بورس در حال سبقت از سایر رقبا برای سرمایهگذاری
کارشناسان بازار معتقدند بهنظر میرسد بورس سهشنبه و روزهای آینده میتواند برای اهالی بازار سرمایه جذاب باشد و احتمال وارد شدن بخشی از پولهای پارکشده در حاشیه بازار به بورس هم وجود خواهدداشت و روند بورس در میان مدت مثبت ارزیابی خواهد شد.
کاهش نرخ اوراق اخزا، کاهش بهره مالکانه سنگآهن، اعلام نرخ تسعیر ارز ۶ماه بانکها، افزایش نرخ نیما و نوید تکنرخیشدن نرخ ارز در بازار توافقی، افزایش نرخ ۳۰درصدی خودروسازان پس از ۱۸ ماه، تجدیدارزیابی یکی از شرکتهای خودرویی و ارائه کلیات بودجهسال۱۴۰۴ به مجلس و... نشان از عزم دولت برای اصلاح ساختاری اقتصاد و بورس دارد.
احسان عسکری، کارشناس بازار سرمایه با ارزیابی وضعیت بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه متاثر از متغیرهایی مانند رشد قیمت ارز سامانه نیما، آغاز مذاکرات هستهای در ژنو پس از دو سال و احتمال برطرفشدن تنشهای بینالمللی که چشمانداز روشنی برای اقتصاد ایجادکرده، از نظر ارزش و حجم معاملات و بازدهی، عملکرد خوبی را بهثبت رساندهاست. در کنار این متغیرها، تصمیماتی مانند حذف مداخلات قیمتی، حل ناترازیهای انرژی و کاهش نرخ بهره، میتواند با افزایش سودآوری در صورتهای مالی شرکتها انعکاس داده شود و در انتها رشد بیشتر بازار و تداوم روند صعودی آن را رقم بزند.
از سرعت رشد بازار کاسته خواهدشد؟
حمید فاروقی کارشناس بازار سرمایه سومین روز معاملاتی هفته را بررسی کرد و گفت: بررسی وضعیت بازار سرمایه در روزهای گذشته نشان میدهد؛ حجم معاملات افزایش پیداکرده و اکثر نمادهای پذیرفتهشده در بورس و فرابورس در محدوده مثبت معامله میشوند و این افزایش حجم و رشد قیمتی پس از یک روند نزولی ادامهدار در ماههای اخیر، یک اتفاق مثبت برای بازار سرمایه محسوب میشود. روند کنونی که بر اقتصاد حاکم است نسبت به روند گذشته بسیار متفاوت است و این تفاوت را در میزان، حجم و ارزش معاملات میتوان جستوجو کرد که در گذشته بسیار افت کردهبود و این تفاوت، استقبال سرمایهگذاران به بورس را نشانداده و عمده این رشد به دلیل کاهش تنشهای سیاسی و ریسکهای سیستماتیک است. وی علت رشد بازار را چنین تشریح کرد: ریسک سیستماتیک باعث افت قیمت نمادها در بازار شد و پس از رسیدن سهمها به نقاط ارزنده و جذاب، با برطرفشدن برخی از موانع، رشد بازار آغاز شد.
ریسکهای سیستماتیک کماکان ادامه دارند
سعید حاج حیدری، کارشناس بازار سرمایه گفت: از تاریخ ۴آبان که شاخص در محدوده ۲میلیون واحد کف خود را ثبت کرد و روز بعد روند صعودی جدیدی را شروع کرد، این روند صعودی به دلیل ارسال اخبار خوب سریالی به بازار بود که حکایت از عزم جدی دولت جدید و تیم اقتصادی دولت برای بازگرداندن اعتماد ازدست رفته از بورس را نشان میدهد. همچنین شاخص بورس از ابتدای آبانماه تاکنون ۲۱درصد رشد را بهثبت رسانده و به محدوده اردیبهشت۱۴۰۲ نزدیک میشود که بهنظر میرسد شاخص توانایی رسیدن به سقف سالگذشته را دارد، ولی برای ادامه رشد باید میزان فروش و سودسازی شرکتها برای سالجاری و آینده با شرایط جدید بازار موردبررسی قرار گیرد.
کماکان سایه ریسکهای سیستماتیک اعم از ورود ترامپ به کاح سفید و احتمال فشار حداکثری، افزایش دامنه جنگ روسیه و اوکراین به ناتو و پاسخ ایران به حمله رژیم اشغالگر قدس و همچنین ناترازی برقوگاز در فصل زمستان بر روی بورس وجود دارد. وی افزود: تایید خبر تجدیدارزیابی شرکتهای بزرگ خودرویی و عکسالعمل مثبت بازار به این خبر از ابتدای هفته در کنار خبر افزایش نرخ ۳۰درصدی محصولات این دو خودروساز باعث افزایش حجم معاملات و افزایش تقاضا در این گروه و در کل بازار شد و میتوان این امید را داشت که گروه خودرو بهعنوان یکی از لیدرهای آینده بازار نقش داشته باشد، اما برای ادامه این روند در میانمدت و بلندمدت این شرکتها باید افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و همچنین کاهش هزینه اداری و فروش و کاهش هزینهمالی و فروش داراییهای غیرمولد را در دستور کار خود قرار دهند. یکی از مولفههای مهم دیگری که به کاهش فاصله قیمت بازار و کارخانه کمک میکند عرضه خودرو در بورسکالا است.
نظر شما