صفحه اقتصاد بررسی کرد؛
خبر فوری از مذاکره ایران و آمریکا امروز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ | مذاکره سخت و چالشی در دور چهارم
چهارمین دور از مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان دقایقی پیش پایان یافت.

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا ظهر یکشنبه بلافاصله بعد از ورود هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به محل مذاکرات و دیدار «سید عباس عراقچی» با همتای عمانی خود «بدر البوسعیدی»، آغاز شد.
این مذاکرات غیرمستقیم با تبادل پیام بین دو طرف (از طریق وزیر امور خارجه عمان) انجام شد.
برخی تحلیلگران معتقدند این دور از مذاکرات نسبت به سه دور قبلی به خاطر تغییر مواضع آمریکاییها در ارتباط با برنامه هستهای ایران و خواستههای زیادهخواهانه آنها مبنی بر اینکه ایران باید برنامه هستهای خود را تعطیل کند و حق غنیسازی در داخل کشور ندارد، چالشیتر و سختتر از سه دور قبلی بوده است.
هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران متشکل از تیم کارشناسی - فنی جهت ارائه مشورتهای لازم در حین مذاکرات، در این مذاکرات به ریاست «سید عباس عراقچی» حضور داشتند.
در حالی که روز گذشته شبکه خبری سیانان در خبری مدعی شده بود که همراه تیم آمریکا تیم کارشناسی حضور ندارد، امروز برخی منابع خبری اعلام کردند که دستکم ۱۲ نفر همراه با نماینده آمریکا، «استیو ویتکاف» در جریان این مذاکرات دیده شدهاند که به نظر میرسد اعضای تیم او باشند و این گزارش برخلاف ادعاهای قبلی رسانههای آمریکاست که گفته بودند ویتکاف بدون هیأت فنی یا کارشناسی به عمان خواهد رفت.
پیش بینی میشود پس از این مذاکرات همچون سه دور قبلی مذاکرات ، «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه و یا «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه گزارشی از روند مذاکرات انجام شده به رسانهها ارائه دهند.
در چهارمین دور از مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟
در این دور از مذاکرات مانند مذاکرات قبلی «سید عباس عراقچی »و« استیو ویتکاف»، ریاست تیمهای مذاکره کننده ایران و آمریکا را بر عهده دارشتند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که بامداد یکشنبه برای انجام مشورتهای بیشتر در ارتباط با مذاکرات امروز از دوحه به تهران آمده بود، ابراز امیدواری کرد که 2 کشور در مذاکرات امروز به یک نقطه تعیین کنندهای برسند.
سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در اظهاراتی تاکید کرد: هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران بر اساس دستورالعملها و چارچوبهای ابلاغی توسط سلسلهمراتب تصمیمگیری نظام، از هیچ کوششی برای صیانت از منافع ملت ایران و حراست از دستاوردهای گرانسنگ کشورمان در حوزه انرژی صلحآمیز هستهای و همزمان رفع تحریمها و محدودیتهای ظالمانه اقتصادی دریغ نخواهد کرد.
در جریان این مذاکرات ترکیب هیات جمهوری اسلامی ایران همانند ادوار گذشته بر اساس موضوعات در دستور کار مذاکرات، شامل کارشناسان فنی حوزههای حقوقی، هستهای و اقتصادی است.
قرار بود چهارمین دور مذاکرات ایران و آمریکا شنبه هفته گذشته انجام شود که به تعویق افتاد. تعویق مذاکرات در هفته گذشته، همانطور که وزیر خارجه عمان عنوان کرد به علت موضوعات پشتیبانی و لجستیکی بود.
در مدت اخیر ، آمریکا همزمان با مذاکره و ادعاهای مبنی بر آمادگی برای گفتوگو با ایران، به اعمال تحریمهای همه جانبه علیه ایران ادامه داده و سیاست موسوم به فشار حداکثری را بدون وقفه به پیش میبرد؛ سیاستی که مورد انتقاد شدید جمهوری اسلامی ایران است.
برخی از تحلیلگران معتقدند که اعتیاد شدید آمریکا به تحریم و نفوذ شدید رژیم صهیونیستی در ساختارهای تصمیمگیری آن به ویژه در اوفک، سوال بسیار جدی در مورد اراده و توان آمریکا برای پایبندی به هرگونه تعهد احتمالی راجع به دفع تحریمها ایجاد کرده است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کردهاند مطالبه اصلی ایران در این مذاکرات رفع تحریمها و توقف هر اقدامی است که موجب محدودیت و تحریم بر اقتصاد ایران بشود و انتفاع اقتصادی ایران را متاثر سازد. در کنار آن حفظ توانمندیهای هستهای ایران و چرخه غنیسازی، برای تهران یک اصل است.
برخی از تحلیلگران معتقدند تاکنون آمریکا تلاش و تمرکزی برای جلب اطمینان ایران نسبت به «اراده» و «توان» آن برای لغو تحریمها نداشته است و این یک مساله اصلی در ادامه مذاکرات است و در همین چارچوب اظهارات اخیر متناقض و زیادهخواهانه مقامات آمریکایی تردید جدی در اراده این کشور برای توافق پدید آورده است.
نظر شما