تمهیدات بانک مرکزی به منظور مقابله با اخلال‌گران بازار پول و ارز در ایام نوروز

بانک مرکزی در بخشنامه‌ای خواستار اتخاذ تمهیدات لازم از سوی شبکه بانکی کشور به منظور ارتقای اقدامات پیشگیرانه مرتبط با مستندسازی جریان وجوه در کشور در ایام نوروز شد.

تمهیدات بانک مرکزی به منظور مقابله با اخلال‌گران بازار پول و ارز در ایام نوروز
صفحه اقتصاد -

مشروح این بخشنامه به شرح زیر است:
احتراماً، همانگونه که استحضار دارند اشخاص دارای فعالیت‌های غیرمجاز از قبیل معامله‌گران غیرمجاز ارزی معامله‌گران غیرمجاز دارایی‌های مجازی فعالین حوزه قمار و شرط‌بندی اخلال‌گران بازار پول ارز و فلزات گرانبها و اشخاص مظنون به پولشویی اقدام به تشدید فعالیت‌های غیرمجاز و مجرمانه خود در ایام پیش رو می‌نمایند و تسویه وجوه حاصله را با به‌کارگیری ابزارهای پرداخت حضوری و غیرحضوری به انجام می‌رسانند از این رو به منظور ارتقای اقدامات پیشگیرانه مرتبط با مستندسازی جریان وجوه در کشور و همچنین به منظور اعمال نظارت کافی بر تراکنش‌های مشتریان در شبکه بانکی در ایام آتی ضروری است دستور فرمایند تمهیدات لازم برای انجام اقدامات زیر اتخاذ شده به نحوی که از تاریخ ۱۴۰۳٫۱۲٫۲۸ لغایت ۱۴۰۴٫۰۱٫۱۵ اقدامات مذکور در این بخشنامه در آن بانک به مورد اجرا گذارده شوند.
۱) هرگونه دستور برداشت مشتری در قالب نقل و انتقالات الکترونیکی بین بانکی و درون بانکی انواع چک‌های تضمین‌شده و بین بانکی و سایر روش‌های برداشت از حساب سپرده که مبلغ آن بالاتر از ۲۰ میلیارد ریال باشد صرفاً پس از بررسی و تأیید مکتوب مستندات توسط واحد مبارزه با پولشویی مؤسسه اعتباری مقدور و میسر است. چنانچه به هر دلیل واحد مذکور نسبت به تأیید مستندات اقدام نکند انجام تراکنش میسر نخواهد بود.
۲) انجام تراکنش از طریق رابط برنامه‌نویسی کاربردی (API) که توسط آن بانک به مشتریان حقوقی اعطاء شده است باید تا سقف مبلغ ۴ میلیارد ریال به ازای هر تراکنش برداشت و ۲۰ میلیارد ریال به صورت روزانه محدود گردد. قطع نظر از نوع مشتری حقوقی و سابقه فعالیت وی در آن بانک هرگونه برداشت از طریق رابط مذکور بیش از آستانه‌های یادشده ممنوع است.
۳) دستور برداشت مشتری حقیقی بالاتر از ۴ میلیارد ریال و مشتری حقوقی بالاتر از ۱۰ میلیارد ریال از هر نوع اعم از نقل و انتقالات الکترونیکی بین بانکی و درون بانکی انواع چک‌های تضمین‌شده و بین بانکی و سایر روش‌های برداشت از حساب سپرده باید از حیث رعایت قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم به تأیید رئیس شعبه و در صورت عدم حضور وی به تأیید جانشین وی برسد در این رابطه مقام مسئول مذکور پیش از انجام تراکنش باید عبارت ذیل را در سند درخواست برداشت مشتری درج و امضاء نماید و سپس ممهور به مهر شعبه کند. بدیهی است در صورت عدم انجام اقدام مذکور انجام تراکنش مقدور نیست و تخلف محسوب می‌شود.
تراکنش برداشت از حساب سپرده در چارچوب قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم انجام شده و به تأیید اینجانب . رئیس شعبه جانشین رئیس شعبه رسیده است.
۴) فهرست اشخاص مظنون به پولشویی که در یک سال اخیر و در چارچوب بندهای “الف” و “ب” ماده (۴۲) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان شخص مظنون به پولشویی و اخلال در بازار پول ارز و فلزات گرانبها شناسایی شده‌اند و حساب‌های سپرده آنها پس از اخذ تعهد، رفع انسداد شده‌اند از طریق پورتال ارتباطی به اداره مبارزه با پولشویی آن بانک ارسال شده است. در این رابطه لازم است تمامی تراکنش‌های بالاتر از ۵ میلیارد ریال آن اشخاص فقط در چارچوب بند (۱) این بخشنامه کارسازی شوند.
یادآور می‌شود اعطای هر گونه اعطای رابط برنامه‌نویسی کاربردی (API) به مشتری حقیقی ممنوع است و ضرورت رعایت این مهم محدود به بازه زمانی مذکور نیست از این رو لازم است در تاریخ ابلاغ این بخشنامه نسبت به قطع دسترسی مشتریان حقیقی به هرگونه رابط برنامه نویسی کاربردی اقدام شود. شایان ذکر می‌داند اعطای ابزارهای پرداخت غیرحضوری همراه بانک و اینترنت بانک به نحوی که امکان برداشت غیر حضوری از کلیه حساب‌های سپرده تجاری مشتری حقیقی را تا سقف روزانه ۵ میلیارد ریال و ماهانه ۳۰ میلیارد ریال و همچنین امکان برداشت غیر حضوری از کلیه حساب‌های غیر تجاری وی را تا سقف روزانه ۲ میلیارد و ماهانه ۱۰ میلیارد ریال فراهم کند، مجاز می‌باشد.
در خاتمه شایان ذکر می‌داند بازرسان بانک مرکزی به منظور نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه نسبت به مراجعه به شعب باجه‌ها کیوسک‌ها و سایر واحدهای عملیاتی و واحدهای ستادی مؤسسات اعتباری در روزهای کاری ایام مذکور و نیز به واحدهای کشیک مؤسسات اعتباری در روزهای تعطیل اقدام می‌نمایند. در این رابطه ضمن تأکید بر حسن اجرای مفاد این بخشنامه و نیز لزوم همکاری با بازرسان اعزامی این بانک و یادآوری این مهم که مسئولیت حسن اجرای این بخشنامه با مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره و هیأت عامل آن بانک میباشد و تخطی از آن مشمول اعمال قانون از جمله مواد (۲۳) الی (۲۵) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۴۰۲ می‌گردد. خواهشمند است مراتب با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۹۶/۱۴۹۱۵۳ مورخ ۱۳۹۶/۵/۱۶ به تمامی واحدهای ذیربط آن مؤسسه اعتباری ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه