گفتگوی صفحه اقتصاد با هومن عمیدی کارشناس اقتصادی
قیمت کالاها از سوی دولت کنترل نمی شود
عمیدی کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه چرا قیمت ارز پایین می آید قیمت کالا هیچ تغییری نمی کند گفت: فردی که با دلار ۱۱۰ هزار تومان محصول می خرد وقتی دلار ۸۰ هزار تومان می شود نباید انتظار داشته باشد بتواند با همان قیمت قبلی بفروشد. ولی مقاومت می کند و می گوید قیمت همین است. اگر در بازار کالایی با دلار قیمت پایه وارد شده باشد قطعاً باید قیمتش را کم کند ولی اگر وارد انحصار باشد، تغییر نمی کند.

زهرا ترابی - هومن عمیدی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، در پاسخ به این سوال، چرا با افزایش قیمت ارز قیمت کالاهای اساسی و غیر اساسی به سرعت بالا میرود، ولی با کاهش و یا نوسانهای ارز، قیمت کالا تغییر نمی کند؛ گفت: به این موضوع چسبندگی قیمتی می گویند. معمولا در کشور ما رسم نبود و اختلاف بین قیمت داخلی و خارجی وجود داشت. اگر محصولی صادر می شد قیمت ارز هم لحاظ می شد و برای خود تعریف دیگری داشت و قیمت داخل رشد نمی کرد. ولی در حال حاضر سالهاست این اتفاق افتاده و متاسفانه قیمت ارز رشد می کند و قیمت محصولات داخلی هم با همان نسبتی که ارز رشد کرده و معادل قیمت خارجی ولی کمی پایین تر در بازار است.
او ادامه داد: وقتی قیمت ارز پایین می آید چسبندگی قیمتی بوجود می آید. عده ای اعتقاد دارند خرید قبلی را با دلار گران انجام داده اند و قیمت افت نمی کند مگر در مواردی که نقش شوندگی بالایی داشته باشد، مثل طلا. در حال حاضر قیمت دلار پایین بیاید قیمت طلا براساس اونس جهانی ضربدر قیمت دلار تعریف می شود پس کاهش پیدا می کند. ولی در محصولات مصرفی که نقش شوندگی شان هم بالا نیست این اتفاق نمیافتد یا اگر رخ می دهد با لگ زمانی اتفاق می افتد و طول می کشد و چسبندگی قیمتی خیلی بالا خواهد بود. این پدیده ای است که متاسفانه داریم. مگر اینکه محصولی را فردی با دلار جدید وارد کند، قیمت پایین باشد فردی که گران خریده مجبور شود قیمتش را پایین بیاورد وگرنه قیمت پایین نمی آید.
عمیدی با اشاره به نقش دولت در این زمینه گفت: باید به ریسک خریدار و فروشنده رجوع کرد. فردی که با دلار ۱۱۰ هزار تومان محصول می خرد وقتی دلار ۸۰ هزار تومان می شود نباید انتظار داشته باشد بتواند با همان قیمت قبلی بفروشد. ولی مقاومت می کند و می گوید قیمت همین است. اگر در بازار کالایی با دلار قیمت پایه وارد شده باشد قطعاً باید قیمتش را کم کند ولی اگر وارد انحصار باشد، تغییر نمی کند. متاسفانه این مساله در کشور کنترل نمی شود. مثال خندهدارش لوبیا چیتی است که قیمت عجیب و غریبی گرفت و بسیار گران شد. لوبیا چیتی در داخل تولید می شود وارد هم نمی کنیم و دلار هم به آن تعلق نمی گیرد ولی متاسفانه چون دلار رشد می کند و قیمت فروش خارجی اش تغییر می کند این شرایط به وجود می آید مثل پسته و زعفران.
نظر شما