در ایران پتروکم مطرح شد:
کاهش ۸۰ درصدی ریسکهای فرایندی با پیادهسازی PSM
نشست تخصصی «اهمیت جاریسازی PSM و سیستم تجزیهوتحلیل حوادث با استفاده از هوش مصنوعی» در دومین همایش و نمایشگاه ایران پتروکم برگزار شد.
ستار ماندگار، رئیس PSM شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس امروز (یکشنبه، ۲۳ دی) در این نشست با اشاره به ابلاغیه مدیرعامل این شرکت و تأکید بر پیادهسازی ایمنی فرایند و هوش مصنوعی اظهارداشت: با پیادهسازی اصول پایداری میتوان به تولید ایمن و پایدار دستیافت.
سیاوش میرحاجی، مدیرعامل پتروشیمی پارس در این نشست درباره چالشهای این مجتمع گفت: استقرار کامل سیستم PSM در این شرکت، با کمک مشاوری از BASF انجام شده است.
وی افزود: چند شرکت پتروشیمی بسیار خوب در این زمینه کار کردهاند که میتوان از تجربیات آنها استفاده کرد.
مدیرعامل پتروشیمی پارس تصریح کرد: برای استقرار این سیستم همه بخشهای سازمان باید درگیر شوند.
کاهش هزینههای تولید با PSM
علیرضا صادقی، کارشناس ارشد PSM در شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس در این نشست درباره اهمیت پیادهسازی و چالشهای سیستم PSM (مدیریت ایمنی فرایند) در فرایندهای مبتنی بر ریسک اظهار کرد: PSM درگذشته اختیاری بود؛ اما از بهمن ۱۴۰۲ با ابلاغیه وزیر نفت اجرای سیستم مدیریت ایمنی فرایند ضروری شد.
وی با بیان اینکه تولید مستمر و ایمن بدون پیادهسازی سیستم مدیریت ایمنی فرایند محقق نمیشود، گفت: PSM برای صنعت پتروشیمی که ذاتاً خطرناک است، بسیار ضروری است زیر با پیادهسازی این سیستم ایمنی مواد، فرایند و خطاهای انسانی مدیریت میشود.
کارشناس ارشد PSM در شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، افزود: کاهش اتلاف منابع، توسعه پایدار، ارتقای مسئولیت اجتماعی، انعطافپذیری کسبوکار، کاهش هزینهها و ایجاد ارزش افزوده از مزایای استفاده از سیستم مدیریت ایمنی فرایند است.
صادقی ادامه داد: با پیادهسازی این سیستم، ۸۰ درصد از ریسکهای فرایندی و ۳ درصد از هزینههای تولید کاهش مییابد.
وی با تأکید بر اینکه مدل ایمنی و فرایند در همه سازمانها را نباید با هم مقایسه کرد و ریسکها متفاوت است، گفت: مدل PSM دارای ۴ رکن و ۲۰ المان است.
کارشناس ارشد PSM در شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس تأکید کرد: تولید مستمر و ایمن بدون PSM محقق نمیشود، مدیران ارشد سازمان باید حس آسیبپذیری را در سازمان تقویت کنند و دائماً نکات ایمنی را تکرار کنند. همچنین باید مشارکت را در بحث PSM ایجاد و مسئولیتها مشخص شود.
صادقی درباره چالشهای پیادهسازی PSM اظهار کرد: ریسکهای هر سازمان مختص آن سازمان است و برای انتخاب گامهای استقرار درک صحیح خطرات و ریسکهای آن سازمان الزامی است.
وی ادامه داد: سطح فرهنگ ایمنی هر سازمان با سایر سازمانها متفاوت است و برای انتخاب گامهای استقرار درک صحیح سطح فرهنگ ایمنی آن سازمان الزامی است.
کارشناس ارشد PSM در شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس تصریح کرد: آنچه موجب عدم موفقیت بسیاری از سازمانها در روند پیادهسازی PSM میشود، کپیبرداری از سازمانهای دیگر است.
صادقی بزرگترین چالش در ۲۰۲۴ را نگاه مدیران به ریسکهای سازمان عنوان و بر تلفیقی از دو رویکرد پیشگیرانه و درسآموزی از حوادث تأکید کرد.
امیر چرونی، رئیس PSM پتروشیمی پارس نیز در این نشست روند استقرار PSM در این شرکت را تشریح کرد و گفت: از سال ۱۴۰۰ برای استقرار PSM، مطالعات آنالیز شکاف PSM انجام، نقشه راه استقرار PSM تهیه و تدوین، روش اجرایی PSM تدوین و آموزش تخصصی ویژه مدیران ارشد سازمان در این شرکت انجام شد.
نگاه تصمیم یاری به هوش مصنوعی داشته باشید
رضا استادی، مدیرعامل شرکت گیتی افروز نیز در این نشست درباره راهکارهای هوش مصنوعی در HSE و مدیریت ایمنی فرایند اظهار کرد: نگاه به هوش مصنوعی باید نگاه تصمیمیاری باشد نه نگاه تصمیمگیری.
وی در زمینه زیرشاخههای متعدد PSM در هوش مصنوعی ادامه داد: برخی راهکارهای هوش مصنوعی سریع اجرا میشوند؛ اما برخی از آنها نیاز بهپیش شرط دارند.
مدیرعامل شرکت گیتی افروز تأکید کرد: دیجیتالسازی سازمان را از مهمترین چالشهای ایجاد پیششرط در یک سازمان دانست.
استادی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی در تجزیهوتحلیل حوادث و اشتباهات کارهای روتین بسیار کاربردی است، یادآور شد: هوش مصنوعی بسیاری از ریسکهایی که لیست نشده است را میتواند ارائه کند. مدیریت بحران در نهایت بهاشتراکگذاری اسناد است، اما در مدیریت بحران فرایندهایی است که باید حتماً تجزیهوتحلیل شود.
دومین نمایشگاه «ایران پتروکم» با شعار «حمایت از تولید دانشبنیان» از روز شنبه ۲۲ دی برای سه روز با حضور بیش از ۱۴۰ شرکت پتروشیمی و شرکتهای داخلی، دانشبنیان و فناور حوزه پتروشیمی از ساعت ۱۷ تا ۲۲ در محل نمایشگاههای بینالمللی کیش برگزار میشود.
نظر شما