گفتگوی اختصاصی صفحه اقتصاد با کامران ندری کارشناس اقتصادی

فشارهای دولت به بانک ها اوضاع نظام بانکداری را بهم زده است

کارشناس اقتصادی براین باور است نظام بانکداری با مشکلات عدیده ای همراه است همچنین می گوید: با توجه به نظام بانکی که داریم علی الخصوص ساختار مالکیتی و نظارت بانکی بسیار پرمسئله و پرمشکل است. متاسفانه از استانداردهای جهانی هم در حوزه بانکداری خیلی فاصله داریم.

فشارهای دولت به بانک ها اوضاع نظام بانکداری را بهم زده است
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - کامران ندری کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، در پاسخ به این پرسش، حجم بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ با جهش ۱۶۷ درصدی اعلام شد بیان کرد: افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی اگر در قالب اضافه برداشت باشد می‌تواند هشداردهنده باشد و نشان می‌دهد بانک‌ها وضعیت نامناسبی دارند و دچار کسری منابع هستند. این منابع را از بازار بین‌بانکی نمی‌توانند تامین کنند.

وی ادامه داد: متاسفانه میزان برداشت سپرده‌گذاران از حساب‌ها به دلایل مختلف افزایش یافته است. بانک‌ها هم به سپرده‌گذاران تعهد دادند در صورت درخواست برداشت به تعهدات خود عمل کنند. به دلیل اینکه به احتمال زیاد بانک‌ها یا دارایی نقد ندارند یا دارایی‌های آنها با مشکل مواجه است. در نتیجه نمی‌توانند از عهده این تعهدات بربیایند.

«کامران ندری» اقتصاددان و استاد دانشگاه امام صادق (ع)

«کامران ندری» اقتصاددان و استاد دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: اگر مسئله افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی بخاطر اضافه برداشت بانک‌ها باشد مسئله خیلی جدی است. البته این مشکل و معضل را بانک‌ها در سال‌های قبل هم داشتند. در سال ۱۴۰۱ این رشدی که ما شاهد آن بودیم نسبت به سال‌های قبل بیشتر بوده و این هشداردهنده است. البته برای اینکه متوجه شویم چرا این مسئله و معضل بوجود آمده باید نگاه دقیق‌تر و عمیق‌تری داشته باشیم. ولی نفس این افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی نشان‌دهنده این است که در نظام بانکی با مشکل و معضل جدی مواجه هستیم.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نظام بانکی از پایه مشکل دارد بیان کرد: متاسفانه در نظام بانکی مشکلات عمیق و اساسی داریم. همچنین از لحاظ حکمرانی مشکل جدی وجود دارد و منحصر به نظام بانکی نیست بلکه در کل کشور مشکل حکمرانی بد داریم. نظام بانکی ما بر مدار صحیحی حرکت نمی‌کند. این معضلات و مشکلات در طول زمان شکل گرفته است.

او تصریح کرد: با توجه به نظام بانکی که داریم علی الخصوص ساختار مالکیتی و نظارت بانکی بسیار پرمسئله و پرمشکل است. متاسفانه از استانداردهای جهانی هم در حوزه بانکداری خیلی فاصله داریم.  

«کامران ندری» اقتصاددان و استاد دانشگاه امام صادق (ع)

ندری اضافه کرد: جامعه ما هر روز برای رسیدن به راهکار هزینه می‌دهد ولی تا این لحظه موفقیتی به دست نیاوردیم و متاسفانه کشور به همان شکلی که در سال‌های قبل حرکت می‌کرده در همان مسیر حرکت می‌کند و ما چرخش جدی در حوزه مدیریتی شاهد نبودیم و از لحاظ سیاسی به بن‌بست جدی رسیدیم. متاسفانه چالش‌هایی از این نمونه که با منابع مالی میلیون‌ها نفر از آحاد ملت سروکار دارد.

متاسفانه در نظام بانکی مشکلات عمیق و اساسی داریم. همچنین از لحاظ حکمرانی مشکل جدی وجود دارد و منحصر به نظام بانکی نیست بلکه در کل کشور مشکل حکمرانی بد داریم

وی اضافه کرد: همه این مشکلات از دولت نشات می گیرد. بخش عمده این مشکلاتی که با آن مواجه بودیم دولت است. اگر دقت کنید تحلیل‌هایی که در این رابطه ارائه شده نشان‌دهنده این است که بخاطر فشارهایی که دولت به بانک‌ها وارد می‌کند این مسائل و مشکلات بوجود آمده است. دولت تکالیف متعددی را به بانک‌ها تحمیل می‌کند، در نرخ سود بانکی به شدت مداخله می‌کند و همچنین کنترل‌های ترازنامه‌ای برای بانک‌ها تعریف کرده است و استانداردهای نظارتی را بهم می‌زند. لذا استقلال و اختیار لازم را به مقام ناظر نمی‌دهد.

 

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه