صفحه اقتصاد گزارش می دهد:
مطالبات گندمکاران امروز سه شنبه ۲۴ تیر ماه ۱۴۰۴ | خرید تضمینی گندم از این مرز حساس عبور کرد
مطالبات گندمکاران امروز سه شنبه ۲۴ تیر ماه ۱۴۰۴ و خرید تضمینی گندم را در این خبر بخوانید.

در این گزارش روزانه به مطالبات گندمکاران و اخبار خرید تضمینی گندم پرداخته شده است.
خرید تضمینی گندم از مرز ۵.۶ میلیون تن گذشت
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از شروع خرید گندم استان های سردسیر خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خرید تضمینی شده است.
سید سعید راد درباره وضعیت خرید گندم در سال زراعی جاری افزود: ارزش گندم خریداری شده از کشاورزان ۱۱۵ هزار میلیارد تومان بوده که تاکنون نزدیک ۵۰ درصد آن به کشاورزان پرداخت شده است.
معاون وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه پول گندمکاران توسط سازمان برنامه و بودجه تامین و توسط بانک عامل پرداخت می شود اظهارداشت: مبلغ باقیمانده بزودی تامین و پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه استان خوزستان با خرید یک میلیون و ۴۴۰ هزارتن گندم بین ۳۱ استان کشور در صدر جدول قرار دارد، گفت: پس از آن استان های گلستان با ۵۹۰ هزار تن، فارس با ۵۰۵ هزار تن، کرمانشاه با ۴۳۵ هزار تن و خراسان رضوی با ۳۲۰ هزار تن خرید در رتبه های بعدی قرار دارند.
راد از آغاز خرید گندم در استان های سردسیر شامل کردستان، همدان، زنجان، آذربایجان غربی خبر داد و پیش بینی کرد که میزان خرید از این مناطق نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.
طبق آمارها امسال حدود ۶ میلیون هکتار از اراضی زیر کشت گندم رفت که با توجه به شرایط نامساعد آب و هوایی پیش بینی می شود امسال بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون تن گندم در کشور تولید و از این میزان حدود ۸ میلیون تن خریدتضمینی شود.
ایرنا نوشت، نرخ خرید تضمینی گندم به ازای تحویل هر کیلوگرم گندم معمولی به مراکز خرید ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان و برای گندم دوروم نیز ۲۱ هزار تومان تعیین شده است.
سال گذشته ۱۲ میلیون تن گندم به ارزش ۲۱۱ هزار میلیارد تومان از ۸۱۴ هزار کشاورز در سراسر کشور به صورت تضمینی خریداری و در قالب عملیات گسترده ای پس از تحویل و خرید، حمل و نقل و ذخیرهسازی، تبدیل به آرد و به نانوایان تحویل داده شد.
خریداری ۵۰ درصد گندم مازاد بر نیاز کشاورزان نهاوندی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند گفت: تاکنون حدود ۵۰ درصد گندم مازاد بر نیاز کشاورزان نهاوندی خریداری شده است.
صدا و سیما نوشت، توکل آبشناس با اشاره به اینکه ۳ مرکز خرید به منظور دریافت گندم مازاد بر نیاز کشاورزان نهاوندی فعال شده است، افزود: امسال بیش از ۲۰ هزار هکتار گندم در نهاوند کشت شده که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۱۰ درصد بیشتر است.
او تأکید کرد: پیش بینی می شود امسال بیش از ۷۰ هرار تن گندم از کشاورزان نهاوندی خریداری شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند تصریح کرد: حدود ۵ هزار بهره برداری نهاوندی در کار کاشت، داشت و برداشت محصول گندم در این شهرستان فعالیت دارند.
برداشت بیش از ۲۳۱ هزار تن گندم و جو در مرودشت
کشاورزان مرودشتی امسال ۱۷۹ هزار و ۵۰۰ تن گندم و ۵۱ هزار و ۶۵۰ تن جو از مزارع خود را برداشت کردند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت گفت: با وجود خشکسالیهای پی در پی، امسال کشاورزان مرودشتی، ۱۷۹ هزار و ۵۰۰ تن گندم برداشت کردند که از این میزان، ۳۰ هزار تن به عنوان گندم بذری برای کشت سال آینده تحویل مراکز خرید داده شد.
امیریان افزود: کشاورزان این شهرستان از ارقام آبی سیروان، طلایی، سارنگ، فرین، امین، ترابی، هانا، برات و تیرگان و رقم دیم کویر برای کشت گندم استفاده میکنند.
وی بیان کرد: برای رفاه حال کشاورزان، ۱۸ مرکز خرید در مرودشت فعال شده است تا محصول آنها را با قیمت مناسب خریداری کنند.
امیریان گفت: همچنین کشاورزان این شهرستان در سال زراعی جاری، ۵۱ هزار و ۶۵۰ تن جو تولید کردهاند که حاصل استفاده از ارقام پربازده در زمینهای آبی و دیم این شهرستان است.
وی با بیان اینکه ۲۱ هزار هکتار از زمینهای این شهرستان به کشت جو آبی با ارقامی مانند جلگه، بهمن و ریحانه ۰-۳ اختصاص داشت افزود: در بخش جو دیم نیز ۱۷ هزار هکتار به کشت رقم سرارود اختصاص داده شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت بیان کرد: با وجود چالشهای فصل زراعی، ۱۹ هزار و ۲۰۰ هکتار از مزارع جو آبی و ۱۴ هزار و ۶۰۰ هکتار از مزارع جو دیم برداشت شد و محصول نهایی در سیلوهای مرودشت ذخیره شد.
شهرستان مرودشت در شمال فارس و در فاصله ۴۰ کیلومتری شیراز قرار دارد.
تأثیر نوسانات قیمت گندم بر آینده صنایع آرد در آذربایجانشرقی
فعالان حوزه صنایع غذایی در آذربایجانشرقی، تفاوت قیمتهای داخلی و جهانی گندم را عاملی برای کاهش قدرت رقابت صنایع مبتنی بر آرد دانسته و خواستار تعیین نرخ ثابت برای این محصول و تسهیل واردات گندم به سرمایهگذاران بخش خصوصی هستند. این در حالی است که افزایش قیمت داخلی گندم و تاخیر در اعلام قیمتهای تضمینی، چالشهای جدی برای کشاورزان و تولیدکنندگان به همراه داشته است.
نرخ جهانی گندم و نرخ داخلی آن تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که میتواند بر بازار صنایع غذایی مبتنی بر آرد مانند کیک و ماکارونی در داخل کشور و به ویژه آذربایجان شرقی تاثیر بگذارد.
قیمت جهانی محصول راهبردی گندم تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، عرضه و تقاضا، سیاستهای تجاری و نوسانات ارزی قرار دارد و قیمت داخلی نیز تحت تاثیر این عوامل و سیاستهای حمایتی دولت، هزینههای تولید و میزان تولید داخلی است که در سال جاری به علت شرایط تحریمی و جنگ تحمیلی، چالش هایی را برای فعالان صنایع غذایی ایجاد کرده است.
تاخیر در اعلام قیمت تضمینی خرید گندم و آرد چالش هایی را برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات مبتنی بر آرد ایجاد می کند و آسیبهایی مانند کاهش سطح زیرکشت به همراه می آورد و کشاورزان محصولات دیگری را جایگزین گندم می کنند.
ضرورت اجازه واردات گندم به سرمایه گذاران بخش خصوصی آذربایجان شرقی
رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی تبریز در جلسه کارگروه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی گفت: دولت نرخ آرد را در پایان اردیبهشت ماه اعلام و اجرای آن را از ابتدای اردیبهشت ماه لحاظ کرده است و مابهالتفاوت آن را از خریداران گندم اخذ می کند که منجر به متضرر شدن بسیاری از واحدهای صنایع غذایی مرتبط با گندم و آرد شده است.
رضا جعفری، با اشاره به تفاوت نرخ آرد برای ماکارونی و نان، می افزاید: آذربایجانشرقی از این موضوع به شدت متضرر می شود چرا که نان قوت اصلی مردم بوده و بر ماکارونی ارجح است بنابراین درخواست صریح و صادقانه، تعیین نرخ ثابت و مشخص برای گندم و آرد است.
وی با بیان اینکه باید اجازه واردات گندم (با سرمایه شخصی) به سرمایهگذاران داده شود تا مصرف مورد نیاز واحد خود را از این طریق تهیه کنند، اظهار کرد: با ادامه روند فعلی کارخانه های تولید کیک اقدام به اخذ مجوز تولید ماکارونی خواهند کرد.
رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی تبریز خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط تحریمها و بر اساس کارشناسیهای انجام شده در کشور، قیمت تمام شده محصولات داخلی تا ۱۵ درصد بیشتر از قیمت جهانی است و اگر در شرایط کنونی قیمت گندم در کشور بیشتر از قیمت جهانی باشد، به خصوص در صنعت مبتنی بر آرد قدرت رقابت را از دست خواهیم داد.
جعفری با بیان اینکه یکی از دلایل مخالفت سیستم حاکمیتی با واردات گندم توسط بخش خصوصی، این است که امکان دارد بخش خصوصی گندم خارجی را وارد کشور کرده و به دولت بفروشد، ادامه داد: سامانههای موجود میتواند این موضوع را شفافسازی کند و یا واردات این محصول بعد از فصل خرید انجام شود.
وی یادآور شد: مخالفت با واردات گندم توسط بخش خصوصی موجب خروج کارگر و کاهش تولید می شود و این وضعیت تاثیر منفی به صنایع مبتنی بر آرد استان می گذارد.
رییس اداره بازرگانی اداره کل صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی محدودیت در واردات گندم، ملاحظات امنیتی است، می گوید: در گذشته مواردی از واردات گندمهای آلوده به کشور و حتی به استان گزارش شده بود و همین تجربه باعث شده که دولت نسبت به واردات گندم با حساسیت بیشتری عمل کند.
حسن پاشائی، با اشاره به طرح دولت برای واردات گندم می افزاید: این کار در عمل به سختی امکانپذیر شده و ریشه اصلی آن مربوط به ضرورت رصد و کنترل کیفیت محصول وارداتی است تا از ورود گندمهای آلوده جلوگیری شود.
وی اظهار کرد: اگر پیشنهاد مشخصی از سوی بخش خصوصی یا تشکلهای تخصصی ارایه شود، به طور قطع اداره کل صمت نیز در چارچوب اختیارات خود پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام می دهد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز با اشاره به کاهش میزان تولید گندم در سال جاری می گوید: امسال تولید گندم در استان حدود ۳۲۰ هزار تن پیش بینی شده بود اما به دلیل نگرانیهای کشاورزان و ذخیرهسازی آن برای مصرف خانوار در مناطق روستایی، این رقم کاهش یافته است.
صادق نادری، با بیان اینکه بهترین گزینه برای واردات گندم، بخش خصوصی است، افزود: اکنون قیمت جهانی گندم با قیمت داخلی فاصله زیادی ندارد و واردات خارج از فصل از مهر یا آبان میتواند به نفع استان باشد.
وی با اشاره به تفاوت نرخ آرد برای ماکارونی و نان، اظهار کرد: هر نوع یارانهای میتواند منشا فساد باشد و با توجه به اینکه نان، قوت غالب مردم است نباید ماکارونی از نظام یارانه گندم جدا شود.
عضو هیات مدیره انجمن آرد آذربایجانشرقی گفت: گندم نقش کلیدی در پویایی صنف و صنعت مبتنی بر آرد استان دارد و اگر گندم این صنف و صنعت تامین نشود، فعالان این حوزه با مشکل مواجه خواهند شد.
غلامرضا غلامی، خاطرنشان کرد: گندم آذربایجان بهترین گزینه برای تولیدات صنفی و صنعتی است و محصول تولیدی استان بیکیفیت نبوده بلکه هر نوع گندم دارای کارایی خاص خود است.
وی با تاکید بر لزوم رعایت قانون از سوی کارخانه های آرد، اظهار کرد: برخی از واحدهای تولیدی برخلاف ضوابط قانونی عمل میکنند و اصلاح این روند باید از داخل استان آغاز شود.
غلامی، با اشاره به چالشهای واردات گندم در سال جاری ادامه داد: به دلیل پایین بودن قیمت جهانی گندم، واردات برای کشور با محدودیتهایی روبروست و نمیتوان بهراحتی بر واردات تکیه کرد.
چند نرخی بودن گندم موجب ایجاد عدم شفافیت در بازار این محصول می شود
معاون بازرگانی اداره کل غله و خدمات بازرگانی آذربایجانشرقی نیز با اشاره به ضرورت شفافیت در بازار گندم و آرد، گفت: شرکت غله تنها مجری سیاستهای تعیینشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی است و در چارچوب این سیاستها عمل میکند.
حمید شهباززاده، با بیان اینکه باید واقعیتهای بازار در خرید و فروش گندم لحاظ شود، افزود: چند نرخی بودن گندم موجب ایجاد عدم شفافیت در بازار این محصول می شود و در چنین شرایطی امکان رقابت سالم از بین میرود.
وی اظهار کرد: اصل در تجارت بر اعتماد است و باید به بخش خصوصی اجازه ورود به بازار داده شود و اختیار واقعی به فعالان این حوزه از جمله کارخانههای آردسازی واگذار شود.
خرید تضمینی ۵۱ هزار تن گندم در آذربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از خرید تضمینی ۵۱ هزار تن گندم در استان خبر داد.
به نقل از روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان، شهرام شفیعی روز سه شنبه در نشست کارگروه تولیدات گیاهی سازمان با اشاره به تداوم خرید تضمینی گندم در استان، گفت: اکنون در فصل برداشت غلات قرار داریم و تا امروز ۷۱ مرکز خرید فعال در سطح استان راهاندازی شده است.
وی با اشاره به مبارزه گسترده با آفات غلات، افزود: مبارزه با آفت سِن گندم در سال جاری در سطح ۸۵ هزار هکتار از اراضی استان انجام شده است.
وی با تأکید بر اهمیت توسعه کشتهای بومی و اقتصادی، از آغاز طرح ساماندهی و توسعه سماقستانها در شهرستانهای سماقخیز خداآفرین، هوراند و کلیبر نیز خبر داد و گفت: کیفیت بالای سماق جنگلی هوراند و استفاده از ارقام باکیفیت، بستر مناسبی برای توسعه این محصول فراهم کرده است.
شفیعی اظهار کرد: سماق، محصولی کم آب بر و جز محصولات توصیه شده در اصلاح الگوی کشت بوده و سهولت داشت، برداشت و بازاررسانی، وجود تقاضای قابل توجه در بازارهای داخلی و خارجی، پتانسیل ارزآوری مطلوب و ایجاد اشتغال از جمله مزایای کشت آن است.
وی با بیان اینکه سماق تولیدی آذربایجان شرقی از لحاظ کیفی دارای موقعیت برتر در کشور است از عقد قرارداد با ۲ شرکت فعال در زمینه تولید نهال کشت بافتی خبر داد و افزود: باید از ظرفیت اراضی و منابع طبیعی برای توسعه کشت سماق بهره گرفت و این کار، نیازمند واگذاری هدفمند زمین و حمایت کارشناسی است.
وی اظهار کرد: درجریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بخش کشاورزی بار دیگر ثابت کرد که صرفا فعالیت در این بخش یک فعالیت اقتصادی نیست، بلکه رکن اصلی امنیت، ثبات و استقلال ملی به شمار میآید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تولید بخش کشاورزی در دوران جنگ متوقف نشد و با تلاش کمنظیر کشاورزان، دامداران، اصناف و شبکههای تأمین، نیازهای مردم به موقع تأمین شد، افزود: این استمرار تولید و ثبات در بازار جای قدردانی ویژه دارد و باید از همه تولیدکنندگان، کشاورزان، بهرهبرداران و فعالان این عرصه بهویژه در آذربایجان شرقی تشکر کنیم.
وی با اشاره به اهمیت بهرهوری در بخش کشاورزی، تصریح کرد: نظام مهندسی کشاورزی، مراکز تحقیقاتی و شرکتهای دانشبنیان باید در مسیر ارتقای بهرهوری برنامهریزی مدون و علمی داشته باشند و از ظرفیت دانش و تجربه این نهادها در اجرای پروژههای زراعی و باغی استفاده خواهد شد.
وی به برخی چالشها در حوزه سبزی و صیفی از جمله قیمتگذاری و مدیریت برداشت سیبزمینی اشاره کرد و خواستار بازنگری در شیوههای حمایتی و بازاررسانی محصولات شد.
شفیعی بر لزوم تعامل و همافزایی همه نهادهای دخیل در زنجیره کشاورزی تأکید کرد و گفت: امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز داریم کشاورزی را علمی، پایدار و مبتنی بر دانش روز پیش ببریم.
برداشت ۹۶ درصدی کشت پاییزه گلستان با تولید ۱.۳۵ میلیون تُن محصول
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان از موفقیت بخش کشاورزی این استان در سال زراعی جاری خبر داد و گفت: بیش از ۹۶ درصد از زراعت پاییزه استان، شامل پنج محصول کلیدی گندم، جو، دانه روغنی کلزا، سیبزمینی و چغندرقند، برداشت شده است.
علیاکبر مهقانی اظهار کرد: با تلاش کشاورزان در مجموع یک میلیون و ۳۵۳ هزار تُن محصول در گلستان تولید شده است.
وی با اشاره به کمبارشی و خشکسالی در سال زراعی جاری، اظهار کرد: ۸۰ هزار هکتار گندم، ۴۵ هزار هکتار جو و ۱۵۰۰ هکتار کلزا به دلیل شرایط نامساعد جوی دچار خسارت ۱۰۰ درصدی شدند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: با وجود خشکسالی، امسال ۷۵۰ هزار تُن گندم، ۵۸ هزار تُن کلزا، ۴۵ هزار تُن جو، ۱۵۰ هزار تُن سیبزمینی و ۳۵۰ هزار تُن چغندرقند در استان تولید شد.
وی افزود: تاکنون ۵۹۸ هزار تُن گندم توسط مراکز خرید تضمینی استان خریداری شده و ۴۶ درصد بهای آن به کشاورزان پرداخت شده همچنین، ۵۸ هزار تُن کلزا توسط واحدهای روغنکشی خریداری و ۷۵ درصد بهای آن تسویه شده است.
مهقانی با اشاره به خرید توافقی ۴۵ هزار تُن جو، از ادامه برداشت گندم در ارتفاعات مینودشت، گالیکش و کردکوی خبر داد که کمتر از چهار درصد مزارع باقیمانده را شامل میشود.
وی سال زراعی جاری را برای تولید سیبزمینی از نظر عملکرد در هکتار موفق دانست و گفت: از ۶ هزار و ۱۲۰ هکتار سطح زیر کشت، ۱۵۰ هزار تُن سیبزمینی برداشت شد، هرچند قیمت این محصول چندان رضایتبخش نبود.
وی همچنین به برداشت ۸۰ درصد از هفت هزار و ۸۰۰ هکتار چغندرقند با پیشبینی تولید ۳۵۰ هزار تُن اشاره کرد و افزود: پرداخت بهای چغندرقند توسط سه واحد تولید قند طرف قرارداد در حال انجام است.
معاون جهاد کشاورزی گلستان از کشت محصولات متنوع بهاره و تابستانه شامل ۴۱ هزار هکتار شالی، ۸۵۰۰ هکتار پنبه، ۲۵۰۰ هکتار آفتابگردان و ۴۵۰۰ هکتار ذرت علوفهای است خبر داد و بر ضرورت رعایت الگوی کشت متناسب با سهمیه آب تخصیصی توسط شرکت آب منطقهای تأکید کرد.
استان گلستان با ۶۷۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی و تولید سالانه بیش از ۵.۵ میلیون تُن انواع محصول، از پیشگامان بخش کشاورزی کشور است.
۸۹۱ میلیارد ریال به حساب گندمکاران خراسانشمالی واریز شد
سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی گفت: گندمکاران استان از ۱۰ خردادماه تاکنون بیش از ۴۴ هزار تن محصول مازاد بر مصرف خود را به دولت تحویل دادند و ۸۹۱ میلیارد ریال از وجوه خرید تضمینی به حساب کشاورزان استان واریز شد.
ایرنا نوشت، نعمان یزدانی اظهار کرد: این میزان گندم در قالب بیش از ۱۰ هزار محموله و از چهار هزار کشاورز خریداری شده است.
وی افزود: ارزش ریالی این محصول بالغ بر ۹ هزار و ۸۲ میلیارد ریال است که با توجه به حجم قابل توجه خرید، تاکنون مبلغ ۸۹۱ میلیارد ریال به حساب کشاورزان واریز شده است.
سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نرخ خرید تضمینی گندم در سال جاری را ۲۰۵ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم اعلام کرد و افزود: ۲۵ مرکز خرید تضمینی گندم در استان فعال هستند که تا پایان شهریور ماه عملیات خرید را ادامه خواهند داد.
توسعه مراکز خرید تضمینی در مناطق دورافتاده
یزدانی با اشاره به ایجاد مراکز موقت خرید تضمینی در مناطق دورافتاده استان گفت: اولین مرکز خرید تضمینی در منطقه مرزی کهنه جلگه فعالیت خود را آغاز کرده است و این اقدام باعث سهولت دسترسی کشاورزان به مراکز خرید و افزایش سرعت عملیات خرید تضمینی شده است.
کشاورزان خراسانشمالی پارسال ۱۸۴ هزار و ۶۵۸ تن گندم مازاد بر نیاز خود را به دولت عرضه کردند و این میزان خرید تضمینی گندم در سال گذشته نشاندهنده تولید خوب گندم در استان و همکاری موثر کشاورزان در تامین محصول استراتژیک کشور است.
میزان خرید تضمینی گندم در استان پارسال نسبت به سال ماقبل ۸۵ درصد افزایش یافت و این استان در زمینه رشد خرید تضمینی این محصول در رتبه سوم استان های کشور قرار گرفت.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را زمین زراعی و مابقی را باغ تشکیل میدهد.
نظر شما