صفحه اقتصاد گزارش می دهد؛

حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴ (معیار حذف شدگان یارانه)| راهنمای اعتراض به دهک بندی خانوار در سامانه حمایت+ ویدئوی آموزشی

یارانه نقدی حدود ۱۸ میلیون نفر از سه دهک بالای درآمدی کشور احتمالاً در خرداد قطع خواهد شد.

حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴ (معیار حذف شدگان یارانه)| راهنمای اعتراض به دهک بندی خانوار در سامانه حمایت+ ویدئوی آموزشی
صفحه اقتصاد -

حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴ یا در نظام پرداخت یارانه ها همچنان یکی از موضوعات مهم اقتصادی و اجتماعی ایران است. بر اساس سیاست‌های اخیر دولت و مجلس، احتمالاً تغییراتی در نحوه پرداخت یارانه‌ها اعمال شود که مهمترین آن حذف یارانه سه دهک درآمدی خواهد بود و به منظور شناسایی دهک های پردرآمد، هیات وزیران در آبان‌ماه سال گذشته، ۶ شاخص را معرفی کرد که هر خانواری که یکی از آنها را داشته باشد، مشمول شرایط قطع یارانه می‌شود.

گرچه این مصوبه تنها تا پایان سال ۱۴۰۳ معتبر بود، با توجه به ابلاغ دیرهنگام آن، پیش‌بینی می‌شود که شرایط حذف یارانه خانوارها در سال ۱۴۰۴ نیز به همین شکل باشد.

دولت چهاردهم اجرای مصوبه حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد که در سال ۱۴۰۳ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد را آغاز کرده است. این طرح با هدف اصلاح ساختار یارانه‌ها، کاهش فشار بودجه‌ای و هدایت منابع به اقشار نیازمند تدوین و اکنون وارد فاز اجرایی شده است.

یارانه نقدی

حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴ (معیار حذف شدگان یارانه) در ١٤٠٤

۱ دارایی ملکی بالا مجموع ارزش املاک، مستغلات یا باغ‌ویلاهای خانوار بیش از ۳۵ میلیارد تومان باشد

۲ خودروهای گران‌قیمت داشتن یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو کابین با مجموع ارزش بیش از ۳ میلیارد تومان

۳ درآمد ماهانه بالا عبور درآمد خانوار از سقف مشخص بر اساس اطلاعات سامانه‌های رسمی (مالیاتی، بانکی، بیمه‌ای)

۴ تراکنش‌ مالی بالا خریدهای ماهانه یا گردش مالی بالا در حساب‌ها به‌عنوان نشانه توان مالی بالا

۵ اقامت خارج از کشور ثبت اقامت دائم خانوار یا یکی از اعضا در خارج از کشور

۶ سفرهای خارجی مکرر بیش از پنج سفر خارجی در طول یک سال

یارانه نقدی سایر دهک‌ها چه تغییری می‌کند؟

منابع حاصل از حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی، صرف افزایش حمایت و اختصاص یارانه بیشتر به سه دهک پایین جامعه خواهد شد. این اقدام در راستای تقویت عدالت اجتماعی و تمرکز بر حمایت هدفمند از اقشار آسیب‌پذیر صورت می‌گیرد.

دولت اعلام کرده است که داده‌های مورد استفاده برای حذف یارانه‌ها از منابع مختلفی چون سازمان امور مالیاتی، وزارت راه و شهرسازی، بانک‌ها و سایر نهادهای ذی‌ربط استخراج می‌شود تا عدالت اجرایی حفظ شود.

همچنین، امکان ثبت اعتراض برای افراد حذف‌شده از طریق سامانه‌های رسمی فراهم است.

دیوان محاسبات کشور آخرین وضعیت بدهی سازمان هدفمندسازی یارانه ها به خزانه داری کل کشور را بررسی و نتایج آن را منتشر کرد.

گزارش دیوان محاسبات کشور از آخرین وضعیت بدهی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها به خزانه‌داری کل نشان می دهد که مانده بدهی این سازمان به خزانه‌داری کل کشور تا پایان سال ۱۴۰۳، بر اساس مجوزهای صادره، بالغ بر ۲۶۴ هزار و ۵۰۰ میلیاردتومان است که شامل ۱۹۰ هزار میلیاردتومان از محل منابع عمومی، ۴۰ هزار میلیاردتومان از محل منابع تنخواه‌گردان خزانه و ۳۴ هزار و ۵۰۰ میلیاردتومان بدهی انتقال‌یافته از سال ۱۴۰۲ است.

همچنین در این گزارش اشاره شده است که عدم ایفای تعهدات ارزی و ریالی از سوی شرکت‌های دولتی ذی‌مدخل در تامین منابع سازمان هدفمندسازی و همچنین ضعف در راهبری و اعمال کنترل مؤثر از جانب بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه‌وبودجه، منجر به بروز بی‌انضباطی مالی، تاخیر در تامین به‌موقع منابع و تعویق در تسویه بدهی با خزانه‌داری کل کشور شده‌است

۸۲ هزار و دویست و پنجاه و پنج میلیارد ریال مستمری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی واریز شد.‎

مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی مربوط به اردیبهشت ماه ١٤٠٤ به حساب ذینفعان نهایی واریز شد.

مستمری مددجویان بهزیستی مستقیماً به حساب ذینفع نهائی (حسب مورد سرپرست خانوار) براساس شناسه ملی اعلامی از سوی سازمان بهزیستی کل کشور به حساب ١،۴۹۸،۲۹۵ نفر مددجوی این سازمان واریز و قابل برداشت است.

‎ مستمری مددجویان کمیته امداد به حساب کمیته امداد امام خمینی (ره) واریز و از طریق آن سازمان به حساب مددجویان تحت پوشش واریز خواهد شد.

گفتنی است، در ادامه پرداخت یارانه‌های اردیبهشت ۱۴۰۴ یارانه نقدی دهک‌های اول تا سوم در روز ۲۵ اردیبهشت (۴۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر) و یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم در روز ۳۱ اردیبهشت (۳۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر) واریز خواهد شد.

خانوارهایی که یارانه آن‌ها در فروردین‌ماه واریز نشده است می‌توانند با مراجعه به سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir وضعیت دهک‌بندی خود را بررسی کرده و در صورت نیاز، درخواست بررسی مجدد یا اعتراض ثبت کنند.

رئیس پلیس فتا تهران بزرگ با اشاره به فرصت طلبی شیادان مجازی در ۴۸ ساعت گذشته گفت: پیامکی که در خصوص قطع شدن یارانه ارسال می‌شود از سوی کلاهبرداران است.

سردار داوود معظمی گودرزی رئیس پلیس فتا تهران بزرگ با اشاره به فرصت طلبی شیادان مجازی در ۴۸ ساعت گذشته افزود پیامکی که در خصوص قطع شدن یارانه برای شما ارسال می‌شود از سوی کلاهبرداران است، این پیام حاوی لینک اعتراض به قطعی یارانه است که در واقع لینک آلوده است و با کلیک کردن بر روی آن بلافاصله موجودی حساب شما به سرقت می‌رود.

رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات پایتخت در تشریح این خبر گفت: بدافزار‌ها با عناوینی نظیر ” یارانه، سامانه ابلاغ ثنا، سبد کالا و… توسط مجرمین ایجاد و از طریق لینک موجود در پیام از طریق پیامک و یا در بستر شبکه‌های اجتماعی برای شهروندان ارسال می‌شود که بلافاصله پس از کلیک کردن بر روی آن امکان آلوده شدن تلفن همراه و نهایتاً سرقت‌های بانکی و نقض حریم خصوصی دریافت کنندگان پیام وجود خواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه شهروندان به هیچ عنوان به پیام‌هایی که در خصوص قطع شدن یارانه و نحوه اعتراض به آن برایشان ارسال می‌شود توجه نکنند، افزود: مجرمین با ارسال پیامک حاوی لینک با محتوای مرتبط با یارانه معیشتی اقدامات خود را آغاز کرده و کاربران را به مسیری برای برداشت غیرمجاز از حساب بانکی شأن هدایت می‌کنند یا اطلاعات هویتی آنان را دریافت کرده و از آن سوءاستفاده می‌کنند.

این مقام انتظامی با اشاره به اینکه لینک معرفی شده در این پیامک‌ها حاوی یک بدافزار است خاطرنشان کرد: در این روش از کلاهبرداری فرد کلاهبردار با جعل آدرس اینترنتی سامانه یارانه معیشتی یک پیامک که در نهایت به یک لینک پرداخت آنلاین منتهی می‌شود برای شهروندان ارسال می‌کنند و از آنجایی که برخی از شهروندان از این سامانه‌ها و نحوه پیگیری آنها آگاهی ندارند روی لینک کلیک کرده و مورد کلاهبرداری قرار می‌گیرند و حریم خصوصی آنان نقض می‌گردد.

سردار معظمی گودرزی با اشاره به الزام افزایش سطح سواد رسانه‌ای و توجه به هشدار‌های پلیس به شهروندان توصیه کرد: در صورت مواجه شدن با اینگونه سرقت‌های اینترنتی بلافاصله در همان ساعات اولیه جهت پی جویی و ردیابی تراکنش‌های مسروقه به صورت ۲۴ ساعت شبانه روز به پلیس فتا تهران بزرگ مراجعه کنند تا زمان طلایی جهت پی جویی را از دست ندهند، همچنین می‌توانند موارد مشابه و مشکوک را از طریق مرکز فوریت‌های سایبری به شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ و یا سایت پلیس فتا به نشانی www.fata.gov.ir گزارش کنند.

راهنمای اعتراض به نحوه دهک‌بندی یارانه ۱۴۰۴ + آموزش

راهنمای اعتراض به دهک بندی خانوار

در حال حاضر دهک‌های هشتم، نهم و دهم از دریافت یارانه کالابرگ محروم هستند و دهک دهم نیز یارانه نقدی دریافت نمی‌کند. بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی و اعلام رسمی دولت، قرار است یارانه نقدی دهک‌های هشتم و نهم نیز به‌زودی قطع شود.

نحوه اعتراض به دهک‌ بندی درآمدی

اگر احساس می‌کنید دهک درآمدی خانوار شما به درستی محاسبه نشده و به اشتباه در رده‌های پردرآمد قرار گرفته‌اید، می‌توانید اعتراض خود را از طریق یکی از سه مسیر زیر ثبت کنید:

۱. ثبت اینترنتی از طریق سامانه حمایت

سریع‌ترین و ساده‌ترین روش، مراجعه به سامانه اینترنتی «حمایت» به نشانی hemayat.mcls.gov.ir است. مراحل ثبت به شرح زیر است:

ورود کد ملی و شماره همراه سرپرست خانوار

مشاهده اطلاعات خانوار و انتخاب گزینه «درخواست بررسی» در صورت وجود مغایرت

بارگذاری مدارک مورد نیاز (از جمله اطلاعات شغلی، مالیاتی، بانکی و ملکی)

۲. تماس تلفنی با مرکز پاسخگویی ۶۳۶۹

در صورت نداشتن دسترسی به اینترنت، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۳۶۹ تماس بگیرید. این مرکز از ساعت ۷ صبح تا ۱۲ شب پاسخگوی شهروندان است و امکان ثبت و پیگیری تلفنی اعتراض‌ها را فراهم می‌کند.

۳. مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان دولت

اگر استفاده از روش‌های اینترنتی یا تلفنی برایتان مقدور نیست، مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان دولت گزینه جایگزین خواهد بود. برای این منظور باید مدارک زیر را همراه داشته باشید:

اصل کارت شناسایی سرپرست خانوار

شماره تلفن ثبت‌شده به نام سرپرست

فرم تکمیل‌شده اعتراض

امضای وکالت‌نامه جهت بررسی حساب‌های بانکی و اطلاعات مالی

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری به اعتراضات ثبت‌شده رسیدگی کند. نتیجه بررسی از طریق پیامک به سرپرست خانوار اطلاع‌رسانی خواهد شد.

اطلاع از وضعیت یارانه و دهک خانوار

برای مشاهده دهک درآمدی خانوار و وضعیت دریافت یارانه نقدی یا کالابرگ، به سامانه حمایت به نشانی https://hemayat.mcls.gov.ir/ مراجعه کرده و با ورود شماره همراه و کد ملی سرپرست خانوار، جزئیات مرتبط را مشاهده کنید.

یارانه

سیده طیبه حسینی افزود: با راه‌اندازی سامانه هوشمند یارانه‌ها،سرپرستان خانوار می‌توانند فرزندان شاغل و مستقل بالای۱۸سال را از ساختار خانوار خود حذف کنند. این اقدام محاسبه دهک درآمدی را دقیق‌تر و عادلانه‌تر می‌کند.

وی ادامه داد: در حال حاضر، یارانه نقدی ماهیانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به دهک‌های اول تا نهم جامعه تعلق می‌گیرد. این امر، سازمان را نه‌تنها در جایگاه انتقال‌دهنده اطلاعات و شفاف‌سازی قرار می‌دهد، بلکه آن را به پلی ارتباطی میان مطالبات عمومی و سیاست‌گذاران کلان اقتصادی و اجتماعی بدل کرده است.

در واقع، بازخوردهایی که از طریق این روابط عمومی دریافت می‌شود، مستقیماً در فرآیند تصمیم‌سازی تأثیرگذار است و امکان بازطراحی بهینه‌تر سیاست‌های حمایتی را فراهم می‌آورد.

به گفته این مقام مسئول یکی از چالش‌های مهم مردم در سال‌های اخیر، نحوه تعیین دهک‌های درآمدی بوده است؛ به‌ویژه در مواردی که فرزندان بالای ۱۸ سال با درآمد مستقل، بر دهک خانوار تأثیر می‌گذارند. این مسئله اعتراضاتی را از سوی بازنشستگان یا خانوارهای فاقد درآمد پایدار به‌همراه داشته است.

در پاسخ به این دغدغه، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها با ایجاد سامانه‌ای هوشمند در وب‌سایت رسمی خود به نام سامانه خدمات غیر حضوری به نشانی (https://sl.hadafmandi.gov.ir)، بستری فراهم کرده است تا سرپرستان خانوار بتوانند درخواست مشاهده و اصلاح ساختار خانوار خود را ثبت کنند.

در ادامه این فرآیند سرپرست خانوار با مراجعه به سامانه سازمان ثبت احوال به نشانی (https://ncr.ir) درخواست حذف عضو به دلیل وضع اقتصادی را ثبت می‌نماید. درخواست‌های رسیده توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی شده و چنانچه وضع اقتصادی عضو مورد نظر تأیید شود، فرد به‌عنوان یک خانوار مستقل شناسایی شده و دهک‌بندی جدید برای هر دو طرف اعمال می‌شود.

حسینی تصریح کرد: این سازوکار، گامی هوشمندانه در راستای ارتقای دقت و عدالت در نظام هدفمندی یارانه‌ها به‌شمار می‌رود. برخلاف نگرانی‌های اولیه درباره احتمال گسست خانوار، نظام طراحی‌شده مبتنی بر احراز استقلال مالی است و از انحرافات احتمالی جلوگیری می‌کند. این امکان، به‌ویژه برای خانواده‌هایی که فرزندان شاغل و مستقل دارند، بسیار کارآمد است و موجب می‌شود دهک خانوار به‌صورت واقعی‌تر محاسبه شود.

زمان دقیق واریز و برداشت یارانه اسفند ماه ۱۴۰۳ | مبلغ یارانه اسفند ماه چقدر است؟

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها گفت: تمامی این فرآیندها به‌صورت برخط انجام می‌شود و نیازی به مراجعه حضوری نیست. سرپرستان خانوار پس از ثبت درخواست، می‌توانند از طریق سامانه از وضعیت آن مطلع شوند.

مدت زمان بررسی درخواست‌ها بسته به روند بررسی متغیر است، اما کل فرآیند از شفافیت لازم برخوردار بوده و قابلیت پیگیری دارد و پس از حصول نتیجه تأیید یا رد درخواست ثبت شده از طریق پیامک به سرپرست خانوار اطلاع داده می‌شود

به گفته حسینی در خصوص حذف برخی خانوارها از فهرست یارانه‌بگیران، تأکید بر این نکته ضروری است که مرجع تشخیص دهک‌ها، پایگاه رفاه ایرانیان وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که داده‌های اقتصادی نظیر تراکنش‌های بانکی، حقوق دریافتی، مالکیت خودرو و… را به‌صورت مستمر به‌روزرسانی می‌کند. چنانچه فرد یا خانواده‌ای به وضعیت دهک خود معترض باشد، می‌تواند از طریق سامانه حمایت وزارت مذکور درخواست بازنگری دهد. بررسی این درخواست‌ها قابل انجام بوده و در بسیاری از موارد منجر به بازگشت یارانه شده است.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار