پایان کار تیک تاک در آمریکا/تنشهای آمریکا و چین بر سر تیک تاک به اوج خود رسید
در این مطلب از صفحه اقتصاد آمده است، با رای دیوان عالی امریکا، پلتفرم «تیکتاک» (اپلیکیشن محبوب چینی ویدیوهای کوتاه) در ایالات متحده ممنوع میشود؛ مگر اینکه شرکت بایتدنس، مالک چینی این پلتفرم ضبط و به اشتراکگذاری ویدیوهای کوتاه را بفروشد. با ما همراه باشید!
این اتفاق در آستانه ورود دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید رخ میدهد که پیش از این گفته بود که«با این قانون مخالف است و جلوی آن را خواهد گرفت.»
«تیکتاک» یکی از برجستهترین پلتفرمهای شبکههای اجتماعی در ایالات متحده است که حدود ۱۷۰ میلیون کاربر، از جمله بسیاری از جوانان، از آن استفاده میکنند. الگوریتم قدرتمند «تیکتاک» که دارایی اصلی آن است، ویدیوهای کوتاه شخصیسازی شدهای را به کاربران ارایه میدهد.
در بیانیه دیوان عالی ایالات متحده آمده است: «مقیاس و آسیبپذیری «تیکتاک» در برابر کنترل دشمن خارجی، همراه با حجم گسترده دادههای حساس که این پلتفرم جمعآوری میکند، توجیهی برای رسیدگی به نگرانیهای امنیت ملی دولت است.»
همچنین کارین ژانپیر، سخنگوی کاخ سفید در بیانیهای تاکید کرد همانطور که جو بایدن پیشتر تاکید داشته است، «تیکتاک باید در دسترس امریکاییها باقی بماند، اما تنها تحت مالکیت امریکایی یا مالکیت دیگری که نگرانیهای امنیت ملی تعیین شده توسط کنگره را برطرف سازد.»
در پی ممنوعیت تیکتاک، این اپلیکیشن از آپاستور و گوگلپلی حذف خواهد شد و دسترسی به زیرساختهای فنی را نیز از دست خواهد داد. برخی کاربران گزارش دادهاند نسخه وب تیکتاک نیز از دسترس خارج شده است. طبق قانون چنانچه ارایهدهندگان خدمات پس از اجرایی شدن ممنوعیت تیکتاک به همکاری با این اپلیکیشن ادامه دهند، به ازای هر کاربر موظف به پرداخت جریمهای پنج هزار دلاری خواهند بود.
ترامپ گفته که رای دادگاه را دیده است و همه باید به آن احترام بگذارند. او در پستی در شبکههای اجتماعی در این خصوص نوشت: «تصمیم دیوان عالی پیشبینیشده بود و همه باید به آن احترام بگذارند. تصمیم من درباره «تیکتاک» در آیندهای نه چندان دور اتخاذ خواهد شد، اما باید زمان داشته باشم تا وضعیت را بررسی کنم. منتظر بمانید.»
رییسجمهور امریکا همچنین به گفتوگوی تلفنی خود با شیجینپینگ، رهبر چین در روز جمعه اشاره و اضافه کرد که در این مکالمه طرفین درباره موضوعات مختلفی از جمله شبکه «تیکتاک» صحبت کردهاند.
دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود بهشدت با تیکتاک مخالف بود و به دلیل استفاده احتمالی چین از دادههای کاربران امریکایی یا دستکاری محتویات در این شبکه، آن را موضوعی مربوط به امنیت ملی میدانست. او خواستار آن بود که یکی از شرکتهای امریکایی تیکتاک را بخرد و دولت هم سهمی از قیمت را خواهد پرداخت.
اما در این دوره و پس از انتخابات ریاستجمهوری امریکا، ورق برگشته و نظرش را تغییر داده و گفته بود که «این شبکه اجتماعی در انتخابات ۲۰۲۴ به او کمک کرده که نظر جوانان را جلب کند.» و حتی در ماه دسامبر، از دیوان عالی خواسته بود تا این قانون را متوقف کند.
شو زی چیو، مدیرعامل تیکتاک جزو میهمانان مراسم تحلیف دونالد ترامپ است و چینیها امیدوارند که ساکن جدید کاخ سفید قانون ممنوعیت استفاده از تیکتاک در امریکا را لغو یا به سادگی به وزارت دادگستری اعلام کند که این قانون اجرایی نشود.
تیکتاک در کنترل شرکت مادر چینی خود یعنی «بایتدنس» است و دولت چین نیز دارای «سهام طلایی» در شرکت بایتدنس است و پیش از این، چند تن از اعضای کنگره امریکا گفتهاند دولت مرکزی پکن قدرت کنترل زیادی بر تیکتاک بخشیده است. هرچند چین اتهام دسترسی به دادههای تیکتاک و اعمال نفوذ از طریق این پلتفرم بر افکار عمومی در امریکا را رد کرده است.
جمعه گذشته، دیوان عالی امریکا، بهطور یکصدا قانونی را تایید کرد که تیکتاک را ملزم میکرد یا از شرکت مادر خود، بایت دنس، جدا یا از فروشگاههای اپلیکیشن و خدمات میزبانی ایالات متحده حذف شود. طبق قانون، ترامپ میتواند پس از ورود به دفتر ریاستجمهوری یک مهلت ۹۰ روزه برای تاخیر در ممنوعیت ارایه دهد، مشروط بر اینکه تیکتاک نشان دهد در حال جدا شدن از بایت دنس است.
با این حال مبنای قانونی برای ارایه یک مهلت سهماهه از سوی ترامپ مشخص نیست. طبق قانون هرچند رییسجمهور امریکا میتواند مهلت را به مدت ۹۰ روز تمدید کند، اما این امر مستلزم آن است که مذاکرات فروش با چشماندازی امیدوارکننده جریان داشته باشند.
چه کسی تیک تاک را میخرد؟
تاکنون، بایتدنس تاکید داشته که هیچ بخشی از دارایی ارزشمند آن در ایالات متحده برای فروش نیست. اما شاید چیزی که رییسجمهور جدید امریکا دنبال آن است؛ همان خرید تیکتاک از بایت دنس باشد.
بلومبرگ گزارش داده که مشتری دست به نقد تیکتاک، کسی نیست جز ایلان ماسک، مالک پلتفرم پرطرفدار ایکس (توییتر سابق)؛ اما مقامات هنوز در مورد چگونگی ادامه به توافق نرسیدهاند. سخنگوی تیکتاک در پاسخ به این گزارش بلومبرگ گفته است: «نمیتوان از ما انتظار داشت که درباره اینگونه داستانها اظهارنظر کنیم.»
هنوز مشخص نیست که بایتدنس تا چه اندازه از این مذاکرات آگاه است یا اینکه ماسک و تیکتاک تا چه حد در این موضوع نقش داشتهاند. همچنین هیچ اطلاعاتی در دسترس نیست که آیا بایتدنس، تیکتاک و ایلان ماسک در مورد یک توافق احتمالی وارد مذاکرات شدهاند یا خیر.
از سوی دیگر، استیون منوچین، وزیر خزانهداری در دولت سابق ترامپ و فرانک مککورت تاجر میلیاردر از جمله کسانی هستند که قبلا برای خرید تیکتاک ابراز علاقه کرده بودند. مککورت، مالک سابق تیم بیسبال لسآنجلس داجرز گفته است که «برای ۲۰ میلیارد دلار از کنسرسیومی از سرمایهگذاران برای شرکت در مناقصه تیکتاک تعهد شفاهی گرفته است.»
جدال چین و امریکا
چین و ایالات متحده رقبای اقتصادی و ژئوپلیتیکی هستند و مالکیت چینی «تیکتاک» سالهاست که نگرانیهایی را در میان رهبران امریکایی ایجاد کرده است. جدال بر سر این شبکه اجتماعی در روزهای پایانی ریاستجمهوری بایدن و در زمانی رخ میدهد که تنشهای تجاری میان این دو اقتصاد بزرگ جهان هم روندی صعودی داشته است.
بیشتر کالاهای مبادله شده بین امریکا و چین از دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ مشمول تعرفه هستند، تهدید اعمال تعرفههای جدید یکی از چالشهای اصلی دومین اقتصاد بزرگ جهان در سال پیش رو خواهد بود. چنانکه در دوران ریاستجمهوری بایدن، تنشها بین امریکا و چین افزایش یافته و تعرفههای بیشتری اعمال شده است. این امر باعث شده برخی شرکتها به دنبال انتقال تولید خود به کشورهای دیگر باشند.
صادرات کالاهای ارزانقیمت از کارخانههای چین نقشی کلیدی در اقتصاد این کشور دارد. کاهش تقاضا، ناشی از افزایش قیمتها به دلیل تعرفهها میتواند چالشهای داخلی متعددی که دولت با آنها دستوپنجه نرم میکند، از جمله کاهش خرجکرد مصرفکنندگان و افت سرمایهگذاری تجاری را تشدید کند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که صنعت خودروهای الکتریکی احتمالا همچنان در کانون مناقشات تجاری جهانی به ویژه میان امریکا و چین قرار خواهد داشت. سال گذشته بیش از ۱۰ میلیون خودروی الکتریکی در چین تولید شد. این تسلط باعث شد امریکا، کانادا و اتحادیه اروپا بر واردات این خودروها تعرفه وضع کنند. اما پکن این تعرفهها را ناعادلانه خوانده و در سازمان تجارت جهانی به آنها اعتراض کرده است.
نظر شما