گزارش اختصاصی صفحه اقتصاد؛
قانون بیمه کارگران ساختمانی (بیمه تامین اجتماعی)| بیمه کارگران ساختمانی شامل چه کارگرانی است؟ + مبلغ حق بیمه کارگران ساختمانی ۱۴۰۴
اخبار ویژه کارگران ساختمانی را در ادامه بخوانید و از قانون بیمه کارگران ساختمانی بیشتر مطلع شوید.

قانون بیمه کارگران ساختمانی (بیمه تامین اجتماعی) از موارد مهمی است که این روزها همه کارگران برای ساماندهی آن در تلاش هستند. از این رو در صفحه اقتصاد ضمن بیان توضیحاتی درباره بیمه کارگران ساختمانی به بررسی مشمولین بیمه کارگران ساختمانی نیز می پردازیم و مبلغ حق بیمه کارگران ساختمانی ۱۴۰۴ را شرح خواهیم داد.
متاسفانه برخی کارفرمایان، به بیمه کارگران ساختمانی توجهی ندارند و خود این افراد هم پیگیر تهیه بیمه نمیشوند. بیمه کارگران ساختمانی یکی از بیمهنامههای مهم در جهت حمایت از این قشر زحمتکش است. بسیاری از کارگران ساختمانی با وجودی که با خطرات زیادی در حین کار مواجه هستند، اما هنوز بیمهی آنها در بلاتکلیفی به سر میبرد.
کارگران ساختمانی افرادی هستند که به طور مستقیم در فعالیتهای ساخت و ساز، از جمله احداث، توسعه، تخریب و نوسازی بنا، و تعمیرات اساسی ساختمانها مشغول به کار هستند. آنها همچنین ممکن است دارای مهارتهای فنی و حرفهای در این زمینه باشند که توسط سازمان فنی و حرفهای تأیید شده است.
قانون بیمه کارگران ساختمانی
قانون بیمه کارگران ساختمانی، مصوب سال ۱۳۸۶، با هدف حمایت از این قشر از کارگران در برابر حوادث ناشی از کار و فراهم کردن امکان بهرهمندی از خدمات بیمه تامین اجتماعی وضع شده است. این قانون شرایط و ضوابطی را برای بیمه شدن کارگران ساختمانی، پرداخت حق بیمه، و همچنین بازنشستگی آنها مشخص میکند.
این قانون، کارگران شاغل در کارهای ساختمانی از جمله ایجاد، توسعه، تجدید بنا و تخریب ساختمان را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار میدهد.
بیمه کارگران ساختمانی شامل چه کارگرانی است؟
غیر از داشتن لوازم ایمنی ساختمان، وجود بیمه کارگران تا حد زیادی می تواند، دل آنان را قرص کند. این بیمه شامل تمامی کارگران ساختمانی است که از مرحله اولیه تا انتها، در هر یک از مراحل ساخت فعالیت دارند.
نکته مهم این است که، تمامی کارگران باید دارای کارت مهارت از سوی سازمان فنی و حرفهای باشند و در سازمان برای پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی ثبتنام کردهباشند.
کارگران اتباع، باید کارت قانونی اقامت را هم داشته باشند. همانطور که مشاهده میفرمایید، مشاغل ذکر شده در ادامه از مفاد قوانین بیمه تامین اجتماعی برخوردار خواهند شد:
گچکار
سنگ کار
آرماتور بند
اسکلت ساز
نقشه بردار
کاشی کار
نگهداری بتن
بنای سفت کار
نقاشی ساختمان
بتنساز و بتنریز
برق کار ساختمان
قالب بند و کفراژ بند
درب و پنجره ساز پروفیل
لولهکش گاز خانگی و تجاری
لوله کش و نصاب وسایل بهداشتی
عایق کار رطوبتی و آسفالتکار آبینه
نکته مهم در مورد مشاغل ذکر شـده در بالا این است که، در تمامی این مشاغل، کارگران عمومی، کارگران کمکی و استادکاران، باید از مفاد قوانین بیمه تامین اجتماعی برخوردار شوند. برای اطلاعات جامع در خصوص بیمه اتباع خارجی، مقاله مربوط به آن را مطالعه بفرمایید.
کارگران برای داشتن بیمه، باید کارت مهارت از سازمان فنی و حرفهای داشته باشند.
ثبتنام در سازمان تأمین اجتماعی
برای دریافت پوششهای بیمهای، کارگران ساختمانی ابتدا باید در سازمان تأمین اجتماعی ثبتنام کنند. این فرآیند میتواند از طریق کارفرما یا بهطور مستقیم توسط خود کارگر انجام گیرد.
در این راستا، کارگران باید اطلاعات شخصی، شغلی و درآمدی خود را به سازمان تأمین اجتماعی اعلام کنند.
کارگران ساختمانی برای بهرهمندی از بیمه، باید حق بیمه خود را بهطور منظم پرداخت کنند. این حق بیمه معمولاً توسط کارفرما از حقوق کارگران کسر میشود، اما در مواردی که کارگر بهطور مستقل فعالیت میکند، باید خود اقدام به پرداخت حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی نماید.
مبلغ حق بیمه کارگران ساختمانی ۱۴۰۴
حق بیمه ۷ درصد سهم کارگر در مشاغل درجه یک در نیمه اول سال جاری مبلغ یک میلیون و ۴۲۸ هزار تومان، مشاغل ساختمانی درجه دو مبلغ یک میلیون و ۲۰۲ هزار تومان و مشاغل ساختمانی درجه سه مبلغ ۹۷۷ هزار تومان تعیین شده است.
میزان حق بیمه پرداختی برای کارگران ساختمانی بستگی به میزان درآمد آنها دارد. کارفرمایان معمولاً بخشی از این حق بیمه را پرداخت میکنند و کارگران بخش دیگر را. این میزان بر اساس قانون تأمین اجتماعی تعیین میشود و میتواند تغییرات جزئی داشته باشد.
حق بیمه سهم کارگر ۷ درصد و حق بیمه سهم کارفرما ۲۳ درصد حقوق و مزایای اداره کار خواهد بود
بازنشستگی بیمه کارگران ساختمانی
توجه داشته باشید میزان حقوق بازنشستگی بیمه کارگران ساختمانی بر اساس قوانین بیمه تامین اجتماعی مشخص میشود. همچنین مستمری از کارافتادگی جزئی و کلی، نحوه محاسبه و میزان تغییرات درجه از کارافتادگی جزئی و کلی، تابع مقررات بیمه تامین اجتماعی است.
در زمان بازنشستگی، حق اولاد و حق مسکن که در زمان اشتغال به کارگران ساختمانی پرداخت میشد، به دلیل نداشتن کارفرما، قطع میشود.
سختی کار کارگران ساختمانی
فعالان کارگری به دنبال پایین آمدن سن بازنشستگی و در نظر گرفتن سختی کار کارگران ساختمانی هستند. خواسته این افراد بررسی سختی کار کارگران ساختمانی و بازنشستگی زودتر از موعد این اقشار است.
این مطالبه همچنان در حال پیگیری است. در صورت تصویب، پس از ۲۰ سال سابقه بیمه امکان دریافت حقوق بازنشستگی برای کارگران ساختمانی وجود دارد.
قوانین بیمه تامین اجتماعی برای کارگران ساختمانی
قوانین بیمه تامین اجتماعی کارگران ساختمانی شامل ۱۴ ماده است. این مواد به صورت زیر تعریف شدهاند:
ماده ۱
تمامی کارگران ساختمانی فعال در مراحل مختلف پروژه ساختوساز با ثبتنام و دریافت کد ملی از سازمان تامین اجتماعی، بیمه خواهند شد.
تبصره: کارگران تا زمان تحت پوشش قرار گرفتن، مشمول قانون بیمه اجباری هستند و در صورت دارا بودن شرایط از مزایای آن، بهرهمند خواهند شد.
ماده ۲
کارگران فعال و شاغل در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و وابسته به آن، مؤسسات عمومی غیردولتی، شهرداریها، بانکها، مؤسسات عامالمنفعه و کارخانههای دارای پروانه بهرهبرداری از شمول قانون خارج و تابع قوانین تامین اجتماعی مصوب در سال ۱۳۵۴، هستند.
اینکه کار توسط آنها به صورت مستقیم انجام شود یا تحت نظر پیمانکار باشند، تفاوتی ندارد. فقط حق بیمه کارگران پیمانکار بر اساس ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی، خواهد بود.
ماده ۳
وزارت کار و امور اجتماعی وظیفه دارد تا، فراخوان و آموزش کارگران شاغل در کارهای ساختمانی را بر عهده گیرد و برای آنها کارت مهارت فنی صادر کند.
تبصره ۱: زمانبندی، شرایط، ترتیب صدور، تمدید و تعلق کارت مهارت فنی و چگونگی شناسایی کارگران و اشتغالشان به صورت مشترک توسط وزارتخانههای رفاه و تامین اجتماعی، کار و امور اجتماعی، مسکن و شهرسازی و کشور تهیه شده و باید به تایید هیات وزیران برسد.
تبصره ۲: کارگران شاغل از زمان نام نویسی در سازمان تامین اجتماعی بر پایه کد ملی، مشمول قوانین این سازمان هستند و میتوانند از تعهدات استفاده کنند.
ماده ۴: تعهدات این قانون شامل حوادث و بیماریها، غرامت دستمزد، ازکارافتادگی، بازنشستگی و فوت است.
تبصره۵: افراد خانواده بیمه شده، برای استفاده از تعهدات مرتبط با حوادث و بیماریها برای ماده ۵۸ و بازماندگان بر اساس مواد ۸۱ و ۸۲ مشخص خواهند شد.
ماده ۵
پروانه در صورتی صادر میشود که فرد متقاضی، رسید پرداخت بیمه واریز شده به حساب سازمان تامین اجتماعی را برای هر متر مربع سطح زیربنا، معادل ۴% حداقل دستمزد ماهانه، تحویل دهد.
تبصره ۱: در صورت آسیبدیدگی افراد بر اثر حادثه، سازمان تامین اجتماعی علاوه بر دریافت کامل حق بیمه، جریمه معادل ۲۵% اصل حق بیمه را دریافت خواهد کرد.
تبصره ۲: مبلغهای دریافتی در محاسبه حق بیمه کارگران پیمانکار در نظر گرفته خواهد شد.
رئیس جمهور در فروردین سال ۱۴۰۳، «قانون تفسیر ماده (۵) قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی» را برای اجرا به وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ کرد.
بر اساس استفساریه ماده ۵ قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی، مقرر شد در جهت حمایت از کارگران ساختمانی، ۲۵ درصد از عوارض شهرداری به سازمان تامین اجتماعی به منظور بیمه کارگران ساختمانی اختصاص پیدا کند.
همچنین از محل مواد ۹۹ و ۱۰۰ قانون شهرداری، حق بیمه کارگران ساختمانی با توجه به اینکه ساختوساز به واسطه کارگران ساختمانی صورت میگیرد، پرداخت شود.
با تعیین این روند، هم منافع تامین اجتماعی از محل بیمه کارگران ساختمانی تامین میشود و هم منابع بیمه کارگران مشخص میشود. در این صورت دیگر بهانهای برای بیمه نکردن کارگران ساختمانی وجود ندارد.
ماده ۶
حق بیمه فرد بیمهشده معادل ۷ درصد دستمزد ماهانه است، که بر اساس ماده ۳۵ قانون تامین اجتماعی مصوب سال ۱۳۵۴، مشخص میشود.
تبصره: دولت باید ۳% ماخذ کسر حق بیمه را، تحت نام سهم مشارکت خود، به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند.
ماده ۷
هر فرد باید حق بیمه خود را بر اساس ترتیب تعیین شده توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند.
تبصره: در صورتی که پرداخت به موقع انجام شود، سازمان میتواند، بر اساس اختیارات مندرج در قانون تامین اجتماعی اقدام به دریافت آن کند.
ماده ۸
هرگونه نقل و انتقال سابقه پرداخت حق بیمه بین صندوقهای بیمه و بازنشستگی بر اساس قوانین انجام خواهد شد.
ماده ۹
چگونگی استفاده از خدمات درمانی، مدت، شرایط و میزان غرامت دستمزد، برای حوادث ناشی از کار، تعیین درصد ازکارافتادگی، چگونگی تشخیص حوادث ناشی و غیر ناشی از کار، شرایط پرداخت غرامت نقص مقطوع و برقراری مستمری جزئی و کلی، نحوه محاسبه، میزان آن و تغییر درجه ازکارافتادگی جزئی و کلی بر اساس قوانین تامین اجتماعی مشخص خواهند شد.
ماده ۱۰
در این ماده مشخص میشود که، بیمه کارگران ساختمانی چند سال است. بر اساس این ماده، کارگران ساختمانی با داشتن حداقل سابقه مقرر و داشتن سن بازنشستگی کارگران ساختمانی، یعنی ۶۰ سال تمام، یا پرداخت حق بیمه به مدت ۳۵ سال، میتوانند درخواست بازنشستگی بدهند.
تبصره: میزان مستمری و تعیین درجات ازکارافتادگی بر اساس قوانین بیمه تامین اجتماعی تعیین میشود.
ماده ۱۱
شرایط بیمه شده متوفی، بازماندگان واجد شرایط بیمه شده متوفی، چگونگی برقراری مستمری بازماندگان و سهم مستمری هر یک از آنان بر اساس قوانین تامین اجتماعی مشخص میشود.
ماده ۱۲
در صورت محرز شدن حادثه ناشی از رعایت نکردن اصول ایمنی، سازمان تامین اجتماعی بر اساس قوانین، هزینههای مربوط را بر اساس ماده ۵۰، از کارفرما دریافت خواهد کرد.
ماده ۱۳
تمامی سازمانها و دستگاههای دولتی (نوشتهشده در بالا) و شرکتهای مشمول این قانون، باید با مجریان این قانون همکاری داشتهباشند.
ماده ۱۴
از تاریخ تصویب این قانون، آن دسته از مواد قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی مصوب ۱۳۵۲ و سایر قوانین مغایر لغو خواهند شد.
کارگران ساختمانی میتوانند با داشتن حداقل سابقه مقرر و سن بازنشستگی (۶۰ سال تمام) یا با پرداخت ۳۵ سال حق بیمه، درخواست بازنشستگی کنند.
به منظور ساماندهی کارگران ساختمانی و دسترسی متقاضیان خدمات، ایجاد مراکز استقرار موقت در مکانهای مناسب در نظر گرفته شده است.
شناسایی کارگران ساختمانی منوط به ارایه کارت مهارت فنی است.
ساخت و ساز مساجد، حسینیهها، خانههای عالم و ابنیه مربوط به ارتقای سرانه خدمات عمومی، آموزشی، بهداشتی درمانی، ورزشی و فرهنگی از پرداخت حق بیمه معاف هستند.
آییننامههای اجرایی:
آییننامههای اجرایی مربوط به این قانون، شامل جزئیات نحوه شناسایی کارگران، زمانبندی صدور و تمدید کارت مهارت، و سایر موارد مرتبط است.
این قانون در سال ۱۳۸۶ به تصویب رسید و با اصلاحاتی در سال ۱۳۹۰ و بعد از آن همراه بوده است.
آییننامه اجرایی این قانون نیز توسط مراجع ذیصلاح تهیه و ابلاغ شده است.
پرداخت حق بیمه توسط کارگران و کارفرمایان، و همچنین تامین کسری اعتبار مربوط به حق بیمه کارفرمایان توسط دولت، از جمله الزامات این قانون است.
نظر شما