محمد شریعتمداری در نشست هماندیشی با تولیدکنندگانی ایرانی صنعت پتروشیمی در پتروکم:
اصلاح آییننامه معاملات هلدینگ خلیجفارس با رویکرد حمایت از ساخت داخل ابلاغ شد/ تولیدکنندگان داخلی به رعایت همه استانداردها و زمانبندی متعهد باشند
در روز پایانی دومین همایش و نمایشگاه ایران پتروکم، نشست هماندیشی محمد شریعتمداری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس با فعالان صنعتگران داخلی و شرکتهای دانشبنیان و مدیران عامل شرکتهای تابعه هلدینگ خلیجفارس در کیش برگزار شد.
تبادل نظر و طرح دغدغهها، مشارکت در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی، حمایت از ساخت داخل و تقویت شرکتهای دانشبنیان کشور از مهمترین اهداف برگزاری این نشست بود.
شریعتمداری با اشاره به بازدیدهایی که در دو روز گذشته از نمایشگاه پتروکم داشت، گفت: تقریباً مسائلی که در این دو روز از سوی صنعتگران مطرح شد مشترک است، در خصوص ممنوعیت واردات کالاهایی که در داخل تولید میشود، با توجه به این که سابقاً نیز وزیر صمت بودم، باید بگویم که دو نهاد وزارت صمت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی دراینخصوص مسئولیت دارند، بهاینترتیب که متولی ممنوعیت واردات کالاهای تولید داخل به کشور وزارت صمت است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم بهعنوان رگولاتوری مسئولیت رشد و بالندگی صنعت پتروشیمی را برعهده دارد؛ ازاینرو ما و شما تولیدکنندگان باید تلاش کنیم تا این مساله حل شود.
وی در خصوص حمایت از ساخت داخل ادامه داد: هلدینگ خلیجفارس یک مجموعه اقتصادی است و به طور طبیعی باید به سود و منفعت سهامدارانمان بیندیشیم، هرچند ما بهنوعی از طرف دولت در امر خصوصی دخالت میکنیم، بااینحال نگاه ملی ما ایجاب میکند که حمایت از ساخت داخل را رأس فعالیتهای خود قرار دهیم.
وی ادامه داد: برخی از حمایتها از تولیدکنندگان داخلی بهصورت تعرفهای و بخشی هم بهصورت ممنوعیت واردات کالاهای تولید داخل است. من در زمانی که وزیر صمت بودم ورود ۱۴۰۰ قلم کالا را ممنوع کردم، هرچند معتقد به تجارت آزاد هستم که حتی معتقدم که با وضع تعرفه بینهایت بهجای ممنوعیت ورود کالا به داخل خیلی بهتر میتوانیم از تولیدکنندگان داخلی حمایت کنیم چرا که اگر تولیدکنندگان رقیب نداشته باشند، از بین خواهند رفت.
شریعتمداری گفت: بااینحال در همین مدت برگزاری نمایشگاه به همکارانم در هلدینگ خلیجفارس گفتهام که در رقابت بین خرید خارجی و تولید داخل، اصالت با تولید داخلی است، این موضوع را نیز بهعنوان سیاست داخلی گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس به همه همکارانم در این مجموعه اصلاح آییننامه معاملات را که یکی از آنها خرید خارجی است را ابلاغ کردهام.
مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس همچنین خطاب به سازندگان داخلی گفت: همانطور که میدانید برخی از تولیدات شما پیشنیاز تولید ثانویه است، اگر قرار است قطعه یا کالایی دیر به دست مجتمعها برسد بر روی تولید نهایی ما تأثیر میگذارد، بنابراین شما هم نباید انتظار داشته باشید که آنها برای تأخیر در تحویل کالاها منتظر بمانند، ازاینرو شما نیز باید در این زمینه متعهد به زمانبندی تحویل کالاها باشید.
شریعتمداری با اشاره به اهمیت توجه به استانداردهای تولید کالاها و تجهیز ادامه داد: با توجه به این که واحدهایی که به تولید میپردازند از حساسیت بالایی برخوردار هستند؛ بنابراین باید رعایت استانداردهای تولید تجهیزات و کالاها در اولویت تولیدکنندگان قرار بگیرد، از همکارانم هم تقاضا دارم که در خرید خارجی و داخلی، ریسک داخلی را پذیرفته و به تولیدکنندگان داخلی اعتماد داشته باشند؛ اما باید توجه داشته باشید که همه استانداردها را رعایت کنید.
مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس درباره رفع مشکلات تأمین مالی و ضمانتها برای شرکتهای دانشبنیان با اشاره به تأسیس صندوق CVC نیز گفت: امروز دکتر ستاری پیامک دادند که CVC هلدینگ خلیجفارس در صندوق نوآوری و شکوفایی به تصویب رسیده است. به این ترتیب این صندوق با هزار میلیارد تومان سرمایه فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
وی افزود: ما در یک همکاری مشترک با صندوق نوآوری و شکوفایی و بانکها با ایجاد صندوق CVC به سمت رفع مشکلات ضمانتها گام خواهیم برداشت. البته قانون جهش تولید دانشبنیان نیز قانون خوبی است که نقاط مترقی خوبی در آن اندیشیده شده است.
شریعتمداری همچنین گفت: روز شنبه به همه شرکتهای تابعه هلدینگ ابلاغ کردیم که ۲ درصد از فروش جاری و سال آینده خود را به تحقیقوتوسعه اختصاص دهند که معتقدم این ابلاغیه تحول خوبی را در فعالیت شرکتهای نوآور ایجاد خواهد کرد.
وی درباره دغدغه برخی از سازندگان مبنی بر این که چون تاکنون تولید بار اول نداشتهاند و هلدینگ اطمینانی برای همکاری با این شرکتها ندارد، افزود: ما درهرحال برای همکاری با تولیدکنندهای که برای نخستینبار است که به تولید یک کالا یا تجهیز میپردازد دارای محدودیت هستیم، اما اگر تولیدکنندگان تجربه ساخت کالاهای دیگری را دارند این مساله میتواند ملاک برای بررسی و همکاری قرار بگیرد. من نیز ضمن توصیه به این امر که تمام تلاش خود را به کار میبرم که با تمام قوا از تولید داخل حمایت کنم، بااینحال از شما نیز میخواهم که به ما کمک کنید تا به مقررات و تنظیم گیری مناسبی دراینارتباط برسیم.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس گفت: آنچه که در قانون جهش تولید آمده است قطعاً به ما برای همکاری با تولیدکنندگان کمک میکند، اما باز هم نیازمند نظر و دیدگاههای شما برای اصلاح مقرراتمان در همه عرصهها هستیم.
وی در پاسخ به یکطرفه بودن قرارداد با تولیدکنندگان گفت: در این مورد معتقدم کاملاً حق با شماست. با این که من سالهاست در دولت هستم، اما حق را به شما میدهیم؛ بنابراین از همکارانم تقاضا دارم بیشتر به تولیدکنندگان داخلی اعتماد کرده و ریسک این کار را نیز بپذیرند. امیدوارم سال آینده در نمایشگاه پتروکم ما به وعدهای که به شما دراینارتباط دادیم عمل کرده و قراردادهای یکطرفه ما نیز دراینارتباط اصلاح شود.
شریعتمداری درباره استهلاک داراییهای فیزیکی که پیشنیاز محصولات ثانویه است، گفت: حرفوحدیث دراینارتباط بسیار فراوان است، اما قدمهای اولیه دراینارتباط با استفاده از هوش مصنوعی و ابزارهای گوناگون برداشتهایم و قدمهای بهتری نیز خواهیم برداشت.
وی بار دیگر بر حمایت از تولید داخلی و این که حق را به تولیدکنندگان داخلی در پرداخت مطالبات میدهد گفت: بااینحال باید بپذیرید که ما نیز با محدودیتهای مالی برای پرداخت به پیمانکارانمان مواجه هستیم. اما از همه مدیران شرکتهای تابعه میخواهم تا جایی که برایشان مقدور است با تولیدکنندگان راه بیایند. ما نیز منصوب شدهایم تا ریسک کرده و از تولیدکنندگان ضمن حفظ حقوق سهامداران حمایت کنیم.
شریعتمداری افزود: همکاران ما هم در هلدینگ در قراردادهایی که با پیمانکاران منعقد میکنند نوسانات نرخ ارز را پیشبینی کرده و ریسکهایی که دراینارتباط وجود دارد را پوشش دهند، ما هم تلاش میکنیم در این زمینه از تولیدکنندگان داخلی حمایت کنیم.
مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس درباره صادرات محصولات نیز گفت: مسئولیت این که چه کالایی صادر میشود وزارتخانهها و سازمانهای تولیدی هستند. بااینحال امکان همکاری با کشورهای دیگر برای ما فراهم است و میتوانیم با کشورهای دیگر دراینخصوص ارتباط برقرار کنیم.
اولویت انتخاب در خریدها کیفیت است یا قیمت؟
شریعتمداری در پاسخ به سؤالی درباره اولویت انتخاب در تأمین تجهیزات موردنیاز در شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس بین بخش خصوصی و دولتی گفت: قطعاً اولویت نخست و انتخاب قطعی ما برای تأمین تجهیزات و قطعات، بخش خصوصی خواهد بود حتی اگر بخش دولتی مقابل، از بزرگتر ین شرکتهای دولتی باشد.
وی افزود: این موضوع به مدیریت توسعه هم ابلاغ شده که وندورلیست شرکت ما همه از شرکتهای تولیدکننده باشند.
سؤال بعدی درباره ترجیح قیمت به کیفیت در خریدهای هلدینگ بود که مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس اینطور پاسخ داد: شنیدهام که برخی میگویند که در خریدها گاهی اولویت به قیمت ارزانتر داده میشود؛ اما اینگونه نیست و از این به بعد همواره مبنای خریدهای ما کیفیت خواهد بود.
شریعتمداری ادامه داد: البته مشکلاتی در آییننامه معاملاتی وجود دارد که گفتهایم این موارد بررسی و بهسرعت اصلاح شود. چرا که معتقد هستم دانش فنی پشتوانه هر محصول باید ملاک انتخاب و ارزیابی محصولات باشد.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در بخش پایانی سخنان خود گفت: پیشنهاد ما بر دائمی شدن دبیرخانه نمایشگاه ایران پتروکم و پتروفن است تا نظرات و دیدگاههای کارشناسان و مدیران مجموعهها و شرکتها در روند برگزاری نمایشگاه دریافت شود و در زمانی مقتضی به این پیشنهادها پرداخته و بررسی شود و شاید در طی سال بتوان ملاقاتهایی را با دوستان ترتیب داد. چنانچه تصمیم به دائمی شدن دبیرخانه گرفته شد، این تصمیم به همگان اعلام عمومی شود تا پیشنهادهای اصلاحی و نظراتشان را ارائه کنند.
وی گفت: البته در طی برگزاری نمایشگاه شخصاً و نیز مشاورانم در غرفهها حاضر بودیم و صحبت کردیم و امیدوارم بهاندازه کافی دیدگاهها منتقل شده باشد. مهم است که بین تولیدکننده و خریداران ارتباط و تعامل نزدیک برقرار شود چرا که این مساله به بهبود کیفیت تولید میانجامد.
شریعتمداری در پاسخ به یکی از مدیران پتروشیمی که خواستار برقراری عدالت میان تولیدکننده داخلی و شرکتهای خارجی از سوی شرکتهای بزرگ و هلدینگ خلیجفارس بود، خاطرنشان کرد: همه کشورهای دنیا در شروع کارشان در عرصه اقتصاد و تجارت سیاست درهای باز را دنبال نکردند؛ بلکه وقتی به بلوغ رسیدند تعرفه را صفر کردند.
وی در پایان تأکید کرد که برگزاری نمایشگاه پتروکم برای حمایت از تولیدات و تولیدکنندگان داخلی است.
در ادامه این نشست، نماینده یکی از شرکتهای حاضر در جلسه که در زمینه مصنوعات سنگین فلزی فعال است، با بیان اینکه ما در حوزه کربن فعالیت میکنیم، درخواست تشکیل کارگروهی برای همکاری با شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس در این باره را مطرح کرد تا امکان تبادل و همکاری در زمینههای مطالعاتی و طراحی فراهم شود.
مهندس نشان زاده، معاون برنامهریزی و توسعه کسبوکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس در پاسخ به این سؤال گفت: در این باره سه گروه آییننامه معاملات وجود داشت که در سال ۱۴۰۰ و پیرو آخرین اصلاح معاملات، مقرر شد استفاده از ضمانتنامه صندوق نوآوری برای همه شرکتها قابلاستفاده باشد.
وی اظهار داشت: در بحث قراردادها چه در APCها و چه شرکتهای دانشبنیان به فراخور سرمایهگذاری و شرایط مالی و نقدینگیشان همچنین درنظرگرفتن ضریب آسیبپذیری لازم است که در خصوص قرارداد با اینها تجدیدنظر کنیم.
نشان زاده پیشنهاد داد با طراحی مدلی تازه از قراردادها و با درنظرگرفتن شرایط روز، مدلی از قراردادها تنظیم شود که ابهامهای موجود در آن برطرف شود.
وی اظهار امیدواری کرد در موضوع نظامنامه و حساسیتهای موجود درباره کنترل و نظارت هم با مشارکت و همکاری سازمانهای ذیربط و ناظر نظیر وزارت صنعت، معدن و تجارت نظامنامه یا دستورالعمل مرتبط با ساخت داخل تنظیم شود که شامل مسائل ایمنی و نظایر این باشد تا هیچ نقطه ابهامی در این زمینه باقی نماند.
شرکتهای تولیدکننده و دانشبنیان صنعت پتروشیمی چه گفتند؟
در این نشست نایبرئیس هیئتمدیره شرکت هیلاویس شرکت طراح و سازنده مبدلهای کلدباکس، نیز گفت که خواهش ما این است که سایر مجتمعهای هلدینگ خریدهای خارجی خود در این زمینه را متوقف کنند.
نماینده شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با معرفی شرکت خود از شریعتمداری درخواست کرد که بازدیدی از شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان داشته باشد.
نماینده یک شرکت تولیدکننده ولو از جمله مشکلاتی که شرکتهای داخلی با آن مواجه هستند را ضمانتهای بانکی اعلام کرد و گفت که نیاز است که ابزارهای مالی دراینارتباط شناسایی شود و نیاز است که شرکتهای دانشبنیان زیر چتر حمایتی صندوق نوآوری هم قرار بگیرند.
مدیرعامل گروه پرتو نیز درخواست داشت تا از واردات کالاهایی که تولید داخل میشود جلوگیری شود.
نماینده شرکت صنایع رنگینه و کاتالیست پارس با بیان این که قراردادی که هلدینگ با تولیدکنندگان داخلی منعقد میکند کاملاً یکطرفه و به ضرر تولیدکنندگان است گفت که در قراردادها اگر ما کالا را بهموقع تحویل ندهیم جریمه میشویم؛ اما هیچ جریمهای برای تأخیر در پرداختها پیشبینی نشده است؛ بنابراین درخواست داریم این قراردادها را اصلاح کنید.
مدیرعامل یک شرکت توسعهدهنده نرمافزارهای دادههای فیزیکی، ضمن تشکر از برگزاری نمایشگاه پتروکم و همافزایی ایجاد شده در این نمایشگاه، درخواست کرد که توجه بیشتری به سند مدیریت داراییهای فیزیکی در شرکتها شود و استفاده از این سند اینترنت اشیا را در شرکت جدی گرفته و دیجیتالیزهشدن را در اولویت فعالیتهای هلدینگ قرار دهند.
مدیرعامل شرکت توسعه انرژی مهرآرا نیز درخواست ممنوعیت واردات کالاها و تجهیزاتی که در داخل تولید میشود داشت.
نماینده شرکتهای سازنده مصنوعات فلزی سنگین با بیان این که ما در حوزه کربن کپچرینگ فعالیت میکنیم، گفت: تقاضا داریم کارگروهی با شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ دراینخصوص تشکیل داده و بتوانیم با هم همکاری داشته باشیم ما نیز آمادگی همکاری و ارائه هر نوع مطالعه و طراحی را در این زمینه داریم.
نظر شما