درآمد دولت از تولید هر خودرو اعلام شد | دولت چقدر از قیمت هر خودرو را در جیب خود میگذارد؟
بررسیها نشان میدهد که دولتها در ایران ۱۶ تا ۲۰ درصد از قیمت نهایی خودروهای داخلی را از ان خود میکنند.

بررسیها نشان میدهد دولت بهطور میانگین ۱۶ تا ۲۰ درصد از قیمت نهایی خودروهای داخلی را از طریق دریافت انواع مالیاتها و عوارض مستقیم و غیرمستقیم، به خزانه عمومی منتقل میکند. این سهم مالیاتی برای خودروهای وارداتی حتی تا ۱۰۰ درصد قیمت نهایی نیز افزایش مییابد.
بهعنوان نمونه، قیمت کارخانهای خودروی سورن در حال حاضر حدود ۶۲۶ میلیون تومان و آریسان حدود ۵۸۲ میلیون تومان است. سهم دولت از این خودروها بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به حدود ۱۱۳ میلیون تومان میرسد. این درآمدها شامل مالیات بر ارزش افزوده، عوارض اسقاط خودروهای فرسوده، هزینه شمارهگذاری، مالیات نقل و انتقال و بیمه شخص ثالث است.
در عین حال، مطابق با قانون بودجه سال ۱۴۰۴، تعرفه واردات خودرو نیز به ۱۰۰ درصد افزایش یافته و بر اساس پیشبینیها، بیش از ۱۱۴ هزار میلیارد تومان درآمد تنها از محل واردات خودرو نصیب دولت خواهد شد.
بر این اساس، مجموع درآمد دولت از محل خودروهای داخلی و وارداتی در سال ۱۴۰۴ به بیش از ۲۱۴ هزار میلیارد تومان میرسد؛ رقمی که نقش بازار خودرو را در تأمین منابع مالی دولت بهویژه در شرایط تحریمی و کاهش منابع نفتی پررنگتر میکند.
البته در همه جای دنیا دولتها انواع مختلفی از عوارض و مالیات را در حوزه خودرو وضع میکنند؛ اما مصادیق و مصارف این عوارض و مالیات در ایران و کشورهای پیشرو بسیار متفاوت و متناقض است.
برای مثال، در حالی که دولتهای پیشرو این درآمدهای ناشی از عوارض و مالیات خودرو را صرف تأمین هزینههای سرمایهگذاری در بخش حمل و نقل عمومی و زیرساختهای این حوزه میکنند؛ اما در ایران، دولتها این دریافتیها را صرف هزینههای جاری خود اعم از پرداخت حقوق و دستمزد و سایر هزینههای جاری میکنند.
تفاوت دیگر عایدی دولتها در جهان و ایران این است که عایدی دولتها در ایران با سایر کشورها بسیار متفاوت است. برای نمونه، در خودروهای تولید داخل بین 16 تا 18 و حتی 20 درصد و در خودروهای وارداتی بعضاً تا 100 درصد قیمت خودرو با عناوین مالیات و تعرفه و عوارض عاید دولت میشود.
نظر شما