گزارش اختصاصی صفحه اقتصاد؛

بررسی مجدد افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت | ۲ ایراد اساسی در افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان

رئیس مجلس شورای اسلامی با طرح دو ایراد، افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان را نیاز به بررسی بیشتر اعلام کرده است.

بررسی مجدد افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت | ۲ ایراد اساسی در افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان
صفحه اقتصاد -

بررسی مجدد افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت، سوژه جدید مجلس برای سرگرداندن دوباره این قشر است که چند روزیست بررسی آن صدای قالیباف، رئیس مجلس را درآورده است تا اینکه امروز خبر رسید؛ رئیس مجلس شورای اسلامی با طرح دو ایراد: (۱) افزایش ۲۰٪ حداقل حقوق مورد نظر قانون اتفاق نیفتاده و (۲) پیش‌بینی ردیف جداگانه برای مابه‌التفاوت حداقل حکم کارگزینی مغایر قانون است، افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان را نیاز به بررسی بیشتر اعلام کرده است.

بررسی مجدد افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، طی نامه‌ای ایراداتی را در خصوص تصویب‌نامه افزایش ضریب ریالی حقوق سال ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت مطرح و به رییس‌جمهور ابلاغ کرده است.

قالیباف: مذاکره، روش مبارزه است

هرچند خلاصه برخی تفسیرها و اعلام نظرات حاکی از این است که ایرادات رئیس مجلس به مصوبه حقوق ۱۴۰۴ کارکنان دولت صرفاْ شکلی و بدون اثر در احکام کارگزینی است، اما در ادامه ۲ ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۴ کارمندان را بازخوانی خواهیم کرد.

۱- افزایش ۲۰٪ حداقل حقوق مورد نظر قانون اتفاق نیفتاده است.

۲- پیش‌بینی ردیف جداگانه برای مابه‌التفاوت حداقل حکم کارگزینی مغایر قانون است.

خلاصه ایرادات واردشده به مصوبه هیأت وزیران در مورد حقوق کارکنان در سال ۱۴۰۴ به شرح زیر است؛

(ایراد اصلی) مغایرت در محاسبه حداقل حقوق:

قانون بودجه ۱۴۰۴ تصریح کرده که حداقل حقوق کارکنان باید ۲۰٪ افزایش نسبت به رقم سال ۱۴۰۳ داشته باشد.

اما دولت در مصوبه خود به جای محاسبه درصدی، رقم ثابت ۴۲.۷۰۷، ۵۲۰ ریال را تعیین کرده که خلاف روش مصرح در قانون است.

برخی کارشناسان (از جمله رسول رضایی کارشناس حقوقی) معتقدند، بر اساس آنچه در نخستین ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۴ بیان شده، مقصود قانونگذار، «افزایش حداقل حقوق نسبت به حداقل رقمی است که قبلاً به موجب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور تعیین و در احکام کارگزینی یا استخدامی کارکنان مشمول اعمال گردیده است»؛ اگر به قانون بودجه سال گذشته برگردیم، تنها حداقل تعیین شده، مبلغ ۱۰ میلیون تومان است. به‌عبارت دیگر، امسال حداقل حقوق و مزایای مستمر در سال جاری بایستی مبلغ ۱۲ میلیون تومان باشد.

اگر گفته شود که این ایراد شکلی و صرفا به این دلیل است که فرمول «۲۰ درصد افزایش» در در تبصره (۱) بند (۵) تصریح نشده است، لازم است به صدر این ماده اشاره کنیم که این موضوع در آن قید شده است:

«به استناد جزء (۲) بند (الف) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، حداقل حقوق و مزایای مستمر شاغلان (مشمول و غیرمشمول قانون مدیریت خدمات کشوری) به میزان بیست درصد (۲۰٪) نسبت به سال ۱۴۰۳ افزایش می‌یابد.»

بنابراین، به نظر می‌رسد مقصود رییس مجلس در ایرادات بند (۱) و بند (۲) ناظر بر آن است که حداقل حقوق و مزایای مستمر موضوع ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری در سال ۱۴۰۴، مبلغ ۱۲ میلیون تومان است؛ که امری علیحده از مبلغ حداقل حکم یا قرارداد است که با کمی تفاوت، مبلغ مقطوع ۱۳ میلیون تومان تعیین شده است.

مشکل در تبصره ۳ مصوبه دولت:

ذکر همان رقم ثابت ۴۲.۷۰۷، ۵۲۰ ریال در این تبصره نیز به همان دلیل فوق مغایر قانون تشخیص داده شده است.

(ایراد سوم) اشکال در پرداخت مابه التفاوت:

قانون بودجه برای برخی حقوق‌بگیران رقم ثابت ۱۳۰.۰۰۰، ۰۰۰ ریال را تعیین کرده بود.

مصوبه دولت با افزودن شرط پرداخت مابه التفاوت در مواردی که حقوق به این رقم نمی‌رسد، افزایش نسبت به قانون محسوب شده است.

کارشناسان درباره  افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان چه می گویند؟

بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۴، حداقل حقوق کارمندان دولت باید نسبت به سال ۱۴۰۳ دست‌کم ۲۰ درصد افزایش پیدا کند. اما در مصوبه دولت، به‌جای استفاده از درصد افزایش، رقم ثابتی معادل ۴۲,۷۰۷,۵۲۰ ریال تعیین شده است؛ موضوعی که از نگاه رئیس مجلس، خلاف نص صریح قانون است.

به گفته رسول رضایی، کارشناس حقوقی، قانون به‌صراحت اعلام کرده که حداقل حقوق و مزایای مستمر باید ۲۰ درصد بیشتر از حداقل رقم تعیین‌شده در قانون بودجه سال قبل باشد. اگر سال گذشته حداقل حقوق ۱۰ میلیون تومان بوده، در سال ۱۴۰۴ باید این رقم به ۱۲ میلیون تومان افزایش یابد.

دومین ایراد واردشده نیز به نحوه پیش‌بینی پرداخت مابه‌التفاوت‌ها مربوط است. در تبصره ۳ مصوبه دولت، مجدداً همان رقم ثابت ۴۲,۷۰۷,۵۲۰ ریال برای حداقل حقوق ذکر شده که از نظر حقوقی همان ایراد قبلی را تکرار کرده و مغایر قانون تلقی شده است.

همچنین، دولت در مصوبه خود پرداخت مابه‌التفاوتی را برای رساندن حقوق برخی کارمندان به سقف ۱۳ میلیون تومان تعیین کرده که این اقدام، برخلاف روال تعیین‌شده در قانون بودجه تلقی می‌شود و افزایش خارج از چارچوب قانونی محسوب می‌گردد.

با توجه به این ایرادات، اکنون باید منتظر ماند و دید هیئت دولت چگونه مصوبه خود را اصلاح خواهد کرد تا با قانون بودجه سال ۱۴۰۴ و تفسیر رسمی مجلس تطابق پیدا کند.

اکنون باید منتظر بمانیم و ببینیم دولت برای اصلاح مصوبه و رفع ایرادهای مطرح‌شده چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

  • ناشناس

    سلام و عرض ادب و احترام، وقتی قانون میگه حقوق کارمندان دولت باید بر اساس تورم واقعی افزایش پیدا کند، چرا باید حقوق کارمندان 20 درصد افزایش پیدا کند، زورشون فقط به کارمندان میرسه، الان حداقل حقوق کارمندان باید 50 میلیون باشه با این گرانی ها. رسیدگی بفرمایید خواهشان.

  • ناشناس

    چرا مزایای مناطق جنگی و فوق العاده ایثارگری ! به بازنشستگان تأمین اجتماعی پرداخت نمی‌شود؟ و این در حالی است که دیوان عدالت اداری متذکر شد مزایای مناطق جنگی باید به بازنشستگان پرداخت شود و این در حالی است که بازنشستگان لشکری و نیروهای مسلح مزایای مناطق جنگی و فوق العاده ایثارگری دریافت می کنند.

  • ناشناس

    امروز شنبه 03 خرداد 1404 - 22:25 هست که متأسفانه هنوز هم تکلیف پرداخت تفاوت افزایش معوقات بن خوار بار و سایر رفاهیات بازنشستگان مخابرات منطقه تهران از فروردین ماه سال ۱۴۰۱ تاکنون مشخص و روشن نیست چرا؟ به خاطر ناتوانی، دولت، مسئولان و نمایندگان مجلس! در مجلس شورای اسلامی بیش از ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر نماینده درخانه ملت حضور دارند ولی اما متأسفانه ۱ و ۲ نفر هم از حق و حقوق بازنشستگان شرکت مخابرات دفاع و حمایت نکردند و هنوز هم دفاع و حمایت نمی کنند سوال اینجاست که پس این نمایندگان مجلس درخانه ملت چکار می کنند؟

اخبار ویژه