اخبار لحظه به لحظه مذاکرات ایران و آمریکا امروز جمعه ۱۳ تیر ماه ۱۴۰۴ / تخت‌روانچی: ایران آماده مذاکرات جدید است

اخبار لحظه به لحظه مذاکرات ایران و آمریکا امروز جمعه ۱۳ تیر ماه ۱۴۰۴ را در این خبر بخوانید.

اخبار لحظه به لحظه مذاکرات ایران و آمریکا امروز جمعه ۱۳ تیر ماه ۱۴۰۴ / تخت‌روانچی: ایران آماده مذاکرات جدید است
صفحه اقتصاد -

مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر خارجه، در گفتگو با NBC اعلام کرد: ایران برای آغاز دور تازه‌ای از مذاکرات چراغ سبز نشان داد. آیا قرار است ورق دیپلماسی دوباره برگردد؟

تسنیم نوشت: تخت‌روانچی روز پنجشنبه در مصاحبه با ان‌بی‌سی نیوز با تکرار موضع دیرینه تهران گفت که ایران هیچ برنامه‌ای برای توقف غنی‌سازی اورانیوم ندارد.

تخت‌روانچی در پاسخ به این سؤال؛ "آیا قرار است حملات بیشتری انجام شود؟"، گفت: تا زمانی که آمریکا هیچ اقدام تجاوزکارانه‌ای علیه ما انجام ندهد، ما دیگر پاسخی نخواهیم داد.

وی اشاره کرد که حمله روز ۱۲ ژوئن آمریکا به سایت‌های هسته‌ای، «آسیب جدی» به برنامه هسته‌ای ایران وارد کرده است.

معاون وزیر امور خارجه در این گفتگو مطرح کرد: چگونه می‌توانیم به آمریکایی‌ها اعتماد کنیم؟ ما می‌خواهیم آنها توضیح دهند که چرا ما را گمراه کردند، چرا چنین اقدام فاحشی علیه مردم ما انجام دادند.

با این حال، او اظهار داشت که ایران آماده مذاکرات جدید خواهد بود.

تخت‌روانچی گفت: ما طرفدار دیپلماسی و گفتگو هستیم، اما دولت آمریکا باید ما را متقاعد کند که در حین مذاکره از نیروی نظامی استفاده نخواهد کرد.»

او خاطرنشان کرد: «این یک عنصر اساسی برای رهبری ماست تا بتواند در مورد دور آینده مذاکرات تصمیم بگیرد. سیاست ما در مورد غنی‌سازی تغییر نکرده است. ایران حق دارد غنی‌سازی را داخل خاک خود انجام دهد، تنها چیزی که باید رعایت کنیم این است که به‌سمت نظامی‌سازی نرویم.»

معاون وزیر امور خارجه تأکید کرد: ایران «آماده است با دیگران در مورد دامنه، سطح و ظرفیت برنامه غنی‌سازی خود گفتگو کند. من نمی‌دانم آن مواد کجا هستند و به همین اکتفا می‌کنم.»

احتمال از سرگرفته شدن مذاکرات ایران و آمریکا؟

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در اظهاراتی گفت: «آمریکایی‌ها باید نشان دهند که به دیپلماسی وفادار هستند. نباید از دیپلماسی به‌عنوان ابزاری برای گمراه‌سازی یا جنگ روانی علیه ایران استفاده شود.»

ایسنا نوشت، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفت‌وگو با یک رسانه انگلیسی به تحولات اخیر، «تلاش‌ها برای از سرگیری روندی برای رسیدن به راهکاری دیپلماتیک» و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه ایران پرداخت.

او در گفت‌وگو با شبکه انگلیسی «اسکای‌نیوز» در پاسخ به سوالی درباره اذعان پنتاگون به عدم توانایی آمریکا در نابود کردن برنامه هسته‌ای ایران تصریح کرد: «قبل از هرچیزی باید درک صحیحی از تحولات رخ داده پیدا کنید. شاهد اقدامی تجاوزکارانه از اسرائیل و در ادامه از سوی آمریکا علیه ایران و تمامیت ارضی کشور بودیم.»

بقایی افزود: «دنیا به مدت ۱۲ روز شاهد تجاوزی بی‌بهانه و بی‌دلیل علیه ایرانیان بود. آمریکا و اسرائیل ایرانیان بسیاری را کشتند. در این جنگ وحشیانه که به ایران تحمیل شد، نزدیک به هزار ایرانی کشته شده‌اند. تأسیسات هسته‌ای ایران دچار آسیب‌های جدی شده‌اند.»

او تصریح کرد: «تأسیسات هسته‌ای ایران تحت گسترده‌ترین و شدیدترین نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارند.»

بقایی در پاسخ به سوالی درباره احتمال از سرگرفته شدن مذاکرات ایران و آمریکا افزود: «می‌دانم ارتباطی غیرمستقیم با آمریکا وجود دارد. وزیر امور خارجه ایران درحال رایزنی با عمان، قطر و دیگر کشورها است. دیپلماسی هرگز پایان نخواهد یافت.

او تصریح کرد: «آمریکایی‌ها باید نشان دهند که به دیپلماسی وفادار هستند. نباید از دیپلماسی به‌عنوان ابزاری برای گمراه‌سازی یا جنگی روانی علیه ایران استفاده شود.»

بقایی در پاسخ به سوالی درباره خواسته ادعایی رژیم صهیونیستی برای حمله مجدد به ایران تأکید کرد: «قدرت نظامی توانمند ایران برای مقابله با هرگونه ماجراجویی از سوی اسرائیلی‌ها آماده است. نشان دادیم که به هر اقدام تجاوزکارانه‌ای پاسخ خواهیم داد. نشان دادیم که با تمام قدرت از غرور و تمامیت ارضی کشورمان دفاع خواهیم کرد.»

اسرائیل مذاکره مجدد ایران و آمریکا را خراب می‌کند/ به اسرائیل کمک نمی‌شد نمی‌توانست در این سطح علیه ایران بجنگد

پروفسور «پل پیلار» معتقد است اگر اسرائیل از نظر تأمین تجهیزات نظامی به حال خود رها می‌شد، قطعاً نمیتوانست این سطح از عملیات نظامی را به طور نامحدود حفظ کند.

عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا می‌گوید نتانیاهو و همکارانش به این باور رسیده‌اند که آمریکا تحت هر شرایطی تجهیزات نظامی اسرائیل را تأمین خواهد کرد، مهم نیست اسرائیل چه کند.

سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهر‌های کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.

تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران محدود به تاسیسات هسته‌ای و نظامی و ترور دانشمندان هسته‌ای نبود و تاسیسات صنعتی و اهداف غیر نظامی نیز مورد حمله قرار گرفت که شماری از مردم اعم از نظامی و غیر نظامی را به شهادت رساند.

تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران در حالی بود که نهادهایی، چون آژانس بین المللی انرژی اتمی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران توسط اسرائیل را محکوم نکرد. در واقع این برای اولین بار بود که این آژانس بعد از جنگ جهانی دوم حمله به تاسیسات هسته‌ای یک کشور را محکوم نکرد.

از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل نیز در محکومیت این جنایت هیچ قطعنامه و بیانیه‌ای صادر نکرد.

در اقدامی تلافی جویانه، ایران نیز پاسخ این تجاوز را با هدف قرار دادن اهداف نظامی در رژیم صهیونیستی داد و نهایتا این جنگ به آتش بس منجر شد.

تابناک نوشت، در خصوص این موضوع، گفتگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام شده است که در ادامه آمده است.

«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو است. وی در سال ۲۰۰۵ پس از ۲۸ سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.

مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحد‌های تحلیلی در CIA در حوزه‌های خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت می‌کرد. وی کهنه‌سرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.

پل پپلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتاب‌های پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانه‌زنی (۱۹۸۳)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (۲۰۰۱)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، ۱۱ سپتامبر و اصلاح اشتباهات (۲۰۱۱)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه می‌فهمد: تجربه ملی و ریشه‌های سوءبرداشت (۲۰۱۶)».

در اقدامی غافلگیرکننده، اسرائیل به خاک ایران تجاوز کرد. به نظر می‌رسد اسرائیل قصد داشت نظم سیاسی ایران را از طریق عملیاتی سریع و غیرمنتظره تضعیف کند. اما مقاومت ایران، جنگ را به جنگ فرسایشی برای اسرائیل تبدیل کرد که ادامه آن می‌توانست بقای اسرائیل را تهدید کند. ارزیابی شما چیست؟

نتانیاهو و دیگر رهبران اسرائیل احتمالاً جنگ فرسایشی را تهدیدی برای بقای اسرائیل نمیدانند. در واقع، مفهوم جنگ بی پایان، که بخشی از آن به شکل «چمن زنی» است، بیش از پیش به محور سیاست اسرائیل تبدیل شده است. نتانیاهو همچنین منافع شخصی و سیاسی در ادامه جنگ دارد، چرا که این امر به حفظ ائتلاف راستگرای او کمک می کند. 

اگر اسرائیل از نظر تأمین تجهیزات نظامی به حال خود رها می‌شد، قطعاً نمیتوانست این سطح از عملیات نظامی را به طور نامحدود حفظ کند. اما نتانیاهو و همکارانش به این باور رسیده‌اند که آمریکا تحت هر شرایطی تجهیزات نظامی اسرائیل را تأمین خواهد کرد، مهم نیست اسرائیل چه کند.

یکی از اهداف آمریکا در حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، نابودی برنامه هسته‌ای ایران بود. با وجود ادعای اولیه ترامپ درباره نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران، نتانیاهو اعلام کرد که برنامه هسته‌ای ایران نابود نشده است. از سوی دیگر، ارزیابی نهاد‌های آمریکایی نیز حاکی از آن بود که برنامه هسته‌ای ایران آسیب بسیار جدی ندیده است. با این حال، ترامپ به طور ضمنی بر ارزیابی آینده اسرائیل درباره میزان خسارات واردشده تأکید کرد. به نظر شما، آیا اقدامات بعدی آمریکا و اسرائیل به ارزیابی اسرائیل وابسته خواهد بود؟

اظهارات ترامپ درباره «نابودی کامل» (تاسیسات هسته‌ای ایران) اغراق آمیز بود و احتمالاً خود او نیز چندان به این ادعا باور نداشت. بخش‌های مهمی از برنامه هسته‌ای ایران باقی مانده است و توانایی و انگیزه بازسازی این برنامه همچنان وجود دارد. 

احتمال حمله‌های بیشتر اسرائیل به ایران زیاد است، هم به دلیل باقیمانده‌های برنامه هسته‌ای ایران و هم به دلیل دیگر انگیزه‌های اسرائیل برای منزوی نگه داشتن ایران و خرابکاری در هرگونه مذاکره با ایران. 

دولت اسرائیل همچنین می‌خواهد آمریکا از نظر نظامی درگیر مقابله با ایران باقی بماند، و اقدامات اسرائیل با این هدف طراحی خواهد شد. 

ترامپ در مقاومت در برابر فشار اسرائیل برای حمله مجدد به ایران و همچنین فشار‌های داخلی در آمریکا - به ویژه با توجه به شواهدی که نشان می‌دهد برنامه هسته‌ای ایران کاملاً نابود نشده - دچار مشکل خواهد شد.

در حالی که آمریکا ادعا کرده برنامه هسته‌ای ایران را نابود کرده، بر مذاکره با ایران تأکید دارد. اساساً از نگاه آمریکا، این مذاکرات بر چه مواردی تأکید خواهد داشت؟ اگر مذاکرات شکل بگیرد، ایران و آمریکا چه امتیازاتی در نظر خواهند داشت؟

ترامپ احتمالاً باور دارد که ضربه‌ای که ایران از حملات اسرائیل و آمریکا خورده، موضع مذاکراتی ایران را نرمتر کرده و حتی ممکن است ایران را از اصرار بر غنی سازی مستقل اورانیوم منصرف کند.

اما در این مورد کلیدی، هنوز نیاز به سازش از دو طرف وجود دارد - شاید با طرحی که شامل یک کنسرسیوم هسته‌ای منطقه‌ای باشد، اما ایران همچنان بتواند استدلال کند که غنی سازی را در خاک خود انجام می‌دهد.

جنگ بین ایران و اسرائیل پس از حملات ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، از منطقه خاکستری خارج شد و به درگیری مستقیم تبدیل شد. با توجه به هزینه‌های بالای چنین جنگی برای اسرائیل، آیا این درگیری بار دیگر به منطقه خاکستری بازخواهد گشت؟

این درگیری حتی با استفاده از عملیات نظامی آشکار، هرگز واقعاً از منطقه خاکستری خارج نشد. اسرائیل تقریباً قطعاً به عملیات پنهانی خود علیه ایران ادامه خواهد داد و ایران نیز تلاش خواهد کرد تلافی کند. این مسئله مانع از استفاده بیشتر اسرائیل از نیروی نظامی آشکار علیه ایران نخواهد شد.

پس از این جنگ و تجاوز به خاک ایران، ایران همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را متوقف کرده، اما از NPT خارج نشده است. برخی رسانه‌های غربی این گمانه‌زنی را مطرح کرده‌اند که ایران ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد. آیا این را می‌توان اقدام بازدارنده ایران در نظر گرفت؟

احتمالاً اولین انتخاب ایران این خواهد بود که به توافقی مشابه برجام ۲۰۱۵ برسد، هرچند اعتماد ایران به دولت ترامپ به عنوان شریک مذاکره به پایین‌ترین سطح رسیده است و رهبران ایران به گزینه‌های دیگر فکر خواهند کرد.

محتمل‌ترین گزینه این است که ایران در صورت عدم دستیابی به یک توافق جدید، با قرار گرفتن در آستانه هسته‌ای، به دنبال ایجاد نوعی بازدارندگی باشد و برای دنیای خارج این ابهام را باقی بگذارد که دقیقاً چه می‌کند و آیا تصمیم به ساخت سلاح گرفته است یا خیر.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

  • علی

    مرگ بر آمریکا اسرائیل باید نابود بشه انشالله

  • ناشناس

    مرک بر آمریکا

    • حمید رضا

      هرکس نظر منفی بده منافق وترسو وبزدله ،مرگ برصهیونیست مرگ بر آمریکا

  • امیر رضایی

    یک حسن بزرگ این ضربات ب صهیونیست ها اینست ک اعراب حاشیه خلیج‌فارس ماست هایشان را کیسه کردن.واز ادعای مالکیت بر جزایر ایرانی عقب نشستند.فهیدند کت تن کیه😁

  • ناشناس

    سلام یک خواسته الان ک جنگ شروع شده و اسرائیل فهمیده توان مقابله با ایران را ندارد می‌گویید ک جنگ را تمام کنیم یعنی اگر موشکهای این جلاد و حامیان این تروریست توان مقابله را داشت شک نکنید ک ب هیچ یک از ما رحم نمیکردن و الان میخوام اگه قراره جنگ تموم شه با یک موشک ک اخرین پرتاب از ما بشه اسراییل را نا اوت کنید ک دیگر جرعت چنین غلطی هیچ کشوری نکند پایینده خاک من ایران من و تمام نیروهای جان بر کف کشور عزیز من با رمز زنده دلان وکفن پوشان

  • Kazem

    مذاکره بامتجاوز خیانت است واصلا باید قید مذاکره رازد وسلاح هسته‌ای ساخت اگر مافیای خیانت نباشد اون موقع مذاکره شروع شود .فیفتی //فیفتی50/50
    خلع سلاح درمقابل خلع سلاح وتمام

اخبار ویژه