برنامه جدید مناطق آزاد و راهاندازی خط کشتیرانی مسقط-چابهار
دبیر شورای عالی مناطق آزاد از برنامهریزی ویژه برای دو سناریوی پساتحریم و عدم توافق خبر داد و از راهاندازی خط کشتیرانی مسقط-چابهار تا پایان خرداد ۱۴۰۴ خبر داد که میتواند تحولی بزرگ در اقتصاد منطقهای ایجاد کند.

کارشناسان معتقدند طراحی چنین چارچوبهای راهبردی، به سیاستگذاران کمک میکند تا برنامهریزی مناسبی برای مواجهه با هر دو وضعیت احتمالی داشته باشند و مسیر توسعه اقتصادی کشور را با انعطاف و آمادگی لازم پیش ببرند.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به تغییرات در نظم جهانی و کند شدن روند جهانیسازی، بر ضرورت آمادگی مناطق آزاد برای دو سناریوی محتمل «پساتحریم» و «عدم توافق» تأکید کرد. وی با بیان اینکه شرایط جهانی در حال دگرگونی است، افزود: برنامههای مشخصی برای مواجهه با هر یک از این دو وضعیت طراحی و آماده اجرا شده است.
رضا مسرور در اجلاسیه منطقهای دیپلماسی اقتصادی، با اشاره به ضرورت برنامهریزی برای دو وضعیت پیشِروی کشور، اظهار داشت: در مناطق آزاد دو برنامه مستقل تدوین شده است؛ یک برنامه برای دوره پساتحریم که در آن فرصتهای سرمایهگذاری در تمامی مناطق آزاد بهروزرسانی و جانمایی شده و مشخص شده است که هر متقاضی، بسته به نوع فعالیت اقتصادی، باید به کدام منطقه مراجعه کند.
وی در ادامه خطاب به سفرای جمهوری اسلامی ایران خواستار توسعه حداکثری ارتباطات اقتصادی شد و تأکید کرد: انتظار میرود سفرا در راستای فعالسازی این فرصتها، تعاملات بینالمللی را تا حد امکان گسترش دهند.
وی تأکید کرد: در صورت عدم دستیابی به توافق، مناطق آزاد باید مسیر مشخصی را دنبال کنند. به همین منظور، برنامههای جایگزین برای این سناریو نیز طراحی و به ریاستجمهوری ارائه شده است.
وی به برگزاری این اجلاسیه منطقهای اشاره کرد و ادامه داد: این همایش بهدرستی از سوی وزارت خارجه با هدف منطقیسازی تجارت و اقتصاد برگزار شده و میتواند زمینهساز اتفاقات خوبی باشد.
آغاز فعالیت خط کشتیرانی مسقط - چابهار
وی در ادامه از راهاندازی خط کشتیرانی میان بندر مسقط و چابهار خبر داد و اعلام کرد: این خط از تاریخ ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ بهصورت تجاری آغاز به کار خواهد کرد و بخشی از آن نیز به حملونقل مسافری اختصاص خواهد داشت.
وی همچنین افزود: روند صادرات مجدد در منطقه آزاد چابهار در حال شکلگیری است و برنامههای مشابهی نیز در سایر مناطق آزاد در دست اجرا قرار دارد.
ایجاد مناطق آزاد در سه نقطه کشور
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به برنامه ایران برای راهاندازی مناطق آزاد مشترک، اظهار داشت: در جهان امروز، ایجاد مناطق آزاد نسل اول تا سوم دیگر کارایی لازم را ندارد. ایران در پی ایجاد مناطق آزاد مشترک با کشورهای عراق، ترکیه و پاکستان است. این همکاریها میتواند نقش مؤثری در انتقال فناوری، جذب سرمایهگذاری و بهرهمندی از مزیتهای نیروی کار و انرژی ارزان ایفا کند.
وی تصریح کرد: تلاش میکنیم نسل ششم مناطق آزاد را در سه نقطه کشور ایجاد کنیم و همچنین مناطق آزاد را به نسل هفتم ارتقا دهیم. ساختن صرف پاساژ و فعالیتهای تجاری دیگر مزیت محسوب نمیشود؛ از این رو، وارد حوزه اقتصاد دیجیتال شدهایم. در این راستا، موافقتنامهای با دانشگاه صنعتی شریف امضا شده و سند راهبردی نیز در حال تدوین است.
نظر شما