پیش‌بینی بازار نفت در ۲۰۲۵؛ آیا طلای سیاه همچنان ارزشمند خواهد ماند؟

با نزدیک شدن به سال ۲۰۲۵، کارشناسان چشم‌انداز بازار نفت را مورد بررسی قرار داده‌اند. سوال اصلی این است که آیا طلای سیاه همچنان جایگاه ارزشمندی در اقتصاد جهانی خواهد داشت یا تغییرات جدید در عرضه و تقاضا بر ارزش آن تاثیرگذار خواهد بود؟

پیش‌بینی بازار نفت در 2025؛ آیا طلای سیاه همچنان ارزشمند خواهد ماند؟
صفحه اقتصاد -

 سال ۲۰۲۴، بسیاری از پیش‌بینی‌ها در مورد بازار نفت به وقوع پیوست. سالی که عمدتا قیمت نفت به دلیل کاهش تقاضای چین، به عنوان بزرگ‌ترین خریدار نفت، کاهش یافت و از سوی دیگر، بارها تحت‌تاثیر تنش‌های خاورمیانه قرار گرفت.

با توجه به شروع سال جدید میلادی و روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، باید دید که آینده بازار نفت در سال ۲۰۲۵ چگونه می‌شود؟

پیش‌بینی قیمت نفت در سال ۲۰۲۵

قیمت نفت در سال 2024، برای دومین سال متوالی افت کرد و به طور میانگین حدود سه درصد کاهش یافت. گفته می‌شود که این افت به دلیل توقف رشد تقاضا پس از کرونا، مشکلات اقتصادی چین و افزایش عرضه جهانی رخ داد. نفت برنت در آخرین روز سال با 0.88 درصد افزایش به 74.64 دلار و قیمت نفت خام با 1.03 درصد افزایش به 71.72 دلار رسید.

آن طور که آژانس بین‌المللی انرژی گزارش داده، پیش‌بینی می‌شود نفت در سال 2025 در محدوه 60 تا 70 دلار معامله شود. تحلیل‌گران معتقدند که ضعف تقاضای چین و افزایش عرضه جهانی، تلاش‌های اوپک پلاس برای حمایت از قیمت‌ها را خنثی می‌کند. با این حال، سیاست‌های دونالد ترامپ و تحریم‌های شدیدتر علیه ایران می‌توانند تاثیرات غیرمنتظره‌ای بر قیمت نفت داشته باشند.

مازاد عرضه در بازار نفت

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است که بازار جهانی نفت در سال 2025، حتی با وجود تمدید کاهش تولید توسط اوپک پلاس و افزایش جزئی در تقاضا، با مازاد عرضه مواجه می‌شود. این در حالی است که اوپک پلاس و متحدانی مانند روسیه، قصد دارند تولید خود را پس از چند سال کاهش، در سال 2025 افزایش دهند.

رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ ضعیف‌تر از پیش‌بینی‌ها بوده که بخش عمده آن به دلیل کاهش مصرف در چین است. مشکلات اقتصادی و روند رو به رشد انرژی‌های تجدیدپذیر، پیش‌بینی تقاضای نفت را در این کشور تحت تاثیر قرار داده است.

با این حال، آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی خود از رشد تقاضای جهانی نفت در سال 2025 را از 990 هزار بشکه در روز به 1.1 میلیون بشکه افزایش داد. این افزایش تقاضا به دلیل ارائه بسته‌های محرک اقتصادی در کشورهای متقاضی نفت، مانند چین، صورت گرفت.

از سوی دیگر، انتظار می‌رود کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، برزیل و آرژانتین، تولید نفت خود را در سال آینده حدود 1.5 میلیون بشکه در روز افزایش دهند. این موضوع باعث ایجاد مازاد عرضه در بازار نفت می‌شود. آژانس بین‌المللی پیش‌بینی کرده است که رشد تقاضای جهانی نفت در سال 2025 نسبتا کُند بوده و با سرعتی ملایم افزایش یابد.

در واقع، حتی بدون افزایش تولید، مازاد عرضه در سال 2025 به 950 هزار بشکه در روز می‌رسد که معادل یک درصد عرضه جهانی است. اگر اوپک پلاس کاهش تولید خود را از پایان مارس 2025 کاهش دهد، این مازاد به 1.4 میلیون بشکه در روز افزایش می‌یابد.

بنا بر پیش‌بینی‌ها، مازاد تولید پیش‌بینی‌شده برای سال آینده می‌تواند احیای تولید توسط اوپک پلاس را دشوار کند. در ابتدا قرار بود این افزایش تولید از اکتبر 2024 آغاز شود، اما به دلیل کاهش قیمت نفت، این برنامه به تعویق افتاد.

لازم به ذکر است که اوپک پیش‌بینی رشد تقاضای خود را بالاتر از آژانس بین‌المللی قرار داده و انتظار رشد 1.45 میلیون بشکه در روز برای سال 2025 را دارد.

چالش‌های ژئوپلیتیکی و تأثیر بر قیمت نفت

افزایش تنش‌ها در خاورمیانه، ادامه حملات اسرائیل به غزه، لبنان و ادامه دیگر جنگ‌های منطقه، منجر به افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی بابت کمبود عرضه می‌شود. برای مثال، حملات اسرائیل به اهداف حوثی‌ها در یمن، باعث نگرانی از اختلال در مسیرهای تجاری دریای سرخ شد. این مسئله تانکرهای نفتی را مجبور کرده مسیرهای طولانی‌تری را انتخاب کنند.

همچنین ادامه حملات روسیه به اوکراین نیز بر قیمت نفت اثرگذار است. در کل می‌توان گفت که جنگ‌ها در مناطق نفت‌خیز، فعالان بازار را نسبت به کمبود عرضه نگران می‌کند. با توجه به تحولات در منطقه و تغییر دولت‌ها، به نظر می‌رسد که وضعیت جنگی در سال 2025 همچنان ادامه داشته باشد. موضوعی که ممکن است از کاهش قیمت نفت جلوگیری کند.

با این حال، باید دید که در سال جدید میلادی، نگرانی بابت کمبود عرضه بر بازار حاکم می‌شود یا مازاد عرضه ناشی از کمبود تقاضا؟

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار