
زمین دارای ارزش و منابع آن محدود است. اگر آن را به شکل نادرست مصرف کنیم،دیگر تفاوتی نمیکند اسلامی یا غیر اسلامی—منابعمان را از دست دادهایم. پس باید بانگاه منطقی و واقعگرایانه، به سمت طراحی مسکن در متراژهای مختلف حرکت کنیم.
نماینده مجلس در پایان به تجربه شخصی خود در اندیمشک اشاره کرد و گفت:
در اندیمشک با بحران زمین مواجه هستیم. حتی نسبت به ساخت ویلایی مسجدها همانتقاد داشتم و پیشنهاد دادم آنها را بهصورت ارتفاعی بسازند. بعضیها گفتندفرهنگ منطقه چنین اجازهای نمیدهد، اما باور دارم با فرهنگسازی میتوان این موانعرا هم از میان برداشت.
نظر شما