صفحه اقتصاد بررسی می کند:
همه چیز درباره برند انتقال وجه الکترونیکی پی پال + تاریخچه و فعالیت ها

در این مطلب از صفحه اقتصاد ، توضیحاتی درباره تاریخچه و فعالیت های برند تجارت الکترونیکی و سامانه انتقال وجه الکترونیکی پی پال خواهیم داشت! با ما همراه باشید. برند آمریکایی پی پال (PayPal) به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های پرداخت الکترونیکی در سراسر جهان در سال ۱۹۹۸ میلادی توسط ایلان ماسک ، پیتر تیل ، کن هووری ، لوک نوسک و همچنین مکس لوشین پایه گذاری شد! بد نیست بدانید عرضه اولیه سهام این شرکت آمریکایی در سال ۲۰۰۲ میلادی اتفاق افتاد…

شاید این سوال پیش آید که پی پال به صورت دقیق چه کاری را انجام می دهد؟
در پاسخ بایستی گفت سامانه پی پال، پرداخت و انتقال وجه را از طریق اینترنت ممکن می سازد (به صورت آنی)! این سامانه ی آنلاین جایگزین مناسبی برای شیوه های سنتی نقل و انتقال وجه نقد همانند چک و حواله پولی است (البته ممکن است پی پال برای انتقال و دریافت پول هزینه ای دریافت کند که مبلغ این هزینه وابسته به نوع ارز انتقالی، شیوه انتقال، کشور ارسال کننده، کشور دریافت کننده و همچنین مقدار پول جابجا شده می باشد!)…

ماجرای همکاری پی پال و ای بی
ای بی با پرداخت مبلغ ۱/۵ میلیارد دلار توانست پی پال را بخرد! همکاری ای بی و پی پال توانست پی پال را به سرعت به بزرگ ترین سیستم پرداخت آنلاین در ایالات متحده آمریکا و جهان تبدیل کند… به طوری که بیش از ۷۰ درصد خریدهای آنلاین در ای بی به واسطه ی سیستم پی پال انجام می گرفت. البته در سال ۲۰۱۴ میلادی، پی پال به عنوان سهام عمومی از ای بی مستقل شد.
در اتفاقی قابل توجه، پی پال در سال ۲۰۰۷ میلادی همکاری خود را با مستر کارت (Mastercard) آغاز کرد. در پایان سال ۲۰۱۲ میلادی، کل حجم معاملات بر بستر پی پال به رقم ۱۴۵ میلیارد دلار رسیده بود…!

جالب است بدانید پی پال امروزه در ۱۹۰ بازار جهانی فعالیت دارد و از بیش از ۲۳۲ میلیون حساب پشتیبانی می نماید که بیش از ۸۷ میلیون آن فعال هستند! پی پال به مشتریان خود این اجازه را می دهد تا به ارسال، دریافت و نگهداری پول در ۲۴ ارز مختلف بپردازند…
برند پی پال دارای دفتر منطقه ای در ۲۱ کشور جهان است! دفتر مرکزی پی پال در شهر سن خوزه واقع در ایالات متحده آمریکا قرار دارد. درآمد این برند آمریکایی در سال 2015 میلادی، ۹٫۲۴ میلیارد دلار آمریکا و سود خالص آن نیز ۱٫۲۲ میلیارد دلار آمریکا بوده است.

در انتها لازم به بیان است پی پال به عنوان شناخته شده ترین نام در زمینه ی پرداخت آنلاین در جهان از ضوابط و قوانین بسیار سخت و دقیق مالی برخوردار است تا از پولشویی و انتقال درآمدهای غیرمشروع جلوگیری کند. البته کشورهای ایران، سوریه، سودان، کوبا، میانمار و همچنین کشورهایی که در فهرست تحریم های اقتصادی ایالات متحده آمریکا قرار دارند، از دریافت خدمات از طریق پی پال محروم می باشند.
پی پال در این مدت اقدامات بسیار زیادی برای بستن یا مسدودکردن حسابهای کاربری خود انجام داده است که تعدادی از آنها با انتقاد مواجه شده است و حتی برخیشان تبعات غیرمنتظرهای برای این شرکت بهدنبال داشته است. بعضی از این اقدامات عبارتاند از:
- در سال ۲۰۰۳، پی پال بهصورت داوطلبانه خدمات مالی بهعنوان واسطه در فرایندهای قماربازی را متوقف کرد. در آن زمان، پی پال بزرگترین خدماتدهندهی آنلاین پرداخت برای شرکتهای قماربازی آنلاین بود. البته در سال ۲۰۱۰، این خدماتدهی از سر گرفته شد؛ اما تنها به کشورهایی محدود شد که قماربازی در آنها کاملا آزاد بود و شرکتهایی که دستور قضایی برای فعالیت داشته باشند؛
- در سال ۲۰۱۰، پی پال حساب یکی از توسعهدهندگان بازی ماینکرفت را بدون هیچ توضیحی مسدود کرد؛
- در سال ۲۰۱۰، مسترکارت، شریک تجاری پی پال، حسابهای کمک مالی به ویکیلیکس را مسدود کرد. همچنین، پس از آنکه وزارت خارجهی آمریکا فعالیت ویکیلیس را غیرقانونی اعلام کرد، پی پال تمام حسابهای کاربری این بنیاد را محدود و مسدود کرد. این اقدام آسیب زیادی به تأمین مالی ویکی لیکس زد که عمدتا ازطریق دونیت و کمکهای خیرخواهانه انجام میشد. البته هکرهای طرفدار ویکیلیکس هم بیکار ننشستند و با حملهای حسابشده، باعث متوقفشدن عملیات پی پال شدند؛
- در سال ۲۰۱۳، دانشآموز ۱۷ سالهی آلمانی متوجه خطایی (باگ) در یکی از سیستمهای پی پال شد و آن را گزارش داد؛ اما پی پال از پرداخت پاداش به وی خودداری کرد. سران پیپال ادعا کردند پیشتر متوجه این باگ شده بودند؛
- در سال ۲۰۱۳، پی پال کمکهای مالی به یکی از پادکستها و وبسایتها را به جرم اشاعهی تنفر و تبعیض نژادی و قومیتی در جامعه مسدود کرد؛
- در سال ۲۰۱۴، پی پال حساب مؤسسهی حقوق بشری در روسیه (RosUznik) را مسدود کرد.
مافیای پی پال
عموما هنگامیکه اسم مافیا بهگوش ما میخورد، بهیاد فیلمهایی مانند «پدرخوانده»، «رفقای خوب» یا «صورت زخمی» میافتیم؛ اما در دنیای تجارت نیز، مافیا وجود دارد؛ البته داستان مافیای پی پال از نوع مافیایی نیست که بهدنبال حذف رقیبان هستند. درواقع، مافیای پی پال تعدادی از نوابغ تجارت و برنامهنویسی هستند که توانستند با کمک پی پال از بحران داتکام در اوایل قرن بیستم به سلامت عبور کنند و پسازآن نبض بازار دیجیتال را دراختیار بگیرند. این در حالی است که بسیاری از نوابغ برنامهنویسی که در زمان بحران فعال بودند، اکنون به کارمندان کوچک تبدیل شدهاند. اعضای مافیای پی پال عبارتاند از:
- پیتر تیل: بنیانگذار و مدیر اجرایی اسبق پی پال که به او لقب «دُن» دادهاند. پیتر تیل اکنون علاوهبر نوشتن کتابهای موفق درزمینهی راهاندازی استارتاپ، در سرمایهگذاری هم بسیار موفق عمل کرده و ثروتی افزونبر دومیلیارد دلار دارد؛
- ماکس لوچین: بنیانگذار و مدیر ارشد فناوری پی پال که بعدها در پایهگذاری وبسایت اسلاید (Slide) فعال بود؛
- ایلان ماسک: بعدها شرکتهای بزرگی مانند تسلا و اسپیس ایکس و اوپن اَی آی (OpenAI) را تاسیس کرد و رئیس شرکت سولارسیتی شد؛
- دیوید اوساکس: بعدها وبسایت یامر و جنی داتکام (Geni.com) را تأسیس کرد؛
- جاوید کریم، استیو چن و چاد هورلی: بعدها یوتیوب را تأسیس کردند. فیلم «من در باغوحش هستم» را که جاوید در سال ۲۰۰۵ در یوتیوب بارگذاری کرد، بهعنوان اولین ویدئو یوتیوب شناخته میشود؛
- ریدهافمن: مدیر سابق اجرایی پی پال که بعدها لینکدین را تأسیس کرد؛
- جو لنسدیل: بهعنوان بنیانگذار استارتاپهایی مانند Palantir و Addepar و OpenGov شناخته میشود؛
- دیوید مککلور: مدیر سابق بازاریابی پی پال که به مشاور سرمایهگذاری فوقالعاده روی استارتاپهای نوپا تبدیل شده است؛
- جرمی استوپلمن: معاون سابق فناوری پی پال که استارتاپ یلپ (Yelp) را تأسیس کرد؛
- ییشان وونگ: مدیر سابق مهندسی در پی پال که بعدها در فیسبوک کار کرد و مدیرعامل ردیت شد.
در سال ۲۰۰۷، مجلهی فورچون (Fortune) مقالهای دربارهی مافیای پی پال نوشت و آن را همراهبا عکسی از اعضای سابق پی پال منتشر کرد که لباسهایی شبیه مافیای ایتالیایی پوشیدهاند. ایلان ماسک بهدلیل برخی ملاحظات رسانهای در این عکس حاضر نشد؛ اما میتوان این عکس را نمادی از دنیایی جدید دانست؛ دنیایی که در آن ایدههای خلاقانه، همکاری مؤثر، دوستی و همراهی میتواند رمز موفقیت جوانان باشد؛ جوانانی از ملیتهای مختلف از هند گرفته تا شرق و مرکز اروپا. در این عکس، ۶ میلیاردر جوان و بنیانگذار چندین استارتاپ میلیارددلاری حاضر هستند و میتوانند الهامبخش بسیاری از جوانان باشند.

جدایی پی پال از ایبی
با شروع سال ۲۰۱۳، زمزمههایی مبنیبر اختلافات مدیریتی میان مدیران پی پال و ایبی شکل گرفت. همچنین، بحران مدیریتی در پی پال باعث شد کارل ایکهان، یکی از سرمایهگذاران پی پال، کمپینی برای جدایی پی پال از ایبی بهراه بیندازد. ایکهان معتقد بود ارزش پی پال بسیار بیشتر از ایبی است و ادارهی آن بهدست ایبی مانع از آن میشود که پی پال به ارزش واقعی خود در بازار سهام دست یابد.
در ژوئیهی ۲۰۱۴، ایکهان موفق و پی پال باردیگر بهعنوان سهام عمومی از ایبی مستقل شد. پی پال زمان زیادی لازم نداشت تا نشان دهد حدس ایکهان صحیح است. در مدت کوتاهی پس از جدایی از ایبی، این شرکت با رشد نزدیک به ۵۰ میلیارد دلاری ارزشی بالاتر از ایبی در بازار کسب کرد. البته طبق توافقی که دو طرف پیش از جدایی امضا کردهاند، خدمات پی پال تا سال ۲۰۲۰ همچنان بهشیوهی قبل در ایبی انجام خواهد شد؛ اما پس از اتمام این زمان، طرفین باید باردیگر بر سر چندوچون ادامهی همکاری با یکدیگر مذاکره کنند.
دوران پس از ایبی
پس از جدایی پی پال از ایبی، این شرکت بهدنبال استارتاپهای موفق درزمینهی مالی رفت. در این مدت، این شرکت توانست استارتاپهایی مانند xoom ،venmo ،Paydiant و modest را بخرد و سرمایهگذاری روی تکنولوژیهای پرداخت همتابههمتا و بلاکچین را افزایش دهد تا بتواند جای پای خود را در این فناوریهای نوظهور محکم کند.
اگرچه امروزه با ظهور استارتاپهای متعدد درزمینهی فینتک و حضور ارزهای دیجیتال جایگاه پی پال بسیار متزلزل شده است و هر لحظه امکان دارد این استارتاپها بتوانند جایگزین روشهای پرداخت پی پال شوند، پشتوانهی مالی مستحکم و سابقهی طولانی درزمینهی انجام تبادلات مالی باعث میشود بهسختی بتوانیم حکمی قطعی دربارهی آینده پی پال بدهیم. آنچه فعلا وجود دارد، این است که پی پال با سرعت و شتاب به پیش میرود و رقیبان با فاصله نسبتا زیادی با آن در حال جلو آمدن هستند.
کپی شد! |