اقتصاد کلان

عوامل تاثیر گذار بر قیمت ارز

نرخ تورم : همانطور که می دانیم تورم یک کشور ارزش پول آن کشور را نشان می دهد. لذا وقتی تورم کشوری بالاست نشان دهنده  پایین بودن ارزش پول و ضعف پول است که به نوبه خود بی ارزش شدن پولی در سبد ارزها، قیمت دلار در آن کشور را دستخوش تغییرات قرار می دهد.

نرخ بهره: بالا رفتن نرخ بهره به دنبال خود بالا بردن نرخ سود های بانکی و در نهایت جذب سرمایه گذاری خارجی را به دنبال دارد که بر قیمت ارزش پول آن کشور اثر گذاشته و همانطور که گفتیم ارزش پول کشور که تغییر یابد بر قیمت دلار نیز اثر می گذارد.

بدهی دولت : بدهی ها می تواند در دو بخش خارجی و داخلی باشد. وقتی بدهی یک کشور بالا می رود جذب سرمایه خارجی را تحت تاثیر قرار می دهد وبه نوبه خود تورم را هم تحریک می کند که از دو سو بر قیمت ارز نیز در کشور اثر می گذارد.

مبادلات خارجی: میزان معاملات و سرمایه گذاری های خارجی نشان دهنده وضعیت تجاری یک کشور است که هر چه قدر بیشتر می شود مانند مورد نرخ بهره با افزایش ارزش پول روبروست که بر قیمت ارز تاثیر دارد.

ثبات سیاسی و عملکرد اقتصادی : این عامل می تواند بر قدرت ارز آن کشور اثر گذاشته و ریسک سرمایه گذاری در کشور را کاهش دهد ولی آشفتگی های سیاسی باعث فرار سرمایه گذاری و وخیم تر شدن وضع اقتصادی شود که به دنبال خود بی ارزش شدن پول و افزایش قیمت ارز را به همراه دارد.

شاخص نسبت قیمت کالاهای صادراتی به وارداتی (Terms of Trade ): به میزان تجارت یک کشور مربوط می شود وقتی در کشوری واردات نسبت به صادرات بیشتر است ترم و بی ارزشی ارزش کشور مبدا می توان بر قیمت ارز اثر بگذارد. به گونه ای که اگر صادرات افزایش یابد اثر کاهشی بر قیمت ارز را به همراه دارد.

سفته بازی: وقتی انتظار افزایش ارزش پول کشوری باشد به دنبال آن افزایش سرمایه گذاری را به همراه دارد و افزایش تقاضا برای آن ارز رشد می کند و نرخ تبدیل را بهبود می دهد

رکود اقتصادی : وجود رکود اقتصادی در کشور معمولا با خود کاهش نرخ بهره و کاهش سرمایه گذاری خارجی را به دنبال دارد که همانطور که گفتیم بر قیمت ارز تاثیر گذار است.

با توجه به عواملی که بیان شد و عواملی دیگر می توان تحلیل و پیش بینی از قیمت نرخ ارز در کشور و قیمت دلار و سایر ارزها داشت .

با توجه به شرایط کنونی و تورم بالای اقتصادی که در کشور حاکم است و هم چنین بالا بودن شاخص وارداتی نسبت به صادرات و عوامل دیگر می توان پیش بینی کرد که کاهش قیمت دلار به زیر 20 هزار تومان کمی درو از انتظار است . مگر اینکه تیم اقتصادی موجود در خصوص بهبود شرایط اقتصادی اقداماتی را در نظر بگیرند که نیازمند تفکر و تحلیل و بررسی دقیق شاخص ها و تحقیق در خصوص نتایج هر گونه عملکرد اقتصادی است.

 

همانطور که از تحلیل نمودار واضح و مبرهن است افزایش قیمت دلار در طول سال های 88 تا 1400 نشان از وخیم تر شدن اوضاع ارزش پول ملی دارد .

 

بیشتر بخوانید...

دیدگاه
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا