حبابها میترکد؟ | کاش مردم از پشت پرده گران شدن سکه با خبر بودند
افزایش بیسابقه قیمت طلا و سکه همچنان ادامه دارد. این افزایش از نوسانات قیمتی بازار جهانی طلا شروع شد و همزمان با رکودهایی در بازار جهانی شاهد هستیم، قیمت طلا و سکه در بازار ایران روندی صعودی پیدا کرده است
افزایش بیسابقه قیمت طلا و سکه همچنان ادامه دارد. این افزایش از نوسانات قیمتی بازار جهانی طلا شروع شد و همزمان با رکودهایی در بازار جهانی شاهد هستیم، قیمت طلا و سکه در بازار ایران روندی صعودی پیدا کرده است؛ تا جایی که تا این لحظه سکه به نیمه کانال ۵۵ میلیون تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار هم از کانال ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان عبور کرده است. این در شرایطی است که دلار هم در بازار آزاد از نیمه کریدور چهارم کانال ۶۰ هزار تومان گذشته است.
در این فضا اما فعالان بازار طلا و سکه معتقدند که مردم در مقابل داغ شدن قیمتها در بازار، اما سرد عمل کرده و حتی رییس اتحادیه طلا و جواهر، از کاهش ۲۰ درصدی تقاضا در بازار میگوید. در این میان، توصیه تحلیلگران اقتصادی، پرهیز از ورود به بازار در زمان تنشهای قیمتی است. آنها معتقدند که در شرایط کنونی ریسک خرید بالاست و هر لحظه، احتمال فرو ریختن قیمتها هم وجود دارد.
بهگفته فعالان حاضر در بازار طلا و ارز، هماکنون عملا قیمتها در این بازار «پرت» شده و ریسک خرید بهشدت افزایش یافته است؛ چراکه معلوم نیست الان این نرخها تا چهحد درست یا غلط باشد. بر همین اساس، آنچه در روزهای اخیر در بازار طلا و سکه به ثبت میرسد، این نگرانی را افزایش داده است که در صورت خرید در قیمتهای بالا، احتمال متضرر شدن هم بالا میرود؛ چرا که رشدهای شارپی به این صورت ریسک، ریزش بالایی هم دارند.
پشتپرده افزایش عجیب قیمت طلا و سکه اعلام شد
در همین رابطه نادر بذرافشان، رییس اتحادیه طلا و جواهر درباره وضعیت بازار طلا و سکه میگوید: طلا در بازارهای جهانی طی دو هفته گذشته به صورت تدریجی در حال حاضر افزایش بوده و به تبع، بازارهای داخلی نیز با افزایش قیمت اونس طلا و نوسانات بازار ارز و تنشهای سیاسی و اقتصادی باعث شده که در دو هفته گذشته به صورت تدریجی دائما شاهد افزایش قیمت طلا و سکه بودیم و حالا هم میزان افزایش زیاد شده است.
وی با اشاره به حباب ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی سکه میافزاید: درست است؛ حباب سکه به این رقم رسیده است. این حباب غیرمتعارف است. اصلا حباب سکه توجیهی ندارد. چرا سکهای که هزینه ضرب آن نهایت ۱۵۰ هزار تومان است، حباب آن باید به ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برسد.
رییس اتحادیه طلا و جواهر تصریح میکند: این حباب از لحاظ اقتصادی توجیهی ندارد؛ چرا باید این حباب اینقدر بالا برود و دائما شاهد افزایش آن باشیم.
حباب ۱۴ میلیون تومانی سکه میترکد؟
بذرافشان در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که آیا احتمال ترکیدن این حباب وجود دارد؟ میگوید: حباب سکه از طریق بانک مرکزی باید از طریق عرضه سکه در بازار مدیریت شود. اگر بانک مرکزی ورود کند، روی بازار داخلی سکه اثر دارد و به این ترتیب حباب کم میشود.
وی در پاسخ به این سوال که چرا حراج سکه روی بازار اثر نداشت؟ میافزاید: قیمتهایی که در حراج سکه اعلام میشود، خیلی تفاوتی با بازار داخلی ندارد و به صورت حراج است. یک نرخ پایه میگذارند و این قیمتها به قیمتهای بازار داخلی میرسد. قیمتها به صورت ثابت نیست.
رییس اتحادیه طلا و جواهر متذکر میشود: اگر قیمتها را بتوانند ثابت اعلام کنند و عرضه را هم بیشتر کنند، به طور قطع تاثیر مثبتی دارد، ولی اگر همین حالت و به صورت حراج باشد، خیلی نقش کاهش حباب و حتی کاهش قیمت را داشته باشد.
عرضه سکه به بازار چگونه است؟
بذرافشان درباره میزان عرضه سکه به بازار میگوید: به طور معمول چند هفته یکبار مرکز مبادلات طلا و ارز، هم شمش و هم سکه را عرضه میکنند، ولی همانطور که میگفتم، آن تعداد ۵ سکهای که میدهند، قیمتهایش خوب است، ولی خب قیمتها نزدیک به بازار داخلی است و خیلی نتوانسته نقش کاهش قیمت و کاهش حباب را داشته باشد.
امکان اصلاح قیمت طلا و سکه وجود دارد؟
رییس اتحادیه طلا و جواهر در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که آیا احتمال اصلاح قیمت طلا و سکه وجود دارد؟ میگوید: باید ببینیم شرایط چگونه میشود. آیا افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی طبق تحلیلهایی که تا پایان سال میلادی وجود دارد، ادامه پیدا میکند؟ از سوی دیگر، بازار ارز داخلی و خبرهای سیاسی و اقتصادی در خاورمیانه، مسایلی است که عاملهای افزایش یا کاهش قیمت طلا خواهد بود.
بذرافشان عنوان میکند: در بازارهای جهانی از ابتدای سال میلادی پیشبینی بوده که تا پایان سال میلادی قیمت اونس طلا به ۳ هزار دلار طبق تحلیلهایی که در سطح دنیا بوده، برسد. اونس طلا ۲ هزار و ۳۰ دلار بود که الان به ۲ هزار و ۷۲۹ دلار رسیده است.
وی بیان میکند: الان افزایش قیمتها مربوط به یکی دو هفته گذشته بوده است. اگر تا یک ماه آینده همین قیمتها ثبت شود، دیگر احتمال کاهش قیمت ۵ تا ۱۰ درصد است. اما خب باز هم افزایش تدریجی قیمت طلا را میتوانیم داشته باشیم.
رییس اتحادیه طلا و جواهر یادآور میشود: ما باید ببینیم این قیمتهایی که جدید است و طی روزهای گذشته اتفاق افتاده، ثبات یک ماه را طی میکند یا خیر. به طور معمول بعد از ثبات یک ماهه، احتمال کاهش قیمتها کم است. در کل الان نمیشود خیلی نسبت به این مساله واکنش نشان داد.
خرید و فروش طلا ۲۰ درصد کاهش یافته است
رییس اتحادیه طلا و جواهر درباره وضعیت خرید و فروش در بازار طلا با وجود افزایش قیمتها تصریح میکند: در حال حاضر التهابی در خرید و فروش در بازار دیده نمیشود و بازار روال عادی را طی میکند، ولی به دلیل اینکه قیمتها به دلیل اینکه دور از انتظار بوده، مردم خیلی ورود نکردند و افزایش قیمتها تاثیری در افزایش تقاضا نداشته است.بذرافشان متذکر میشود: بازار طلا از ابتدای سال شرایط رکود و کاهش تقاضا را در ماههای مختلف داشته است. الان هم بازار چنین شرایطی را دارد.وی درباره میزان کاهش تقاضا از ابتدای سال میگوید: از ابتدای امسال حدود ۲۰ درصد تاکنون کاهش تقاضا را در معاملات داشتیم.
نظر شما