آیا پایان احتمالی جنگ اوکراین تاثیری بر مذاکرات ایران و آمریکا خواهد گذاشت؟ /حرفهای امثال احمدینژاد واقعیت دارد؟
به گفته ی یک کارشناس سیاست خارجی، بحران اوکراین اگر تمام شود در سطح بین المللی تاثیر مثبتی خواهد داشت. از جمله در روند مذاکرات ایران و آمریکا؛ اما اگر بحران تشدید شود برای کل دنیا اثرات منفی دارداز جمله ایران .

دونالد ترامپ در آخرین واکنش ها به جنگ اوکراین ابراز امیدواری کرد که در هفته جاری توافقی میان روسیه و اوکراین برای پایان دادن به جنگ به دست آید.دیروز(سه شنبه) هم کاخ سفید اعلام کرد که ویتکاف اواخر این هفته برای چهارمین بار به مسکو خواهد رفت و با پوتین دیدار خواهد کرد.
ظاهرا پیشنهاد نهایی آمریکا برای پایان جنگ اوکراین مستلزم موافقت کییف با چارچوبی است که بر مبنای آن آمریکا شبهجزیره کریمه را به عنوان بخشی از روسیه به رسمیت میشناسد و اوکراین باید تسلط غیر رسمی روسیه را بر تقریبا تمام سرزمینهای اشغالی از سال ۲۰۲۲ بپذیرد.
از سوی دیگر برخی نیز معتقدند اوکراینیها در ۲۴ ساعت گذشته سیگنالهایی فرستاده اند که نشانگر تمایل آنها به بحث در خصوص یک آتش بس ۳۰ روزه به جای پذیرفتن چارچوب طرح صلح ترامپ، در نشست لندن است.
نشستی که قبل از برگزاری با چالشهای جدی روبهرو شده بود؛ زیرا کناره گرفتن وزیر امور خارجهٔ ایالات متحده مارکو روبیو، و وزیر خارجهٔ بریتانیا دیوید لمی و دیگران از این نشست، عملاً این نشست را تنزل داده و سایهٔ سنگینی بر تلاشهای جاری برای صلح انداخته است.
اینکه ایا طرح صلح ترامپ به موفقیت خواهد رسید و اروپایی ها نیز ترامپ را دراین طرح همراهی خواهند کرد و همچنین ارتباط این صلح با روند مذاکرات ایران و آمریکا صولاتی بود که خبرگزاری "خبرآنلاین "از حسن بهشتیپور، پژوهشگر و کارشناس روسیه و اوراسیا پرسید که در ادامه میخوانیم:
پرونده اوکراین؛ پیچیدهتر از آنچیزی است که ترامپ فکر میکند
***ازطرح صلح اوکراین ما چه می دانیم وقرار است چند درصد خاک این کشور به روسیه واگذار شود؟
رسما گفته نشده که این طرح چیست ولی آنچه که آقای ترامپ در ملاقاتش با زلنسکی مطرح میکرد این است که عملاً حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین تجزیه شود، یعنی بخشهای شرقی آن چهار استانی که اشغال شده به اضافه کریمه از اوکراین جدا و ضمیمه خاک روسیه شود. البته اوکراین هنوز این را نپذیرفته ولی فعلا یک آتش بس قرار بود برگزار شود که هنوز در آن آتش بس هم مانده اند و این آتش بس ۳۰ روزه نیز انجام نشده است. یعنی برخلاف آنچه که ترامپ پیش بینی می کرد قضیه پیچیده وچند وجهی است و به این سادگی عملاً امکان پذیر نیست.
در خبرها آمده بود که احتمال نرمش روسیه در این باره وجود دارد ،نظر شما چیست؟
باید نرمش روسیه ترجمه شود ،من در وبلاگ خودم طرح صلح اوکراین و روسیه را نوشته ام که از نگاه من چه شرایطب باید برقرار شود تا هم روسیه راضی باشدو هم اوکراین و هم منطق بینالملل بپذیرد، چون واقعا ضمیمه کردن خاک یک کشور به کشور دیگر اصلا ولو اینکه با زور باشد صلح را مداوم نمیکند و ولو اینکه به آنها تحمیل شود هر لحظه اوکراینی ها قدرتمند شوند باز در وضعیت بحران بر خواهند گشت . در هر صورت فکر میکنم که این کوتاه آمدن روسها یا انعطاف نشان دادن روسیه باید ترجمه شود تا ببینیم در چه زمینه ای کوتاه آمده است.
مثلا اگر اوکراین، بپذیرد و تعهد بدهد که دیگر نمی خواهد عضو ناتو شود یک گره ای را باز می کند و بهانهای که دست روسیه برای حمله به اوکراین بوده را حداقل از طرف روسی می گیرد و بعد اگر طرف روسی واقعاً بپذیرد که بجای اینکه این چهار تا استان زمینه خاک روسیه شود به عنوان یک مناطق خودمختار به رسمیت شناخته شوند(یعنی در چارچوب اوکراین فدرال این چهار تا استان را خودمختار اعلام تحت حاکمیت اوکراین اعلام کنند اما مجلس محلی و اختیارات محلی داشته باشند) بیشتر بخاطرآن حدود ۷ میلیون اوکراینی روس تباری که در مناطق شرقی زندگی میکنند و روسیه مدعی است مدافع حقوق روس تبارهای اوکراین هم هست .اگر چنین چیزی شود شاید یک زمینهای برای تحقق صلح در اوکراین فراهم شود.
اروپا از پذیرش صلح ترامپ احساس خطر میکند
*** آیا اروپایی ها این طرح صلح را می پذیرند و یا بصورت جداگانه بدون آمریکا جنگ را ادامه می دهند؟
اروپایی ها دنبال مذاکره هستند و با طرف آمریکایی مذاکره کرده اند تا ببینند دقیقا آمریکا چه می خواهد، در همین اجلاس اخیر پاریس رئیس جمهورفرانسه آقای مکرون با ونس معاون رئیس جمهور آمریکا و همچنین وزیر خارجه آمریکا و ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در مسئله اوکراین گفتگوی مفصلی داشتند و شرایط اروپایی ها را گفتند ولی هنوز جزئیات منتشر نشده تا ما بدانیم که دقیقا چه طرحی را آمریکایی ها دارند و چه طرحی را اروپایی ها قبول دارندو چه طرحی را روسیه، فقط کلیات را مطرح میکنند .در هر حال به نظر میرسد که طرف اروپایی چون نگران امنیت خود و تاثیرات جنگ روسیه در اوکراین برامنیت اروپا است در حالی که طرف آمریکایی اصلا نگران امنیت خود نیست چون هزاران کیلومتر با صحنههای جنگ فاصله دارد برای همین طرف اروپایی بیشتر مُصر به آتش بس و برقراری صلح است اما نه با تسلیم طرف اوکراینی ،چون اگر طرف اوکراینی تسلیم شود این سیر ممکن است ادامه پیدا کند چون اروپایی ها به شدت نگران این هستند که این ختم به اوکراین نشود و این توسعه و زیاده خواهی طرف روسی برای شرق اروپا ادامه پیدا کند.
ضربالاجلها بلوف است؛ترامپ خودشیفته است و نیاز دارد در اخبار مطرح باشد
*** ترامپ گفته تا آخر این هفته تکلیف این صلح را مشخص میکنم به نظرتان در نهایت هزینه فایده این برای آمریکا چیست؟
از این حرفها زیاد میزند شما بهش توجه نکنید،اینها حرفهای تبلیغاتی است ،ترامپ گفت که تکلیف غزه را ۲۴ ساعته روشن می کندو نتوانست .حرف میزند وادعا می کند، این آدم خودشیفته است و نیاز دارد که در اخبار مطرح باشد و بعید میدانم گره ای به این بزرگی را بشود تا آخر هفته حل کرد.ترامپ برای تشئیع پیکر پاپ به اروپا خواهد رفت و شاید در آنجا مذاکرتی با طرف اروپایی داشته باشد ولی من بعید می دانم تا آخر هفته بتواند چنین کاری انجام دهد.
آیا تعیین تکلیف اوکراین به مسئله توافق هستهای ایران نیز مرتبط است یا خیر؟
نه ،اینها را در داخل به هم ربط می دهند . واقعاً جنگ در اوکراین یک جنگ تمام عیار بود که تمام جهان را تحت تاثیر قرار داد،امنیت انرژی و امنیت مواد غذایی رابه خطر انداخت چون روسیه و اوکراین به تنهایی یک چهارم قَله دنیاراتامین میکردند.همچنین تهدیدهایی که از نظر هسته ای مطرح شد فوق العاده خطرناک بود .بنابراین از نظر بین المللی بحران اوکراین اگر مهار شود در صحنه دنیا تاثیر مثبت می گذارد از جمله در روند مذاکرات ایران و آمریکا.
اما اینکه بگوییم ما الزاماً مثل حرفهایی که امثال آقای احمدی نژاد میزنند که اوکراین را آمریکا فروخت به روسیه و سوریه را معامله کرد حرف های سطحی است و عمق ندارد ،این داستان هایی است که در ذهن ها شکل میگیرد و با واقعیت کیلومترها فاصله دارد.
در مورد ایران هم می گویند که روسیه حاضر است در مورد ایران معامله کند در حالی که روسیه خودش در این ماجرا بازیگر است و درگیر موضوع با غرب است و چه معاملهای میتواند در مورد ایران انجام دهد. واقع بینانهاش این است که بحران اوکراین اگر تمام شود در سطح بین المللی تاثیر مثبت خواهد گذارداز جمله روی روند مذاکرات ایران و آمریکا اما اگر بحران تشدید شود برای کل دنیا اثرات منفی دارد از جمله ایران .
نظر شما