ایران به قطب تولید کاتالیست در غرب آسیا نزدیک شد/ جهش استراتژیک “ومعادن” در بومیسازی کاتالیستهای فولادی
در شرایطی که صنعت فولاد کشور سالها با چالش واردات کاتالیستهای احیای مستقیم آهن (DRI) مواجه بود، شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان با حمایت شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، موفق شد با تولید داخلی این محصول راهبردی، گامی بلند در راستای تحقق شعار سال و خودکفایی صنعتی کشور بردارد. صنعت فولاد ایران که یکی از ارکان کلیدی اقتصاد کشور محسوب میشود و همواره با موانعی نظیر تحریمهای خارجی و کمبود تجهیزات و مواد اولیه تخصصی مواجه بوده است. یکی از این گلوگاههای مهم، وابستگی به واردات کاتالیستهای مورد استفاده در فرآیند احیای مستقیم آهن بود. کاتالیستهایی که نبود آنها میتوانست تولید آهن اسفنجی را متوقف نماید.

در همین راستا، شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن)، در سال ۱۳۹۰ اقدام به تأسیس شرکت «گسترش کاتالیست ایرانیان» کرد تا مسیر بومیسازی این محصول راهبردی را هموار کند. این شرکت در مسیر رشد خود، موفق شد کاتالیست DRI را به سبد محصولات خود اضافه کند؛ اقدامیکه نقش کلیدی در کاهش وابستگی صنعت فولاد به واردات این کالا ایفا نمود.
شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان تاکنون موفق به تأمین بیش از ۳۰ درصد نیاز داخلی کاتالیستهای DRI شده است. ظرفیت تولید این شرکت از ۱۵ تن در سال ۱۳۹۹ به ۱۲۰۰ تن در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته و در برنامه توسعهای خود، دستیابی به ظرفیت تولید ۳۰۰۰ تن تا سال ۱۴۰۵ را هدفگذاری نموده است. لازم به ذکر است مساحت زیربنای این واحد تولیدی طی ۴ سال گذشته بیش از ۲ برابر رشد داشته و افزایش آن تا بیش از ۴ برابر در دستور کار قرار دارد.
سبد محصولات شرکت نیز از ۲ نوع محصول به ۱۲ نوع در سال گذشته افزایش یافته و این تعداد تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۱۷ محصول و در ادامه به ۲۳ نوع افزایش خواهد یافت. این رشد، نه تنها نماد پیشرفت فنی، بلکه گواهی بر بلوغ صنعتی و نوآوری فناورانه در داخل کشور است. از منظر مالی، عملکرد این شرکت نیز چشمگیر بوده است؛ در سال ۱۴۰۳، شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان موفق به کسب درآمدی بالغ بر ۵۸۸ میلیارد تومان و ثبت سود خالصی معادل با ۱۹۰ میلیارد تومان شده که نسبت به سال قبل رشد قابل توجهی را تجربه نموده است.
انجام تحقیقات در حوزه فراوری مواد معدنی مورد مصرف در تولید نیز آغاز شده است. پروژهها با هدف کنترل دقیق بر کیفیت مواد اولیه مصرفی تعریف شده که بزودی نتایج قابل توجهی از آنها حاصل خواهد شد.
افق صادرات این شرکت، مبتنی بر توسعه در بازار کشورهای منطقه از جمله عراق، ترکمنستان، آذربایجان، پاکستان و حوزه خلیج فارس برنامهریزی شده است و قصد دارد در ادامه با تکمیل طرحهای اتوماسیون در تولید و افزایش کیفیت توام با ثبات همچنین تکیه بر کیفیت بالا و قیمت رقابتی، به بازارهای اروپا، آسیا و آفریقا نیز ورود نماید.
حرکت هدفمند «ومعادن» در مسیر بومیسازی فناوریهای راهبردی، نهتنها گامی عملی در راستای تحقق شعار سال است، بلکه ایران را به مرزهای خودکفایی در زنجیره ارزش فولاد نزدیکتر کرده و افق جدیدی در بازارهای صادراتی فراروی کشور گشوده است.
نظر شما