چقدر با صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله آشنایی دارید؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت مناسب برای افرادی است که میزان ریسک‌پذیری پایینی دارند و مایل به کسب بازدهی تقریبا ثابت هستند. به عنوان مثال می‌توان از صندوق آوند مفید یاد کرد که یک صندوق درآمد ثابت قابل معامله (ETF) با نماد آوند است.

چقدر با صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله آشنایی دارید؟
صفحه اقتصاد -

امروزه یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در بورس، خرید واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) است. شاید در همین ابتدای امر برای سرمایه‌گذاران این سوال پیش بیاید که بورس چیست و نحوه  سرمایه‌گذاری در صندوق‌های قابل معامله به چه صورت است، که در ادامه به این موضوع پرداخته می‌شود.

تاریخچه و مطالعات اولیه برای شکل‌گیری بازار سرمایه در ایران به سال ۱۳۱۵ هجری‌ شمسی باز می‌گردد و این بازار فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۴۶ آغاز کرد.

در بورس ایران به صورت کلی دو روش برای سرمایه‌گذاری وجود دارد که عبارتند از: روش مستقیم و غیرمستقیم. در روش سرمایه‌گذاری به صورت مستقیم، سرمایه‌گذار پس از بررسی شرایط و تحلیل سهام موجود در بازار سرمایه، به شخصه به خرید و فروش سهام می‌پردازد، اما در روش سرمایه‌گذاری به صورت غیرمستقیم، سرمایه‌گذاران دارایی خود و مدیریت آن را بر عهده یک تیم مجرب و دارای مجوز‌های لازم از سوی سازمان بورس می‌گذارند. این افراد معمولا زمان یا مهارت کافی برای معاملات در بازار سرمایه را ندارند. سرمایه‌گذاری غیرمستقیم نیز به دو شیوه سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا انعقاد قرارداد سبدگردانی انجام می‌شود.

صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی از ابزار‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بورس هستند. صندوق‌ها مدیریت دارایی‌ سرمایه‌گذاران را به عهده می‌گیرند و مطابق با امیدنامه و اساسنامه خود، دارایی سرمایه‌گذاران را در اوراق بهادار بورسی سرمایه‌گذاری می‌کنند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری نقش مهمی در بازار‌ سرمایه دارند. این صندوق‌ها انواع مختلفی دارند که به سرمایه‌گذاران انتخاب‌های متنوعی جهت سرمایه‌گذاری ارائه می‌دهند. صندوق‌ها امکان سرمایه‌گذاری در انواع مختلفی از دارایی‌ها مانند سهام، اوراق با درآمد ثابت، گواهی‌های سپرده کالایی و … را فراهم می‌کنند. این انتخاب‌های متنوع، به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهند که متناسب با میزان ریسک‌پذیری و بازده مورد انتظار، بتوانند بهترین گزینه را برای سرمایه‌گذاری خود انتخاب کنند.

نحوه معاملات صندوق‌ها

صندوق‌های سرمایه‌گذاری به دو دسته کلی صندوق‌های قابل معامله و صندوق‌های صدور و ابطالی تقسیم می‌شوند.

صندوق های قابل معامله ( ETF)

صندوق‌های قابل معامله (ETF)، از طریق سامانه‌های معاملاتی برخط کارگزاری‌ها مانند سهام در روزها و ساعات مشخص و مختص به خود، در  بازار سرمایه معامله می‌شوند. قیمت‌های صندوق ETF  در بازار به صورت مداوم تغییر می‌کند و توسط عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. این قیمت‌ها در طول روز از طریق سامانه‌های معاملاتی و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) قابل مشاهده هستند.

اغلب صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) به واسطه بازارگردان‌هایی که دارند از قابلیت نقدشوندگی بالاتری نسبت سهام برخوردار هستند. که به واسطه این امر، سرمایه‌گذاران می‌توانند به راحتی به سرمایه خود دسترسی داشته باشند.

صندوق‌های صدور و ابطالی

این نوع از صندوق‌ها به صورت مستقیم در بازار سرمایه قابل معامله نیستند و سرمایه‌گذاران نمی‌توانند از طریق سامانه معاملات برخط، صدور و ابطال این صندوق‌ها را انجام دهند. سرمایه‌گذاران  برای صدور و ابطال واحد‌های این صندوق‌ها، باید به وب‌سایت یا سایر سامانه‌های مشخص هر صندوق مراجعه کنند.

قیمت‌های صندوق‌های صدور و ابطالی به صورت روزانه و با توجه به ارزش خالص دارایی‌های صندوق (NAV) تعیین می‌شود. این قیمت‌ها معمولاً در روز معاملاتی بعد و از طریق سایت هر صندوق قابل مشاهده است.

ترکیب دارایی صندوق‌ها

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از لحاظ ترکیب دارایی به دسته‌های سهامی، مختلط، با درآمد ثابت، مبتنی بر کالا و …  تقسیم می‌شوند. هر کدام از این صندوق‌ها بر روی دارایی‌های مختلفی سرمایه‌گذاری می‌کنند و افراد با توجه به میزان ریسک‌پذیری و افق زمانی مد‌نظر برای سرمایه‌گذاری، می‌توانند صندوق مطلوب خود را انتخاب کنند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت

این صندوق‌ها مناسب برای افرادی است که میزان ریسک‌پذیری پایینی دارند و مایل به کسب بازدهی تقریبا ثابت هستند. به عنوان مثال می‌توان از صندوق آوند مفید یاد کرد که یک صندوق درآمد ثابت قابل معامله (ETF) با نماد آوند است. از مزایای این صندوق می‌توان به نداشتن نرخ شکست، نقدشوندگی بالا و سرمایه‌گذاری با هر مبلغی (حداقل ۱۰۰ هزار تومان) اشاره کرد.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام

 این نوع از صندوق‌ها مناسب افرادی هستند که میزان ریسک‌پذیری بالایی دارند. بیشتر دارایی این صندوق‌ها در سهام شرکت‌های بورسی سرمایه‌گذاری شده که این امر منجر به تاثیر‌پذیری زیاد این نوع از صندوق‌ها از شرایط بازار سرمایه می‌‌شود.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط

 ترکیب دارایی صندوق‌های مختلط چیزی میان صندوق‌های درآمد ثابت و سهامی است. به همین دلیل، این صندوق‌ها به صورت همزمان، از برخی مزایای صندوق‌های سهامی و صندوق‌های با درآمد ثابت برخوردار هستند. ویژگی مهم صندوق‌های مختلط این است که با سرمایه‌گذاری در آن‌ها، علاوه بر پذیرش ریسک کمتر نسبت به صندوق‌های سهامی، می‌توان از بازدهی احتمالی بیشتر از صندوق‌های درآمد ثابت بهره‌مند شد.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر کالا

 این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاران امکان سرمایه‌گذاری در بازار کالاهای مختلف مثل زعفران، طلا و … را می‌دهند.

 

 

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه