مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران مطرح کرد
رقبای ایران به دنبال سرمایهگذاری در اقلیم کردستان/ خیز بغداد برای عضویت در سازمان تجارت جهانی
مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران ضمن تشریح فعالیت رقبای ایران در بازار اقلیم کردستان عراق گفت: در صورتی که عراق عضو سازمان تجارت جهانی شود نوع تعاملی که با ایران دارد و کیفیت تجارت آن با کشور ما تغییر خواهد کرد.
عبدالامیر ربیهاوی، مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران شرحی از فعالیت رقبای ایران در بازار اقلیم کردستان عراق ارائه داد و گفت: بازار اقلیم بازاری باز است و کشورهایی غیر از ایران در تلاش برای تقویت حضور در این بازار هستند؛ ترکیه، امارات، اردن، چین و مصر رقبای ایران در این بازار هستند و در تولید و عرضه کالا، سرمایهگذاری و صدور خدمات فنی و مهندسی با ایرانیها رقابت میکنند.
وی افزود: در استان سلیمانیه حضور ایرانیها و کالاهای تولیدی ایران پررنگتر است و در قفسههای فروشگاههای مواد غذایی این استان کالاهای ایرانی بیشتر از کالاهای هر کشور دیگری دیده میشود و در مقابل ترکیهایها در استان اربیل قویتر ظاهر شدهاند.
ربیهاوی در پاسخ به سوالی درباره پرداخت دوباره عوارض گمرکی در صادرات کالا به بخش مرکزی عراق از مسیر اقلیم کردستان گفت: صادرات ایران به عراق از طریق اقلیم کردستان به بخش مرکزی از طریق دو گمرک صورت میگیرد و هر یک از این گمرکات در چهارچوب قوانین دولت خود عمل میکنند، این اتفاق پیامدهای مثبت و منفی برای تاجران ایرانی دارد، پیامد مثبت این است که دولت اقلیم کردستان عراق تسهیلات بیشتری از نظر تعرفهای به بازرگانان ایرانی اختصاص میدهد و در واردات کالا به اقلیم سختگیری کمتری نسبت به دولت مرکزی دارد. در حالی که دولت مرکزی تعرفههای قانونی را میگیرد و در رعایت استانداردها سختگیری بیشتری اعمال میکند در نتیجه بازرگانان ایرانی ورود کالا به عراق از مسیر اقلیم کردستان را ترجیح میدهند.
وی افزود: پیامد منفی این امر هم این است که ماشینهای حامل بارهای ایرانی که از مسیر اقلیم به بخش مرکزی عراق میروند باید عوارض دوباره پرداخت کنند البته در کل انتقال کالا از اقلیم کردستان عراق به بخش مرکزی به نفع بازرگانان تمام میشود و به همین دلیل است که آنها این مسیر را انتخاب میکنند در غیر این صورت میتوانند از مرز مهران به طور مستقیم وارد بخش مرکزی شوند. ضمن اینکه برخی کالاهایی که از ایران وارد اقلیم کردستان میشوند با تغییر بستهبندی و به عنوان کالایی که در عراق تولید شده از اقلیم به بخش مرکزی میرود و برای ورود این کالاها به بخش مرکزی هیچ عوارض گمرکی اختصاص پیدا نمیکند، پودر شوینده از جمله این کالاهاست.
مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه از تصمیم عراق برای عضویت در سازمان تجارت جهانی گفت و اظهار کرد: عراق برای تحقق این امر تغییراتی در تجارت خود میدهد البته برای عضویت شرایط سختی وجود دارد که عراق باید به آنها تن دهد با این حال در صورتی که عراق عضو این سازمان شود در کیفیت تجارت این کشور با ایران و نوع تعاملی که با ما دارد تغییراتی رخ خواهد داد.
نظر شما