گزارش اختصاصی صفحه اقتصاد از ماکو
مزیتها و ویژگیهای منحصر به فرد منطقه آزاد ماکو
سازمان منطقه آزاد ماکو همانند دیگر مناطق آزاد در ایران دارای مزیتهایی خاص برای سرمایهگذاران است که البته چند مزیت منحصر بهفرد دیگر همچون استفاده از ظرفیتهای فرایند اکتشافی در مسیر تبدیل شدن به جریان صنعتی معدنی، نقشآفرینی در توسعه روابط ایران و کشورهای CIS به دلیل داشتن ویژگیهای خاص ترانزیتی و موقعیت جغرافیایی و همچنین توسعه راهبردی این منطقه با رویکرد شهر هوشمند است.

مناطق آزاد ایران دارای قابلیت ها و مزیت هایی برای سرمایه گذاران است، علت این امر داشتن ویژگیهایی همچون معافیتهای مالیاتی و گمرکی، عدم نیاز به ویزا برای سرمایه گذاران خارجی و امکان مشارکت تا میزان مشارکت ۱۰۰ درصدی در سهم سرمایه گذاری است.
سازمان منطقه آزاد ماکو نیز از این امر مستثنی نیست. مزایای خاص منطقه آزاد ماکو موجب شده تا این منطقه از نظر سرمایهگذاران در میان دیگر مناطق آزاد دارای جذابیتهای ویژه سرمایهگذاری باشد.
منطقه آزاد ماکو در مسیر جریان صنعتی معدنی
معدن اورانیوم در شمال استان آذربایجان غربی زیبایی سرمایهگذاری و جذابیتهای توسعهای منطقه آزاد ماکو را دوچندان کرده است. معدنی که اکنون عملیات اکتشاف آن آغاز شده و به گفته مدیر سازمان انرژی اتمی ایران سببساز قرارگرفتن این منطقه آزاد در مسیر جریان صنعتی معدنی است.
سازمان منطقه آزاد ماکو، در نقطه آغاز یک سرمایه گذاری صنعتی و معدنی قرار دارد. با بهره برداری از این پروژه،منطقه به یکی از کانون های مهم صنعتی و معدنی تبدیل و به تبع آن رشد اقتصادی منطقه را شاهد خواهیم بود. .در این پروژه معدنی هم تامین نیازهای سازمان انرژی اتمی تامین می شود و هم با استحصال عناصر گرانبهای دیگر آن - همچون طلا و مس که دارای نتایجی مهم در فرایند زنجیره ارزش معدن است- با کمک منطقه آزاد ماکو میتواند نقشی اساسی را در توسعه اقتصادی منطقه ایفا کند.
رویکرد شهر هوشمند با بهره گیری از فناوری نوین
به گفته کارشناسان شهر هوشمند مانند محرکی برای دیگر تکنولوژیهای هوشمند است و با این نگاه و تعامل زمینه گام برداشتن در راستای منطقه آزاد هوشمند و شهر هوشمند فراهم میشود. منطقه آزاد هوشمند پیش نیازی برای رسیدن به اقتصاد دیجیتال و پیشرفت در زمینه های گوناگون است.
به همین منظور، سازمان منطقه آزاد ماکو اقدام به تدوین چشم انداز توسعه راهبردی منطقه آزاد ماکو با رویکرد شهر هوشمند با بهره گیری از فناوری نوین کرده است و برای نیل به این مقصود مهم، تفاهم نامه همکاری را با شرکت فناوری اطلاعات فوجیان هواری چین در زمینه سرمایه گذاری دیتا سنتر و تولید دستگاه سرور منعقد کرد.
به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو، این منطقه به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور ظرفیتی متفاوت برای توسعه دارد و آن واگذاری زمین برای تولید انرژی و صادرات آن و تولید ماینینگ و راه اندازی دیتاسنتر در این منطقه است. هزینه پایین کولینگ فعالیت های صنعتی در این منطقه نتیجه مزیت آب و هوایی این منطقه است و این امر موجب شده تا مدیریت سازمان منطقه آزاد ماکو تصمیم بگیرد تا برند منطقه آزاد ماکو را به سمت تکنولوژی، هوشمندسازی و صادرات انرژی هدایت کند.
از دیگر اقدامات این منطقه آزاد ماکو در خصوص تولید انرژی و لجستیک هوشمند میتوان به انعقاد تفاهم نامهای با یکی از شرکت های چینی اشاره کرد که به دلیل عبور خط لوله گاز صادراتی از این منطقه، ویژگی خاص راهاندازی همزمان برق و حرارت (CHP) را دارا میباشد.
منطقه آزاد ماکو، رویکرد توسعه و تکمیل زنجیره ارزش انرژی و تکنولوژی را دنبال میکند که برای تکمیل این زنجیره بنا دارد تا انتقال سرورهای پشتیبانی ماینینگ به این منطقه در کنار مونتاژ و تولید تکنولوژی های نوین همچون لب تاپ، وایجاد دیتا سنتر به انجام برساند.
تولید انرژی ارزان برای سرمایه گذاری در زمینه دیتاسنتر و تجمیع آن ها در این منطقه از مزیتهای اساسی در این منطقه به شمار میرود که به دلیل مجاورت با فیبرهای بینالملل این منطقه را تبدیل به شاهراهی در زمینه ایجاد مراکز داده کرده است.
در همین راستا، توافقی میان این سازمان با شرکت ارتباطات مرکز داده ماکو در ۴ فاز عملیاتی طراحی شد و بالاترین ضریب دسترسی اتصال به نقاط فیبر بینالملل و فیبر سرزمین اصلی یعنی ایران برایش در نظر گرفته شده است.
نقش منطقه آزاد ماکو در توسعه و بهبود روابط ایران با حوزه CIS
سازمان منطقه آزاد ماکو به عنوان دروازه تجارت و ترانزیت به جهت امکان تسهیل ترخیص کالاها و تجهیزات مشتریان بینالملل شناخته میشود. ظرفیتهای قابل توجه ترانزیتی و موقعیت جغرافیایی منطقه آزاد ماکو میتواند برای توسعه و بهبود روابط ایران و کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) نقش ویژهای ایفا کند.
گواه این موضوع، صحبتهای اخیر رئیس شورای بین دولتی مدیریت راه کشورهای مشترکالمنافع در دیدار با مدیرعامل منطقه آزاد ماکو است. وی ظرفیتهای اقتصادی منطقه آزاد ماکو را عاملی در توسعه مراودات کشورهای مشترکالمنافع با ایران عنوان کرد.
منطقه آزاد ماکو به سبب قرار گرفتن در کریدور مواصلاتی شرق به غرب و شمال به جنوب از جمله مناطق استراتژیک محسوب میشود که بهرهبرداری از ظرفیت حمل و نقل و ترانزیت آن میتواند نقشی گسترده و اساسی را در توسعه گردشگری و تجارت بیبدیل ایفا کند. استانداردسازی و توسعه راهها و جادههای منطقه میتواند موجب ایفای نقش بهتر ماکو در ترانزیت منطقه شود.
نظر شما