ناترازی انرژی، تومور بدخیم اقتصاد چهاردهم / چه کسی مقصر است؟!
بحران انرژی سالهاست که برخی از کشورهای در حال توسعه را گریبان گیر خود کرده است به طوریکه می توان ایران را یکی از پرمخاطره ترین کشورها دنیا در بخش انرژی دانست.

داوود جبلی | اکوانرژی : متاسفانه سالهاست ایران دچار تنشی جدی آن هم از نوع «ناترازی انرژی» شده است. بحرانی که ابعاد اقتصادی، رفاهی و اجتماعی مردم را به مخاطره کشیده و تبعاتی منفی را به اقتصاد آنها تحمیل کرده است.
تنش های حوزه انرژی بخصوص در بخش مصرف گاز و برق دو مقوله ایی است که آسیب های جدی به بدنه اقتصادی کشور وارد کرده و هر روز بر وخامت این موضوع افزوده می شود.
بدون شک بارها از خود سوال کرده اید چرا کشوری همچون ایران که دارای منابع سرشار انرژی فسیلی و حتی تجدید پذیر است، دچار چنین بحران های خواسته یا ناخواسته در بخش تولید، توزیع و مصرف شده است.
بله درست است، کشور ایران به دلیل داشتن منابع سرشار انرژی فسیلی و حتی تجدید پذیر یکی از مستعد ترین و غنی ترین کشورها در تولید و توسعه انرژی است.
خاموشی، قطع برق و هشدارهای مصرف بالای انرژی؛ پرتکرارترین واژه ها و جملاتی است که در طول سال بخصوص در فصل گرم یا به قول شرکتهای توزیع برق ایام پیک برق به آن اشاره می شود.
تولید برق در ایران توسط بخشهای مختلفی از جمله نیروگاههای برق آبی، نیروگاههای حرارتی، نیروگاههای سیکل ترکیبی و ... تشکیل می شود و متاسفانه نزدیک به دو دهه است به دلیل ناترازی انرژی به دلایلی متعدد از جمله نبود زیر ساختهای مناسب، نداشتن تجهیزات کافی و عدم دسترسی به تکنولوژی های مدرن با مشکل تولید و توزیع برق در کشور روبرو می شویم.
روزهای گرم و طاقت فرسا با چاشنی هشدارهای مدیرت مصرف انرژی مساله ایی است که در سالهای اخیر مردم را مسبب اصلی این بحران دانسته و باور دارند اگر در بخش های مختلف بخصوص در خانگی و صنعتی مصرف انرژی مدیریت شود، به اینگونه مشکلات برخورد نمی کنیم.
شاید اگر رویه تولید و توزیع انرژی دچار تغییرات جدی و مطلوبی شود در آینده ایی نه چندان دور توسعه مراکز تولید انرژی بتواند چاره ساز این ناترازی باشد اما امروز باید با مدیریتی صحیح به اصلاح کمبودهای این حوزه بپردازیم.
باورهای غلط، کج فهمی های علمی، نداشتن سواد کافی و یا سطحی نگری ها و یا ساده انگاشتی های برخی از مدیران حوزه انرژی سالهای سال است که بر وخامت اوضاع دامن می زند و کماکان به جای حل مساله به دنبال پاک کردن صورت مساله هستند.
عدم باور پذیری در توسعه زیرساختهای انرژی و سطحی نگری در مدیریت این بخش باعث شد امروز با ناترازی انرژی آن هم در کشوری با منابع غنی روبرو باشیم.
برخی از کارشناسان اقتصادی و حوزه انرژی باور دارند عدم اطلاع از مصرف صحیح منابع انرژی در کشور باعث شده تا در شهرهای بزرگ همچون اصفهان، تهران، مشهد و ... با مشکلات این چنینی روبرو شویم و این مقوله به طور نگران کننده ایی رشد قارچ گونه ایی پیدا کند تا جایی که از استاندارهای مصرف انرژی در جهان فاصله بسیاری پیدا کنیم.
درست است که مصرف صحیح و بجا برای استفاده بجا از منابع کاربرد دارد و فرهنگ درست مصرف کردن را در زندگی ما نهادینه می کند اما نمی توان از موضوع غافل ماند که فرهنگ استفاده صحیح به تنهایی کاربرد ندارد و نبود زیرساختهای مناسب و استاندارد مصرف انرژی آن هم به دلایلی متعدد از جمله نداشتن استطاعت مالی برای خرید تجهیزات با بازدهی بالا یکی از دلایل اصلی بحران انرژی در این روزهای کشور است.
و اما در پایان...
در خطابی واضح به مسئولان و تصمیم گیران آینده در بخش اقتصاد انرژی می توان این موضوع را یادآوری کرد که همانطور که اشاره شد صرفه جویی و مدیریت مصرف صحیح انرژی به تنهایی کاربردی ندارد و اگر مشکلات اساسی و پایه از بخش تولید تا توزیع و حتی مصرف حل نشود، رویه به همین روال می ماند و حتی اوضاع بدتری در انتظار حوزه های انرژی کشور است.
نظر شما