صفحه اقتصاد بررسی میکند
تاثیر آزادسازی پولهای بلوکه شده بر بازارهای ایران
طبق اعلام، دولت بایدن با صدور معافیت از تحریم برای بانکهای بینالمللی جهت انتقال ۶ میلیارد دلار از پولهای مسدود شده ایران موافقت کرد. نحوه هزینهکرد و تاثیر آزادسازی پولهای بلوکه شده بر اقتصاد و بازارهای داخلی ایران موضوع این گزارش است که با هم مرور می کنیم.

وزارت خارجه آمریکا با ارسال اطلاعیهای رسمی به کنگره این کشور، اعلام کرد که بهعنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان با ایران، اجازه انتقال پولهای مسدودشده این کشور از کره جنوبی به قطر را صادر کرده است. آزادسازی پولهای بلوکهشده همراه با افزایش تبادلات ارزی ایران با کشورهای مختلف شرق و غرب دنیا میتواند ثبات را به اقتصاد و بازارهای داخلی ایران بازگرداند.
طبق آخرین اخبر منتشر شده، رئیسجمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی اختصاصی با شبکه «انبیسی نیوز» اعلام کرد: «ایران درباره چگونگی هزینه کردن ۶ میلیارد دلار از پولهای آزادشده ایران از کره جنوبی تصمیمگیری خواهد کرد. این مبالغ هر کجا که بخواهیم هزینه خواهد شد. توافق تبادل زندانیان در «موعد مقرر» اجرایی خواهد شد و وضعیت سلامتی این افراد بسیار خوب است.»
رویترز در گزارشی اعلام کرد که ایران و آمریکا ٨ دور در قطر مذاکره کردهاند.
این هفته زمانیکه ۶ میلیارد دلار از داراییهای ایران به بانکهای قطر منتقل شود، ۵ زندانی دو تابعیتی آمریکا ایران را ترک میکنند و همین تعداد زندانی ایرانی بازداشت شده در آمریکا به خانه باز میگردند. سه زندانی آمریکایی شامل سیامک نمازی، عماد اشراقی و مراد طاهباز میشوند و هویت زندانیهای چهارم و پنجم که یکی از آنها زن است، فاش نشده است.
آزادسازی پولهای مسدود شده ادامه دارد
آسوشیتدپرس با حیاتی خواندن انتقال ۶ میلیارد دلار پول ایران از کره جنوبی برای موفقیت توافق مبادله زندانیان، توضیح داد: «این معافیت بدان معنی است که بانکهای اروپایی، خاورمیانه و آسیایی با تبدیل پولهای مسدودشده در کره جنوبی و انتقال آن به بانک مرکزی قطر، جایی که قرار است ایران برای خرید کالاهای بشردوستانه از آنها استفاده کند، تحریمهای آمریکا را نقض نخواهند کرد».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ضمن تایید این مطلب اعلام کرد که ما به کار برای آزادی کامل شهروندان آمریکایی که در ایران بازداشت شدهاند و اکنون به حبس خانگی منتقل شدهاند، ادامه میدهیم. این روندی است که ادامه دارد.
آنتونی جان بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در این باره میگوید: «معافیتهای تحریمی شامل معاملات شرکتهایی مانند شرکت ملی نفت ایران و بانک مرکزی ایران میشود که قبلاً جریمه شدهاند تا وجوه مسدودی از حسابهای جمهوری کره به حسابهای سوئیس و آلمان، و سپس از آنها به حسابهای قطر منتقل شده و از این پولها برای تراکنشهای بشردوستانه مطابق با دستورالعملهای کتبی دولت آمریکا استفاده شوند».
گفتنی است؛ برای نجات مذاکرات از شکست، قطر متعهد شد هزینه های بانکی انتقال وجوه از سئول به سوئیس و متعاقباً به بانک های قطری را پوشش دهد و در عین حال مسئولیت نظارت بر هزینه ها را نیز بر عهده بگیرد.
پولهای آزادشده ایران، کجا خرج میشود؟
آزادسازی بخشی از منابع ارزی بلوکه شده کشورمان از دیدگاه تحلیلگران داخلی و خارجی، جلوهای از دستاوردهای دیپلماسی عزتمندانه، مایه افتخار و در راستای تامین منافع ملی است.
موضوع مهم درباره منابع آزاده شده، نحوه هزینهکرد آنهاست که رئیس جمهور ایران در این باره اعلام کرد که دولت عطف به تاکید رهبر معظم انقلاب، تلاش خواهد کرد همه این منابع در راستای پشتیبانی از تولید و طرحهای دارای توجیه اقتصادی در زمینه رشد تولید هزینه شود.
محمد غفوری کارشناس و فعال اقتصادی درباره آزادسازی منابع ارزی ایران و تأثیر بر اقتصاد ایران، اعلام کرد که منابعی که آزاد شده صرفاً برای خرید کالاهای اساسی و دارو است. اگر شرایط اقتصاد ایران عادی بود هر دو ماه باید ۶ میلیارد دلار وارد کشور میشد که این موضوع میتوانست روی اقتصاد اثرات مثبتی بگذارد. اما آزادسازی این منابع ارزی هم در این شرایط خوب است و اگر رفع تحریمها ادامه دار باشد آثار خوبی بر اقتصاد کلان ایران خواهد گذاشت.
تاثیر آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران بر اقتصاد
تحلیلگران و کارشناسان سیاسی و اقتصادی معتقدند که آزادسازی پولهای بلوکه شده تاثیر مثبتی در بازارهای مختلف و نرخ ارز خواهد داشت. اما باید این نکته را نیز خاطرنشان کرد که مبلغ ۶ میلیارد دلار برای شروع کار آزادسازی خوب بوده اما مبلغ چندان بالایی هم نیست که بتواند تحول در اقتصاد ایجاد کند، این منابع ارزی اما برای چند ماه خیال دولت را از تأمین ارز کالاهای اساسی و دارو راحت میکند.
یکی از مهمترین اموری که میتواند از ثمره این آزادسازی باشد دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی است، بانک مرکزی برای اینکه بتواند بازار را به بهترین شکل مدیریت کند نیاز به منابع ارزی فراوان دارد و آزادسازی ۶ میلیارد دلار برای چند ماه دست بانک مرکزی را برای مدیریت بازار ارز باز میکند.
عباس آرگون عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی تهران درباره آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی و آثار مثبت آن بر اقتصاد ایران میگوید: «این منابع میتواند تسهیل کننده و تقویت کننده بانک مرکزی در کنترل بازار ارز بوده و نیازهای بازار ارز را تأمین کند. متأسفانه در بازه زمانی این پول با توجه به افت پول کره جنوبی یک میلیارد دلار متضرر شده است. البته شاید بانک مرکزی مبلغ ما به ازای ریالی کمتری به دولت پرداخت کرده باشد و از این موضوع اطلاع کافی نداریم. هر چقدر کشور بتواند دسترسی به منابع ارزی پیدا کند و تحریمها کاهش پیدا کند مدیریت بازار ارز راحتتر خواهد بود.»
نکته بعدی این است که با آزادسازی منابع ارزی دولت میتواند بازار ارز کشور را که بخشی از آن توسط تقاضای کاذب مردم به بازار سفته بازانه تبدیل شده است را کنترل کند.
یحیی آل اسحاق، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، معتقد است که موضوع آزادسازی منابع بلوکه شده ایران اتفاقی است که مدتهاست توسط مسئولین دولت دنبال میشود و میبینیم که تأثیرگذاری خوبی داشته است؛ چندی پیش منابع عراق و حالا منابع کره آزاد شده است.
وی درباره تأثیر آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف میگوید: «این مسائل هم در ارتباط با تأمین منابع نیازهای ارزی کشور و هم در ارتباط با نیازهای تجاری کشور نقش جدی را دارد و هم مسائل دیگر اقتصادی کشور مانند تورم، کاهش قیمتها، تأمین مواد اولیه بخش صنعت، تأمین کالاهای مورد نیاز کشور و پیشبرد اهداف دولت در رشد تولید را تحت الشعاع قرار میدهد و نقش مؤثری در بازارهای مختلف و نرخ ارز خواهد داشت.»
آزادسازی منابع ارزی و افزایش تبادلات ارزی با کشورهای مختلف جهان میتواند به استحکام و ثبات اقتصادی ایران کمک کند. اقتصاد ایران در گذشته با عدم ثبات مواجه بوده است و این مسئله برای بیش از ۶۰ سال ادامه داشته است. اقدامات مثبت دولت در زمینه افزایش درآمدهای مالیاتی، کنترل پایه پولی و مقابله با بانکهای ناتراز، مالیات بر بازارهای سفته بازانه و تنظیمات در بازارهای مسکن، خودرو، ارز و طلا، تنها زمانی میتوانند نتایج مطلوبی داشته باشند که همزمان با آزادسازی منابع ارزی و ایجاد تبادلات ارزی با کشورهای جهان، سرمایهگذاری خارجی در ایران نیز افزایش یابد.
ورود ارز و سرمایهگذاری خارجی و آزادسازی منابع ارزی میتواند تحولات عمدهای در اقتصاد کشور به همراه داشته باشد و همزمان با اصلاحات اقتصادی، به تحقق نتایج مطلوب برسد. این اقدامات میتوانند به توسعه اقتصادی، ایجاد شغل و رشد اقتصادی کمک کنند و بهبود شرایط زندگی مردم را فراهم آورند.
نظر شما