مطالبهی اصلی کارگران چیست؟ / اقدامات دولت جدید برای کارگران ناکافی است
رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: یکی از اصلیترین مباحث ما در روز کارگر امسال، اعتراض ما به واگذاری بانک رفاه کارگران است.

روز کارگر همواره در ایران آمیختهای از مطالبهگری جامعه کارگری نسبت به همه حوزههای مرتبط با خود از اقتصاد تا سیاست و فرهنگ بوده است. روزی که باوجود سبقه جهانی خود، در ایران نیز یادآور خاطرات تلاشهای پیگیر کارگران جامعه برای رسیدن به مطالبات خود در حوزههای مختلف بوده و همواره تشکلهای کارگری ایران با هدف گرامیداشت آن در این روزها به تکاپو میافتند تا در این روز با صدای رساتری مطالبات خود را به گوش مسئولان برسانند.
حسن صادقی (معاون دبیرکل خانه کارگر و رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) با اشاره به اینکه «روز کارگر همواره به عنوان روز جهانی و بین المللی کارگران شناخته شده است» اظهار کرد: ما در روز کارگر را همواره باید ابتدا به سابقه تاریخی آن پرداخته و سپس ابعاد گسترده پیام این روز را مورد ارزیابی قرار دهیم. در سال ۱۸۸۶ کارگران اعتصابی برخی کارخانجات و معادن خواستار تعدیل شرایط کار (که شامل کاهش روزانه ساعت کار از دوازده ساعت به هشت ساعت بود) شدند. این مطالبهگری به تجمعی با حدود ۹۰ هزار کارگر منتهی شد.
وی افزود: قرار بود که اول ماه مه در آمریکا در شهر شیکاگو کارگران با هدف اصلاح روابط کار و جلوگیری از تعرض به حقوق طبقه کارگر در روز اول ماه می تجمعی برگزار کنند که با خشونت پلیس به خاک و خون کشید. در آن زمان اقتصاد لیبرالیستی با حرکت پر شتاب خود و با استفاده از موتور محرک کارگران، همزمان به خواستههای کارگران توجه نداشت و کارگران در روز تا ۱۶ ساعت با حقوق اندک کار میکردند.
ما همهساله مراسم روز جهانی کارگر را به یاد جانباختگان جنبش کارگری برگزار میکنیم و مطالبات کارگران ایران را در همین روز به مسئولان یادآوری میکنیم.
این فعال کارگری ادامه داد: در آن مقطع رهبران کارگری آمریکا مذاکره و تلاش زیادی کردند تا این شرایط تغییر کند. عمده آنان اعتقادات مذهبی و ملی داشتند و برخلاف تبلیغات بعدی حکومت، اتفاقا گرایش مارکسیستی یا ضد آمریکایی نداشتند. آنان به این نتیجه رسیدند که باید در حوزه روابط کار عدالت حکم کند. ابتدا آنان مذاکره کردند و وقتی صدایشان به جایی نرسید، در یکی از میادین اصلی شهر شیکاگو (میدان بیده) تجمع کردند و پس از آن بود که حادثه تلخ کشته شدن انبوهی از کارگران و دستگیری و اعدام برخی رهبران کارگری شیکاگو رخ داد.
صادقی تصریح کرد: این روز (یعنی روز کارگر)، روز مطالبهگری و دفاع از حقوق محقق نشده کارگران است. هرساله کارگرانی که در برخی کشورها به اغلب حق و حقوق انسانی خود رسیدند، در قالب یادمان و جشن، یاد و خاطره جانباختگان آن روز را گرامی میدارند و زندگی نسبتاً بهتر خود را مدیون آنان دانسته و نسبت به آنها با حفظ یاد و خاطرهشان ادای دین میکنند و همچنین کارگرانی که به اغلب حقوق خود در برخی کشورها نرسیدند، از این روز برای اعتراض و یادآوری حقوق خود به مسئولان کشورشان استفاده میکنند.
رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری بیان کرد: کارگران در ایران، روز کارگر را همواره روز مطالبهگری در قالب اجتماع و راهپیمایی و تجمع دانسته و آن را برگزار کردهاند. ما همهساله مراسم روز جهانی کارگر را به یاد جانباختگان جنبش کارگری برگزار میکنیم و مطالبات کارگران ایران را در همین روز به مسئولان یادآوری میکنیم.
معاون دبیرکل خانه کارگر ایران با اشاره به تحولات اخیری که کارگران در یکسال گذشته پشت سر گذاشتند، اظهار کرد: در دولت فعلی حرکت اندکی رو به جلو با پذیرش افزایش ۴۵ درصدی مزد در شورای عالی کار صورت گرفت و علاوه بر این یک جدول زمانی چهارساله برای جبران عقب ماندگی مزد از تورم معرفی شد که در نوع خودش حرکت خوبی بود؛ تا حدی این حرکت را باید در روز کارگر امسال به فال نیک باید گرفت. اما نباید فراموش کرد که تغییرات صورت گرفته تنها اندکی از بار عظیم عقبماندگیهای کارگران را جبران کرده و مطالبات ما از گذشته به شکل تلنبار شده بسیار بیش از اینهاست. هنوز موضوعاتی مثل معیشت بازنشستگان، سبد معیشت کارگری و امنیت شغلی و… روی میز مانده است.
وی اضافه کرد: همچنین اقدامات جبرانی و رفاهی صندوقهای بازنشستگی و صندوق تامین اجتماعی برای جبران عقبماندگی معیشت بازنشستگان کشور و به ویژه بازنشستگان کارگری در قالب متناسبسازی و پرداخت برخی تعهدات سابق، قابل دفاع است که در عین این دفاع از اقدامات مثبت، ما باید این روز را فرصت مغتنمی برای دفاع از مطالبات کارگران و بازنشستگان کشور بدانیم.
این فعال کارگری بیان کرد: روز کارگر هم باید گرامیداشت جان باختگان جنبش کارگری جهانی و روز همبستگی با همه کارگران ایران و جهان باشد. در این روز همچینن باید ما کارگران و بازنشستگان کارگری اعتراض خود را به دولت برای دستاندازی به بانک رفاه کارگران به عنوان بخشی از اموال کارگران و بازنشستگان به گوش مسئولان برسانیم. وزارت اقتصاد و دارایی در این پرونده به نوعی اقدام به تعدی به اموال کارگران و بازنشستگان کرده که ما در این زمینه خطاب اصلی خود را به رئیس دولت و وزیر اقتصاد و سایر مسئولان ذی ربط نشانه خواهیم گرفت.
این کارشناس روابط کار اعلام کرد: ما تاکید داریم که بسیاری از مطالبات حداقلی و به حق کارگران و کارگران بازنشسته کشور روی زمین مانده و این شامل ضرورت اصلاحات مدیریت تامین اجتماعی، جلوگیری از واسطهگری و دلالی نیروی انسانی در قالب پیمانکاری، افزایش امنیت شغلی کارگران و حمایت از فعالیت تشکلهای کارگری و استقلال آنهاست. باوجود گرایش دولت به بهبود معیشت بازنشستگان و کارگران، هنوز هم بسیار از استانداردهای قانونی مطرح شده در این حوزه عقب هستیم و مسئولان و مقامات مربوطه باتوجه به روندهای موجود اقتصادی رو به رشد، باید نسبت به تحقق این مطالبات پاسخگو باشند.
صادقی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از اصلیترین مباحث ما در روز کارگر امسال، قطعاً موضوع اعتراض ما به واگذاری بانک رفاه کارگران است که به آن اعتراض شدیدی داریم. بر این باور هستیم که نباید این بانک بهعنوان حقالناس، از سازمان تامین اجتماعی گرفته شود. ما از هیچ تعدیای به حقوق کارگران راضی نیستیم و نسبت به هیچ تضییع حقی از سوی دولت علیه کارگران سکوت نمیکنیم. همچنین ضرورت پرداخت مابقی دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی نیز موضوع بسیار مهمی است که امسال نیز بر آن تاکید خواهیم کرد.
نظر شما