حسن حسنخانی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد

افزایش قیمت دلار به هر دلیلی هزینه تولید را در کشور بالا می برد

حسنخانی کارشناس اقتصادی براین باور است که دولت و ساختار اقتصادی وابستگی شدید به فروش نفت دارد. بیش از ۸۰ درصد واردات سالانه ما یا کالای اساسی مصرفی یا نهادهای تولید است. به همین دلیل افزایش نرخ ارز به هر دلیلی هزینه تولید را در کشور بالا می برد و تورم به جامعه تحمیل می‌کند.

 افزایش قیمت دلار به هر دلیلی هزینه تولید را در کشور بالا می برد
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - حسن حسنخانی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره شرطی شدن اقتصاد ایران به تحولات خارج از ایران گفت: اقتصادها در دنیا و در تمام کشورهای دنیا شرطی اند، در کشور آرژانتین، سریلانکا، ویتنام، ژاپن کشورهایی که حادثه خیز هستند. زمانی که دچار بلایای طبیعی می‌شوند عمدتا به نقاط ضعف خودشان حساس و شرطی هستند. اقتصاد ایران بیشترین و طولانی‌ترین میزان تحریم‌ها را تحمل کرده است. بیش از 45 سال به صورت مداوم در بدترین شرایط تحریمی از سمت امریکا بوده است. هیچ کشوری با این شرایط نداریم حتی کشور کوبا هم با این شدت و طولانی تحت تحریم نبوده است.

او ادامه داد: ساختار اقتصاد ایران به صادرات و واردات کالاهای اساسی و نهاده تولید هم وابسته است. اقتصاد ما اگر نفت صادر نکند دچار فروپاشی می شود. متاسفانه دولت و ساختار اقتصادی وابستگی شدید به این موضوع دارد. بیش از ۸۰ درصد واردات سالانه ما یا کالای اساسی مصرفی یا نهادهای تولید است. به همین دلیل افزایش نرخ ارز به هر دلیلی هزینه تولید را در کشور بالا می برد و تورم به جامعه تحمیل می‌کند. بنابراین، کشور نسبت به گشایش اقتصادی و رفع تحریم حساس است و نگاه مثبت دارد و نسبت به تشدید تحریم نگاه منفی و شرطی دارد.

حسن حسنخانی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد

این استاد دانشگاه اضافه کرد: موضوع دیگر، اذعان و افراط بعضی از سیاستمداران کشور در بازگفتن آثار رفع تحریم است. وقتی یک رئیس جمهور می گوید آب خوردن کشور هم به تحریم وابسته است بخشی از مردم ناخودآگاه رفع همه مشکلات را از منظر تحریم می‌بینند، اگرچه غلط است ولی این انتظار را رئیس‌جمهور کشور برای کشور ایجاد کرده و متاسفانه زدودن آن از ذهن مردم خیلی سخت است.

حسنخانی تصریح کرد: مساله بعدی، دشمنی های امریکاست. امریکایی‌ها هر روز با ابزار مختلف ایران را دچار دردسرهای اقتصادی می‌کنند. نفت و مسائل مالی ما را محدود می کنند، سوئیفت را روی ما می‌بندند، بانک مرکزی ما را تحریم می‌کنند. این موارد اتفاقاتی است که اگر برای هر کشوری رخ بدهد در آن کشور به سرعت فروپاشی اقتصادی رخ می دهد. خدا را شکر در ایران به دلایل مختلف تا الان این اتفاق نیفتاده است.

او ادامه داد: حجم دشمنی امریکا، اروپا و کشورهایی از همسایگان ما علیه ایران خیلی زیاد است. تمام اقتصادهای دنیا به نقاط ضعفشان حساس و شرطی هستند و شرطی بودن فقط برای ایران نیست. اینکه چرا اقتصاد ایران به مسائل بین‌المللی زیادی حساس است عمدتاً از دریچه ارز است. از جمله دلایل آن به واردات و صادرات وابستگی دارد و انتظاراتی که روسای جمهور بعضاً برای کشور در این باره  ایجاد کردند. ساختار اقتصاد کشور، دشمنی‌های امریکا با ما و اتفاقاتی که در طول این سال‌ها بعد از برجام (خوش‌بینی برجام و بدبینی‌های ناشی از خروج آمریکا از برجام) اتفاق افتاده همه دست به دست هم داده که اقتصاد ما را شرطی کرده است. کشور ظرفیت‌هایی دارد که فارغ از تحریم می‌توانیم کشور را به سمت بهبود و رفع مشکلات پیش ببریم.

حسن حسنخانی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد

این کارشناس اقتصادی با اشاره به تاثیر مذاکرات بر اقتصاد گفت: اگر توافقی حاصل شود البته واقعی باشد نه ظاهری؛ به دلیل اینکه برجام توافق ظاهری بود و قرار براین بود ممانعت از سرمایه گذاری در ایران و همچنین رفع و تبادلات مالی برطرف شود؛ شعارهایی بود که در برجام داده شد ولی عمل نشد. اگر توافق حقیقی و واقعی در اقتصاد ایران رخ بدهد حداقل بحث سرمایه گذاری خارجی در ایران را رونق می دهد، ریسک سرمایه گذاری خارجی را کاهش می دهد، امنیت اقتصادی ما را تقویت می کند، اعتماد همسایگان و شرکای تجاری ما را بیشتر می کند و واردات کالای سرمایه‌ای و تکنولوژی به کشور را افزایش می دهد. همچنین صادرات و احیای فرایندهای صادرات نفت ما را سرعت می بخشد و بخشی از مشکلات را حل می کند. اما آنچه به صورت پایدار اقتصاد کشور را احیا می کند و باعث رفع مشکلات می شود تکیه بر ظرفیت‌های درونی مثل نیروی کار بسیار ارزشمند است که در کشورمان جوان‌های تحصیل کرده داریم و دانش خیلی خوبی در کشور وجود دارد، اینها می تواند زمینه ساز تحولات اساسی شود.

 

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار