وحید شقاقی تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد:

ناترازی‌ها به عنوان یکی از ریشه‌های اصلی تورم نقش جدی ایفا می‌کنند

شقاقی تحلیلگر اقتصادی براین باور است: از سال آینده، هر تورم ۴۰ درصدی توان این را دارد که سه میلیون نفر دیگر را به طبقه فقیر ایران بیفزاید، یعنی سه درصد به جمعیت طبقه فقیر اضافه خواهد کرد. این شرایط تورمی پیچیده نیازمند یک برنامه محکم و مؤثر برای حل این مشکلات است.

 ناترازی‌ها به عنوان یکی از ریشه‌های اصلی تورم نقش جدی ایفا می‌کنند
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - وحید شقاقی تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، با اشاره به اینکه تورم چقدر باعث آسیب به بدنه اقتصادی می شود پاسخ داد:  ما دو مسئله داریم: اول، بحث خود تورمی است که ما الان داریم که برآوردها نشان می‌دهد که نرخ تورم امسال حدود ۳۲ تا ۳۵ درصد است.و یکی هم مسئله طول دوره تورمی که هفتمین سال است که اقتصاد ایران به طور پیوسته تورم بالایی را تجربه می‌کند. میانگین تورم طی این هفت سال حدود ۴۰ درصد بوده است.

او اضافه کرد: با یک محاسبه ساده، اگر تورم سال آینده ۴۰ درصد باشد، قدرت تخریب و شدت تورم آن معادل ۹۵۲ درصد در سال ۱۳۹۷ خواهد بود. به این دلیل است که وقتی تورم پی‌درپی رخ می‌دهد و فرصتی برای نفس‌کشیدن به اقتصاد ایران نمی‌دهد، قدرت تخریب طبقات فقیر را بیشتر می‌کند.

5188462

این استاد دانشگاه اظهار کرد: اعداد نشان می‌دهند که از سال آینده، هر تورم ۴۰ درصدی توان این را دارد که سه میلیون نفر دیگر را به طبقه فقیر ایران بیفزاید، یعنی سه درصد به جمعیت طبقه فقیر اضافه خواهد کرد. این شرایط تورمی پیچیده نیازمند یک برنامه محکم و مؤثر برای حل این مشکلات است. ریشه‌های تورمی در ایران به طول دوره وابسته نیست بلکه به مشکلات بخش مالی اقتصاد، ناترازی‌های اقتصاد کلان و کسری‌های بودجه‌ای برمی‌گردد. لذا این ناترازی های اقتصاد کلان همچون انباشت چندین دهه پشت سر هم شده حلش به این راحتی امکان پذیر نیست به دلیل اینکه هم زمان بر است و هم کار بسیار سنگینی را می طلبد.

شقاقی با اشاره به اینکه دولت باید چه اقداماتی برای کاهش تورم انجام بدهد پاسخ داد: برای حل مسئله تورم، دولت باید به صورت جدی به بررسی چندین ریشه بپردازد. دولت سیزدهم در گذشته مرتکب اشتباهی بزرگ شد و آن این بود که به سیاست‌های پولی انقباضی روی آورد. با اینکه مشخص بود این سیاست‌ها تنها مسکنی کوتاه‌مدت هستند و دوام و پایداری ندارند، در نهایت می‌توانستیم با این رویکرد حداکثر دو یا سه سال جلوی تورم را بگیریم ولی امکان ادامه دادن آن وجود نداشت.

وی ادامه داد: با استفاده از سیاست‌های پولی انقباضی، دولت قبلی نتوانست ریشه‌های تورم را حل کند و در عین حال اقتصاد را نیز به وضعیت قفل شدگی فرو برد. زیرا ریشه تورم به ناترازی‌ها برمی‌گردد و این ناترازی‌ها باید ابتدا کنترل شوند. در سال‌های اخیر مشاهده کردیم که ناترازی‌های برق و گاز به وضوح به چشم می‌آیند؛ در گذشته، دولت‌ها سعی می‌کردند این مسائل را حل کنند و آن‌ها را از دید عمومی پنهان نگه دارند، اما اکنون این ناترازی‌ها آشکار شده و انتظار می‌رود از سال آینده شدت بیشتری پیدا کنند. این ناترازی‌ها به عنوان یکی از ریشه‌های اصلی تورم نقش جدی ایفا می‌کنند.

شقاقی ادامه داد: مسئله بعدی به ناترازی ارزی کشور مربوط می‌شود. به طور کلی، همخوانی بین صادرات و واردات و همچنین واردات غیررسمی وجود ندارد و این باعث ایجاد ناترازی ارزی بالایی شده است. هرگاه صادرات نفت با مشکل مواجه می‌شود، این ناترازی ارزی برجسته‌تر می‌شود و اقتصاد ایران را درگیر مشکلات ارزی و سپس تورم می‌کند. رفع این مسائل نیازمند برنامه‌ریزی عمیق و دقیق است و با رویکردهای سطحی نمی‌توان این چالش‌ها را حل کرد.

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: برای حل ناترازی‌های ارزی به برنامه‌های جدی نیاز است، زیرا این ناترازی‌ها ناشی از اختلاف بین صادرات و واردات هستند. اگرچه توسعه صادرات در حرف ساده به نظر می‌رسد، ولی در عمل مسائل پیچیده‌ای را در بر دارد. بخشی از این مشکل نیز به تحریم‌ها مرتبط است که یکی از دلایل اصلی این ناترازی‌ها محسوب می‌شوند. این موضوعات نیازمند بحث‌های جدی و برنامه‌های عمیق و اصلاحات ساختاری هستند. در دولت گذشته، سیاست‌های پولی انقباضی به کار گرفته شد که به عنوان یک مسکن موقتی، درد را به تأخیر انداخت اما به قفل شدگی اقتصاد نیز دامن زد.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار