سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران مطرح کرد
امضای موافقتنامههای تجارت آزاد و ترجیحی گامی به سوی اقتصاد باز/ لزوم حرکت به سمت اقتصاد جهانی
سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران ضمن تاکید بر تسهیل روند تجارت خارجی، به عوامل کند شدن فرآیند امضای موافقتنامههای تجارت آزاد و ترجیحی اشاره کرد.
سید علی امامی با بیان اینکه پارادایم اقتصاد جهانی به سمت تسهیلگری و رفع موانع در حرکت است، گفت: بسیاری از کشورها باهدف توسعه مناسبات تجاری محدودیتهای تعرفهای و تجاری را حذف میکنند؛ چراکه مقرراتزدایی در دنیای رقابت امروزی به یک باور تبدیل شده است. به بیان دیگر کشورها در تجارت بهدنبال کاهش محدودیتهای تجاری هستند.
وی افزود: به نظر میرسد یکی از راههای پیوستن ایران به اقتصاد جهانی و رفع ابزارهای تحریم امضای توافقنامههای تجارت آزاد و ترجیحی است زیرا این موضوع امکان فاصلهگیری از اقتصاد بسته به اقتصاد باز را فراهم میکند؛ همچنین اگر بتوان در کنار امضای توافقنامههای تجاری به سمت بینالمللی شدن حرکت کنیم بدون تردید مسیر توسعه اقتصادی را فراهم خواهیم کرد.
این مقام مسئول حرکت کردن به سمت اقتصاد جهانی را مترداف با ایجاد شرکتهای بینالمللی، توسعه مناطق آزاد و رشد سرمایهگذاری مشترک دانست.
سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این پرسش که چه موانعی امضای تعرفههای ترجیحی و آزاد را کند میکند؟ گفت: مناسبات تجاری کشورها با یکدیگر متفاوت است به بیان دیگر کشورها در تجارت بهدنبال حداکثر منافع هستند؛ باید پذیرفت که تجارت بر مدار برد –برد میچرخد به این معنا که در قبال دریافت یک امتیاز باید به طرف مقابل امتیاز دیگری داده شود.
وی با تاکید براینکه نگاه تولیدکننده ایرانی باید جهانی شود، افزود: به نظر میرسد همچنان درک درستی از مزایا و معایب تعرفههای ترجیحی و آزاد نداریم از سوی دیگر به بهانههای مختلف از جمله حمایت از تولید داخلی تعرفهها را افزایش و دستکاری میکنیم. دنبال کردن این روند این ذهنیت را ایجاد میکند که ما در داخل کشور چندان توسعه تجارت را در اولویت قرار ندادیم این در حالی است که باید برای توسعه اقتصاد تجارت خارجی را باجدیت و مطابق با برنامه جلو ببریم.
این مقام مسئول با بیان اینکه امکان پیوستن ایران به پیمانهای تجارت جهانی وجود دارد، ادامه داد: عضویت در WTO یک فرآیند دارد که باید دنبال شود. البته عدهای از کارشناسان بر این باورند که بعد از روی کار آمدن ترامپ این سازمان به محاق رفت و کشورها برای یکدیگر محدودیتهای تعرفهای وضع کردند. اما بدون تردید پیوستن به WTO منافع و مزایا دارد و میتوان با برنامه ریزی برای عضویت در آن تلاش کرد.
نظر شما