دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت:
روغن سازها با لابیگری به دنبال سود بیشتر هستند/اگر می خواهید پالایشگاه ها نابود شوند، قیمت ها را دستوری کنید
ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: در شرایطی که مقام معظم رهبری طی چند روز اخیر بار دیگر بر تقویت بخش خصوصی تاکید داشته اند، اما متاسفانه برخی شرکت های روغن ساز به دنبال لابی گری و مصوبه سازی برای دریافت لوب کات با قیمت نازل و ارزان هستند و به سودهای معقول رضایت نمی دهند؛ این اقدام روغن سازها خلاف قانون است.
طی چند روز گذشته حواشی در حوزه قیمت خوراک روغن سازها و تلاش این شرکت ها در جهت دریافت خوراک ارزان شکل گرفته که دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت در این گفت و گو کل ماجرا را تشریح کرده است.
ناصر عاشوری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در توضیح شرایط قیمت گذاری محصولات پالایشگاهها گفت: قبلاً پالایشگاهها و نفت خام متعلق به دولت بود لذا پالایشگاهها چه سود میکردند و چه زیان، دولت آن را میپذیرفت چون مالک آن بود. اما در حال حاضر پالایشگاهها براساس اصل ۴۴ قانون اساسی واگذار شدهاند و افراد در پالایشگاهها مجموعههای مختلفی مانند دارندگان سهام عدالت، افراد تحت پوشش تامین اجتماعی، کمیته امداد، صندوقهای بازنشستگی و دیگر مجموعههای خصوصی، سهام دارند بنابراین پالایشگاهها الان مالک دارند؛ درست است که خوراک پالایشگاه از دولت تامین میشود اما پالایشگاه دیگر متعلق به دولت نیست.
وی افزود: بنابراین سهامداران در پایان سال مطالبهگری میکنند که شرایط شرکت و سودآوری آن مطلوب باشد. از طرفی طبق مصوبه مجلس و ابلاغ دولت، فرآوردههای ویژه در اختیار مالکین و پالایشگاه است که از جمله این فرآوردههای ویژه، لوب کات بوده که خوراک روغن سازهاست. لذا طبق اختیاراتی که مجلس به دولت داده و پس از آن براساس مصوبه دولت، قیمت گذاری فرآوردههای اصلی مسئولیتش با دولت بوده و قیمت گذاری فرآوردههای ویژه در اختیار پالایشگاههاست؛ در این میان پالایشگاه ها، کار قیمت گذاری را به انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تفویض کرده است.
عاشوری اظهار کرد: از سوی دیگر، ما برای اینکه به مجلس و دولت ثابت کنیم ذیل شرکتها یا نهادهای دولتی نیسیتم، پالایشگاهها بودجه دولتی نمیگیرند. بنابراین هزینههای جاری آن ها، اورهال و تامین قطعات، هزینههای نگهداری و هزینههای طرحهای توسعهای آن ها از محل فروش همین فرآوردههای ویژه تامین میشود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت توضیح داد: خوراک روغن سازها لوب کات است لذا به دلیل اینکه بازار بصورت تصاعدی قیمتش بالا نرود و لوب کات را رقابتی نفروشیم، ستاد تنظیم بازار تکلیف کرده که لوب کات را فقط در اختیار روغن سازهای بزرگ قرار دهیم و ما تمکین کردهایم. یعنی چهار روغن ساز بزرگ، لوب کات را بین خودشان تقسیم میکنند و با قیمت پایه از ما میخرند.
وی تصریح کرد: بحثی که الان پیش آمده این است که این شرکتها به سود معقول برای بنگاههای اقتصادی خودشان قانع نیستند و من در پاسخ به این شرکتها خیلی شفاف میگویم که آقایان شما که مدعی هستید ما در جنگ اقتصادی هستیم، در جنگ اقتصادی بنگاه شما باید چند درصد سود کند؟ ۵ درصد؟ ۱۰ درصد؟ ۲۰ درصد یا ۳۰ درصد؟
وی تشریح کرد: در آخرین بررسیهای انجام شده، سود ۹ ماهه شرکتهای روغن ساز بصورت میانگین ۲۵ درصد بوده است. شرکت نفت بهران سود ۴۸ درصد، شرکت نفت سپاهان سود ۳۳ درصد، شرکت ایرانول سود ۱۹ درصد و شرکت نفت پارس سود ۱۷ درصد در کدال به ثبت رساندهاند؛ این در حالی است که میانگین سود کل پایشگاههای کشور ۷ درصد بوده است.
وی در انتهای سخنان خود خاطرنشان کرد: ما از شرکتهای روغنساز خواهش میکنیم که به سود ۲۵ درصدی خود قانع باشند و همچنین از دولتمردان این تقاضا را داریم که حریم بنگاه داری بخش خصوصی را رعایت کنند.
نظر شما